Vásárláskor feszes külsejű, nem túl tömzsi, inkább nyurga gyökeret válasszunk, ezek kevésbé fásak. Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, akkor nyugodtan berakhatjuk a hűtőbe, akár egy hétig is eláll.
A feketegyökér nevéből is könnyen kikövetkeztethető: gyökérzöldség. Ám a répával, zellerrel ellentétben nem elég pikk-pakk megpucolni, a fekete gyökér konyhakész állapotának elérése viszonylag macerás. A gyökér pucolását kesztyűben végezzük. A feketegyökeret először alaposan le kell mosni, kefével lesikálni, majd utána meghámozni, s ezt követően vághatjuk fel a nekünk tetsző darabokra. A kesztyű elengedhetetlen, mivel a gyökérből folyó ragacsos lé elszínezi a bőrt és a ragacsossága nehézkessé teszi a vele való munkát. A megpucolt gyökeret ecetes vagy enyhén citromos vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.
A megpucolt feketegyökérből sokféle fogást készíthetünk. Felhasználhatjuk különféle levesekhez: levesbetétként vagy akár krémlevesek alapanyagaként is. A répával, zellerrel készített gyökérpüréből nem csak levest, hanem köretet, vagy akár egy mártást is készíthetünk. A gyökérpüré kellemes körete lehet különféle húsoknak, kiváltképp illik a szárnyasok mellé.
A vékony, friss, nem fás feketegyökeret meg is párolhatjuk, megsüthetjük. A lesütött gyökér kerülhet salátákba, szendvicsekbe, főfogások mellé, vagy akár tepsibe is fektethetjük, s besamellel, húsos raguval, krumplival gazdagítva össze is süthetjük. A csőben sült gyökérnek rengeteg változata lehet, bármilyen hagyományos gratinírozott fogást átértelmezhetünk.
A gyökeret fűszerezni aránylag egyszerű. Sütésekor használjunk vajat, s egy kevés fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük. A petrezselyem mellett adhatunk hozzá más zöld fűszereket is, mint a lestyán, a kakukkfű vagy épp a majoránna.
Vissza a gyökerekhez! Mire jók a gyökérzöldségek? Olvass tovább >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.