Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legtöbbünk számára teljességgel ismeretlen a feketegyökér, annak ellenére, hogy már a 17. század óta termesztik Európában. A Dél- és Közép-Európában őshonos növény főleg a spanyoloknál és a franciáknál vált kedveltté, ez utóbbi konyha azért is ragaszkodik hozzá, mert a feketegyökér sokban emlékeztet a kora nyár nagy kedvencére, a spárgára.
Melyiket válasszam?

Vásárláskor feszes külsejű, nem túl tömzsi, inkább nyurga gyökeret válasszunk, ezek kevésbé fásak. Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, akkor nyugodtan berakhatjuk a hűtőbe, akár egy hétig is eláll.

Hogyan pucoljunk feketegyökeret?

A feketegyökér nevéből is könnyen kikövetkeztethető: gyökérzöldség. Ám a répával, zellerrel ellentétben nem elég pikk-pakk megpucolni, a fekete gyökér konyhakész állapotának elérése viszonylag macerás. A gyökér pucolását kesztyűben végezzük. A feketegyökeret először alaposan le kell mosni, kefével lesikálni, majd utána meghámozni, s ezt követően vághatjuk fel a nekünk tetsző darabokra. A kesztyű elengedhetetlen, mivel a gyökérből folyó ragacsos lé elszínezi a bőrt és a ragacsossága nehézkessé teszi a vele való munkát. A megpucolt gyökeret ecetes vagy enyhén citromos vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.

Mi minden készülhet belőle?

A megpucolt feketegyökérből sokféle fogást készíthetünk. Felhasználhatjuk különféle levesekhez: levesbetétként vagy akár krémlevesek alapanyagaként is. A répával, zellerrel készített gyökérpüréből nem csak levest, hanem köretet, vagy akár egy mártást is készíthetünk. A gyökérpüré kellemes körete lehet különféle húsoknak, kiváltképp illik a szárnyasok mellé.

Így készítsd el!

A vékony, friss, nem fás feketegyökeret meg is párolhatjuk, megsüthetjük. A lesütött gyökér kerülhet salátákba, szendvicsekbe, főfogások mellé, vagy akár tepsibe is fektethetjük, s besamellel, húsos raguval, krumplival gazdagítva össze is süthetjük. A csőben sült gyökérnek rengeteg változata lehet, bármilyen hagyományos gratinírozott fogást átértelmezhetünk.

Hogyan fűszerezzük?

A gyökeret fűszerezni aránylag egyszerű. Sütésekor használjunk vajat, s egy kevés fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük. A petrezselyem mellett adhatunk hozzá más zöld fűszereket is, mint a lestyán, a kakukkfű vagy épp a majoránna.

Vissza a gyökerekhez! Mire jók a gyökérzöldségek? Olvass tovább >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.