Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Bármennyire is magunkénak érezzük, a zöldbab Amerika ajándéka. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt arrafelé már az ókorban háziasították, Európába azonban csak Kolumbusz második útja után jutott.

A zöldbab termesztése nagy valószínűséggel közel 7000 évvel ezelőtt kezdődött a Tehuacan völgyben, Mexikóban és Callejon de Huaylas-ban Peruban. Kolumbusz 1492 novemberében a naplójában is megemlíti, hogy olyan babra leltek, ami teljesen más, mint a hódítók által eddig ismer babok. Épp ezért magával is hozott ebből az ismeretlen babból egy keveset: 1493-ban a zöldbab megérkezett Spanyolországba.

Zöldbabos receptek >>>

Nálunk a sárga vajbab talán a legnépszerűbb
Nálunk a sárga vajbab talán a legnépszerűbb

A babról az első ábrázolás már 1543-ban napvilágot látott. Leonhart Fuchs német orvos és botanikus volt az, aki egy fametszeten megörökítette az Amerikából behozott babot, ami lassan kezdte meghódítani Európát. 1569-re Olaszországban már széles körben ismert és termesztett zöldség volt a zöldbab, míg Franciaországba csak a század legvégén, 1597-ben jutott el. A XVII. században már az egész Földközi-tenger térségében terjesztették a babot, de csak a XIX. században vált általánossá a fogyasztása. A babos receptek kitalálásában a franciák jártak az élen, akik hamar bevonták a menüikbe a zöldbabot.

A zöldbab gyűjtőfogalom alá közel 130-féle bab tartozik. Míg Európa számos országában a zöldbabból a zöldhüvelyű változat, a ceruzazbab kedvelt és elterjedt, addig Magyarországon főleg a sárgahüvelyű ikertestvérével, a vajbabbal találkozhatunk a piacokon. De létezik lila színű bab is, Ázsiában pedig népszerűaz akár 50 centisre is megnővő vékony, hosszú spagettibab. Erdélyben paszulynak nevezik a babot.

Egészséges zöldbab

A zöldbab rendkívül egészséges. Számos létfontosságú tápanyag található meg benne, A-, C-, D-, E-és K-vitaminon kívül riboflavin, niacin, tiamin és folsav található a zöldbabban, az ásványi anyagok széles tárháza mellett. A vason kívül kalcium, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink található benne. A bab még élelmi rostokban, omega-3 zsírsavakban is gazdag.

A zöldbab jó hatással van a koleszterinszintre, segít stabilizálni a vércukorszintet, a benne található riboflavinnak köszönhetően még a migrénes rohamokat is enyhíti. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat.

A ceruzabab salátának, levesnek, rakottasnak, vagy csak vajjal átforgatva is nagyon finom
A ceruzabab salátának, levesnek, rakottasnak, vagy csak vajjal átforgatva is nagyon finom
Zöldbab vásárlása, előkészítése

A bab vásárlásánál figyeljünk oda, hogy ne puha, ráncos, összenyomható, ránézésre is fás példányok kerüljenek a zacskóba. A frissen vásárolt bab egy-két napig eláll a hűtőben is, az előfőzött, konyhakész bab könnyedén és jól fagyasztható.

A bab pucolása csak egy kis gyakorlatot igényel. A végeit levágjuk, de úgy, hogy a kést nem toljuk teljesen át a húson, hanem az utolsó milliméternél lassítunk, és megnézzük, hogy a végével nem jön-e le a bab gerincén végigfutó szál. Ha van ilyen, akkor húzzuk le, ha nincs, akkor szerencsénk van, és egészen friss babot vettünk. Calvin Keeney-nek köszönhetően - aki 1894-ben kikísérletezte a szálkamentes babot – nem nagyon tudunk mellényúlni.

Mit készíthetünk zöldbabból?

A zöldbab igen sokrétűen felhasználható zöldség. Nem csak főzve vagy sütve kínálható, hanem blansírozva is. A blansírozásnál a zöldség csupán rövid ideig van kitéve hő hatásának, így nagyon kellemesen roppanós marad. A babot nyersen soha ne fogyasszuk, mert számunkra káros anyagokat tartalmaz, ezek csak a hőnek köszönhetően vesztik el hatásukat.

A zöldbabból készíthetünk különféle salátákat, leveseket, főzeléket. A zöldbab kedvelt körete a különféle húsoknak, és nagyon jó rakott, csőben sült ételeket készíthetünk belőle. A blansírozott babra csupán egy kevés vajat és csipetnyi sót kell tenni, hogy tökéletes, ízletes köret váljék belőle, de baconnel átkötve, kissé átsütve is kitűnő előételt kaphatunk.
A bab nagyon jól illik a savanyított, ecetes salátákba és a kevert salátákba egyaránt, a zöldbab a híres provence-i nizzai saláta alapanyagai között is megtalálható.

A babbal készített levesek közül a legismertebb az ecettel vagy citromlével savanyított zöldbableves, de készíthetünk vele ragulevest vagy palóclevest, illetve szinte bármilyen vegyes zöldségleveshez adhatjuk.

A bab fűszerezését meghatározza a többi hozzávaló, de alapvetően jó illenek hozzá a zöldfűszerek, főleg a kapor és a tárkony.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
70 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott)
1 fej vöröshagyma
2,5 dl tejföl
2 evőkanálk liszt
kevés pirospaprika

kapor
1/2-1 citrom leve (ízlés szerint)

Elkészítés: Egy lábasban olajat melegítek, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Miután megdinsztelődött, hozzáadom a megtisztított, apróbb darabokra vágott babot. Sózom, borsozom, vízzel felöntöm úgy, hogy az ujjnyival ellepje a babokat. Fedve megpárolom a babot, majd amikor már siklik benne a villa, akkor tejfölös habarással sűrítem. A habarásba a liszt mellé némi pirospaprikát is teszek, és a végén frissen vágott kaporral koronázom. Kevés citromlével ízesítem, sült virslivel vagy fasírttal tálalom.

Zöldbab görögösen

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma

pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés: Egy mélyebb serpenyőben az olajat felhevítem, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom az apróra szelt fokhagymát. Ezután lehúzom a tűzről, paprikával hintem, s hozzáadom a megtisztított babot. Kicsit sózom, kevés vízzel felöntöm, és fedő alatt lassan megpárolom. Köretnek, főételnek egyaránt kiváló.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.