Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Egészséges

10 tény a zsírról: mégsem annyira egészségtelen, mint hittük?

Gyakran visszatérő kérdés a gasztronómia és az egészséges táplálkozás területén; használjuk zsírt az étkezéseinkben, vagy sem? Már lassan mi sem tudjuk, hogy kinek higgyünk, hiszen minden hónapra jut egy olyan kutatás, ami egészségtelennek, vagy éppen ellenkezőleg, egészségesnek tartja.

Nem is olyan régen, egy táplálkozással foglalkozó brit szakértői csoport azt állította, hogy a zsír nem hogy egészséges, de kifejezetten jót is tesz szervezetünknek. A szakemberek kutatásaik eredményére támaszkodva úgy gondolják, hogy nagy hiba volt korábban olyan étkezési tanácsokat adni, melyek szerint a napi tápanyag legfeljebb csak 30%-át szabad zsírokból fedezni. Meggyőződésük, hogy ezt az irányelvet nem felülbírálni, hanem eleve be sem kellett volna vezetni. (USA 1977, Nagy-Britannia 1983) - írja a Guardian.

1.

A brit egészségbiztosító is egyetért abban, hogy a (szaturált) zsírokra igen túlzó volt a figyelemfelkeltés, ami aztán szépen el is terelte a fókuszt a keringésre egyébként jóval veszélyesebb szénhidrátokról.

2.

A kutatási eredmények szerint a zsírfogyasztás csökkentése egyáltalán nem bizonyítja, hogy redukálódna a koronaér-betegségek kockázata.

3.

Az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását gátolják az egyszeresen telített zsírsavak. Mindezt teszik úgy, hogy megakadályozzák a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat.

4.

A különböző zsiradékok szervezetünk alapvető energiaforrásai.

5.

Arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a zsírfogyasztásnak bármilyen köze lenne a halálozáshoz.

6.

Köztudott, hogy vannak olyan vitaminok, melyek csak zsírban képesek oldódni, ráadásul a testhőmérséklet szinten tartásába, a sejthártya felépítésében, egyes hormonok működésében is fontos szerepet játszik, arról nem beszélve, hogy a D-vitamin képződéséhez is köze van a zsírnak.

7.

A telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya sokkal magasabb az állati eredetű zsírokban.

8.

A telítetlen zsírsavak túlnyomórészt a növényi eredetű zsírokban fordulnak elő. Ilyen például az omega-3, vagy éppen az arachidonsav, az omega-6.

9.

Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása. Ez persze nem egyelő a telített zsírok teljes száműzésével. Ha tartósan fogyasztjuk, normalizálható, de még csökkenthető is a magas koleszterinszint.

10.

Kevesen tudják, de a telített és telítetlen zsírsavak ideális fogyasztásának aránya 1:3 arány lenne, ám ez manapság inkább 20:1-hez. Ez annyit jelent, hogy zsír nem az ördögről való, csupán csak rosszul fogyasztjuk.

Fő a mértékletesség!

Egy kicsit a témában kutatva kiderült, hogy a táplálkozási szakértők úgy gondolják, hogy a sok zsírfogyasztás elhízáshoz, az elhízás pedig koronaria betegségekhez vezethet. Ezzel persze nem mondtunk újdonságot. A túlzott szénhidrát és az egyszerű cukrok fogyasztása sokkal veszélyesebb, mint a zsírok. A dietetikusok a kutatás eredménye ellenére azt javasolják, hogy szervezetünk összenergiájának kb. 30%-át kéne zsírból fedeznünk. A legfontosabb a mértékletesség, az észszerű, nem túlzott fogyasztása, továbbá a megfelelő egyensúly beállítása napi étkezésünkben.

7+1 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A CSALÁNRÓL >>>

8 TIPP, HA VAN OTTHON EGY DOBOZ TEJ >>>

EZÉRT EGYÉL KELKÁPOSZTÁT! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.