Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
Egészséges

Ezért egyél minél több édesburgonyát!

Sült édesburgonya recept
Bár édesburgonyának is hívjuk, valójában nem a burgonyafélék családjába tartozik ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, a batáta. Számtalan pozitív élettani hatása mellett az is nagy előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség!

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos batáta még csak nem is gyökérzöldség: egy kúszónövény, amelynek megvastagodott tárológyökere az, ami fogyasztható.

Egyik alapvető fajtájának világos a húsa és mélylila a bőre, míg a másiknak a húsa narancssárga, a héja pedig barnás. Itthon ez utóbbival találkozhatunk gyakrabban.

Diétázók, figyelem!

A batáta kalóriatartalma alacsonynak mondható (100 g-ban 117 kcal van) viszont sokféle vitamin van benne (C-, B1-, B2-, B6- és E) gazdag béta-karotinban, és a többi zöldséghez képest magasabb a fehérjetartalma, és bizonyítottan segít a fogyásban!

Az édesburgonyában számos ásványi anyag is található: kalcium, magnézium, vas, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink egyaránt fellelhető benne.

Édesburgonya püré
Édesburgonya püré

Így használd fel!

Először is: csak feszes, sima bőrű, friss példányokat vásároljunk! Száraz, hűvös helyen tároljuk, és vegyük figyelembe, hogy nagy nedvességtartalma miatt a batáta csak néhány napig áll el.

Az állagában és ízében leginkább a sütőtökre hasonlító édesburgonya felhasználási módozatainak valójában csak a képzelete szabhat határt. A sokoldalú alapanyag gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként egyaránt fogyaszthatja. A világ egyes részein lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák, illetve Japánban például egy sócsú nevű szeszt főznek belőle.

Íme néhány recept, mi mindent készíthetünk ebből a szuperzöldségből:

ÍGY HASZNÁLD AZ ÉDESBURGONYÁT - 7 TIPP A BATÁTÁHOZ! >>>

Durván ropogós fűszeres chips házilag
Durván ropogós fűszeres chips házilag

ISTENI VACSORA 15 PERC ALATT: SAJTOS ÉDESBURGONYA TÓCSNI - VIDEÓ! >>>

Tócsni
Tócsni

13 RECEPT ÉDESBURGONYÁBÓL, AMIT NEM HAGYHATSZ KI >>>

13 recept édesburgonyából, amit nem hagyhatsz ki
13 recept édesburgonyából, amit nem hagyhatsz ki

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.