Az írónő ragaszkodott a hagyományos ízekhez, és gyermekkorától azokat az ételeket ette, amelyek a hagyatékából előkerült két, kézzel írott füzetben is szerepelnek. Ezeknek a receptjei jelentek meg most nyomtatásban. A régebbi füzetbe az 1800-as évek végén kerültek az első bejegyzések Jablonczay Gizella által. (A Régimódi történetből tudható, hogy ő Szabó Magda édesanyjának, Jablonczay Lenkének a nagynénje.) A másik, valószínűleg későbbi keletkezésű füzet szerzőjét nem ismerjük. A két gyűjtemény közös vonása, hogy a francia konyhát veszik alapul, továbbá nem spórolnak a mandulával, mogyoróval, tojással és a ma már kevésbé hétköznapi velővel, libamájjal, szarvasgombával. Lapozgatás közben kedvet kaphatsz a receptek elkészítéséhez és átérezheted azokat a régi ízeket, illatokat, amelyekben Szabó Magdának is része lehetett.
3990 Ft (teljes ár), Jaffa Kiadó
Hiánypótló alapművet köszönhetünk Pálinkás Norbertnek, aki a most megjelent könyvében szakavatottan, a konyhában sokat mozgó civilként követi a disznóvágás fontos lépéseit, miközben sorra veszi a sertés részeit, és mindhez kínál legalább egy tradicionális vagy újragondolt receptet. A hurkán és a kolbászon kívül olyan kevésbé ismert ételekre is kitér, mint a tüdőgombócleves, a búbos hús vagy a hájas krémes. Olvasmányosan mesél a sváb, az erdélyi, a szabolcsi vagy a spanyol disznóölési hagyományokról, és a saját élményeire hagyatkozva részletezi a szúrástól a füstölésig eltelő tíz óra eseményeit. A leírásokat és a recepteket Szabó Gábor ínycsiklandó fényképei illusztrálják.
6990 Ft (teljes ár), Geopen Kiadó
Bár Sami Tamimi és a vegetáriánus szakácskönyveiről nálunk is jól ismert Yotam Ottolenghi ugyanabban az évben született Jeruzsálem arab, illetve zsidó negyedében, csak jóval később, Londonban találkoztak és fedezték fel, hogy a közös gyökereken kívül a jó ételek szeretetén is osztoznak. A szerzőpáros könyve 100 otthon is elkészíthető izgalmas receptet tartalmaz sokarcú szülővárosuk konyhájából, a levesektől kezdve, a húsokon és halakon, a zöldségeken és salátákon, a hüvelyeseken és gabonákon át a süteményekig és desszertekig. Miközben az ételcsoportokhoz igazodva képzeletben beutazhatjuk velük Jeruzsálemet, a gazdag fotóanyag segítségével megismerhetjük a muzulmán, zsidó, arab, keresztény és örmény közösségek kulináris hagyományait, főzési szokásait és hozzávalóit.
5990 Ft (teljes ár), Gabo Könyvkiadó
Mindenkinek, aki gyereket nevel, napi szinten kihívást jelent, hogy mit egyen a család: mi az az étel, ami gyorsan elkészül, egészséges, a gyerekek is megeszik, de a felnőttek is jól laknak tőle. Havas Dóra a Lila Füge blogon megszokott kötetlen stílusban, saját fotóival kísérve ajánl reggeliket, uzsonnákat, pillanatok alatt elkészülő vacsorákat, lusta hétvégékre való ebédeket. Nem hiányoznak a halas fogások, a zöldségételek és a desszertek sem, sőt a legkisebbek kedvenceiről is szó esik. Egyik recept sem bonyolult, valamennyi étel népszerű alapanyagokból készül, és mindet tesztelte a szerző két fia. Ha nem szeretsz mosogatni, lapozz rögtön az egylábasos olasz tésztákhoz!
4990 Ft, Lila Füge Produkció
Már a borító is sejteti, hogy a maga nemében egyedülálló szakácskönyvet tarthatsz a kezedben. A szórakoztató 3 in 1 kiadvány egyszerre működik könnyed hangvételben fogalmazott receptgyűjteményként, rockenciklopédiaként, továbbá képregényként. Fábián Anita és Pritz Péter ugyanis sajátos asszociációk révén közkedvelt zenekarok albumaihoz társított 30 receptet. A főzés lépéseit pontosan az adott lemez egymást sorrendben követő dalaihoz igazították és ételfotókkal, valamint a zenekarokhoz kapcsolódó, képregény stílusú grafikákkal illusztrálták. Mire lejár egy lemez, addigra elkészül a hozzá rendelt étel!
5990 Ft (teljes ár), BOOOK Kiadó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.