Ázsia hatalmas kontinens, italokkal kapcsolatos kíváncsiságunk középpontjában most Vietnám áll. Phuong gyerekkora óta Magyarországon él, de a vietnámi gasztronómiai hagyományokat a mai napig őrzi családjával. A közös ételkészítés a mindennapok része, gyerekek és felnőttek, nők és férfiak közös elfoglaltsága. Többek között ezeket a gyerekkori emlékeket és ízeket hívta emlékül, amikor 10 évvel ezelőtt barátaival megnyitották SÁO nevű vietnámi éttermüket a Gozsdu udvarban. Itt a nyitás óta az autentikus ételek mellett az italoknak is nagy szerepe van. Az italkülönlegességek mindegyike Phuong nevéhez fűződik: “Vietnámban a meleg idő és a páradús klíma miatt a teázás egész nap általános. Emellett a nap folyamán szívesen fogyasztunk limonádékat is. Napnyugta után az esték főszereplői a koktélok.”
A túlzott cukor- és alkoholtartalom a múlté. Napjaink bárkultúrájában az élvezeté a főszerep. Ahogyan az ételek esetében, az italoknál is jellemző, hogy minden érzékszervet szeretnének megmozgatni: “a bolti szirupok helyett saját gyümölcs alapokat használunk, amikben a kereskedelmi forgalomban kapható változatokhoz képest kevebb a cukor, és sokkal több a gyümölcs.”
A legismertebb trópusi gyümölcsfajták mellett - mangó, passion- és dragon fruit - olyan kevéssé ismerteket is szívesen használnak mint például a tamarind. Így az ital olyan lesz, mintha valódi gyümölcsbe harapnánk. Gyakran kerülnek hosszabb vagy rövidebb ideig fermentált hozzávalók is a kreációkba. A kiváló minőségű vietnámi szálas teák hidegen áztatva (cold brew) autentikus ázsiai alapot adnak a koktéloknak, csak úgy mint a kókusz- vagy uborka víz.
Szinte nincs olyan citrusféle, ami ne jelenne meg az italokban, itthon az utóbbi időben divatos alapanyag például a yuzu és a kumkvat. A vietnámi ételekben gyakran megjelenő zöld fűszernövények koktél ízesítőként is jól működnek, legyen szó citromfűről, pandan levélről, gyömbérről, mungóbabról, lótuszmagról vagy akár kardamomról.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A koktélok ízeit még inkább harmonizálják és az illuminált állapotot is késleltetik az italok mellé kínált snackek, amik szintén ázsiai ízlés és fűszerezés szerint készülnek. A SÁO-ban a mindannyiunk által ismert földimogyorót wokba teszik és héjában, magas hőfokon pirítva forgatják össze egy sós-citromfüves fűszerkeverékkel. Hasonlóan frissítő és üde összhatást kelt a menta-koriander szósszal kínált wonton chips, ami megjelenésében a mexikói tortilla chipssel mutat hasonlóságot. Az olajban kisütött wonton tészta ízeit jól balanszírozza a friss fűszernövényekből készített könnyű szósz. Egy másik családi kedvenc az olajban kisütött alga- és rizslap, ami a bolti verziókhoz képest felesleges adalékanyagok nélkül készül, ezért egészségesebb is. Akár gyerekeknek is adhatjuk. Aki a natúrabb ízeket kedveli, azoknak a ropogós mangó szeletekből álló fruit shake-et ajánljuk. A még kemény gyümölcsöket gerezdekre vágják és sós-chilis fűszerkeverékkel forgatják össze, majd kicsit állni hagyják, hogy az ízek összeérjenek. A fűszerek előhozzák a gyümölcs ízeit, jól balanszolják a koktélok komplexitását. A snackek között mindig nagy kedvenc a kimchi, ami Phuongéknál pak choiból készül. A zöldség legzsengébb részeit használják, ress, roppanós, bizonyos részeken puha textúra lesz a végeredmény kellemes savanyúsággal és csípősséggel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.