A könyvbemutató több okból is rendhagyó volt. Az egyik, hogy a sorok között ott ült a séf egyik testvére is, akinek nem kis szerepe volt a friss könyv elkészülésében. „Négyen vagyunk testvérek. Gyerekkorunkban édesanyám mindannyiunkat megtanított sütni-főzni. Mindig azt mondta viccesen: ha nem tanultok meg jól főzni, éhen haltok, ha én már nem leszek. Biztos, hogy igaza volt. Mivel anyu nagyon jól főzött, emiatt már gyerekként válogatósak voltunk, és ez felnőttkorunkra is így maradt. Zsolti bátyám minden héten isteni süteményeket süt – ő emlékszik legjobban a receptekre is. Szóval tőle jöttek az alapok a könyvhöz, aztán szépen sorban mindegyiket elkészítettem, és közös kóstolás alapján pontosítottuk a recepteken” – meséli a könyv születését Bernáth József.
Vannak azért páran, akik ma már nem szívesen készítik el a nagyi régi receptjét. A tudatos táplálkozásnak köszönhetően, olykor a régi kedvencek, már émelyítően édesnek hatnak. „Számomra is hihetetlen, hogy krémeknél, töltelékeknél az eredeti receptekben 20 dkg vajhoz 10-15 dkg porcukrot írnak. Már anyu sem rakott bele annyit, én pedig az eredetiekhez képest 40%-kal csökkentettem a cukor mennyiségét. De így is nagyon finom mindegyik sütemény” – ecsetelte a séf, aki éppen csak ennyiben változtatott a kockás lapokra lekörmölt, mára megkapott családi recepteken. „Manapság nagy teret hódít a glutén-, laktóz-, és/vagy cukormentes táplálkozás. Ezekben a sütikben persze mindhárom szerepel. Mivel viszont gyerekkorunk kedvelt ízeit idézik, így szerintem sokan örömmel majszolnak majd el 2-3 vagy több szeletet is ezekből. Aki pedig egészségügyi okokból nem fogyaszthatja egyik-másik alapanyagot, remélem, majd küld nekem tippeket, hogy mit mivel lehetne helyettesíteni!”
Felmerül a kérdés, hogy aki ilyen, ma is népszerű, „nosztalgia” sütiket mutat be a könyvében, annak mi volt az első desszertje, amit maga készített el? „Palacsintát sütöttem először. Nem égettem oda, de előfordult, hogy elszakadt egy-kettő sütés közben. Persze ezzel sem volt semmi baj: mivel szakadt palacsintát nem tehetünk fel a családi asztalra, ezért még frissen, melegen el kellett tűntetni a bizonyítékokat.”
Bernáth József a könyv készítése közben, aktívan bevonta egy-egy kérdésbe az Instagram-követőit. Olykor pedig meglepő eredmények születtek…”Úgy néz ki a magyar süteményeknek átlagban legalább két neve is ismert. Sőt! Van, aminek több is. Ilyen például az Üdítős szelet, amit Mirinda, Fanta, Jaffa, de akár Miranda szeletként is aposztrofálnak vidéken. A másik kedvencem a csörögefánk, amit nálunk, Kunhegyesen csőrögének ejtenek, a Dunántúlon pedig herőceként vált ismertté.”
A séf azt mondja, rettentően boldog lett azzal, hogy elkészült az Édes emlékek anyukámtól. „Szerintem a négy könyvem közül ez a legszebb, és a legszemélyesebb. Mivel majdnem egy évet dolgoztunk rajta, most nem töröm azonnal valami új dolgon a fejem. Pár napot pihenek, majd az év végéig dedikálásokat és bemutatókat szervezünk Budapestem és több vidéki városban is, hogy minél többen megismerhessék a Bernáth család eddig féltve őrzött receptjeit.”
Bernáth József kedvenc karácsonyi desszertjei
„Ha karácsony, akkor elengedhetetlen a zserbó és a bejgli. Mivel eléggé hasonló mindkét sütemény, ezért csak a zserbót tettem bele ebbe a könyvbe – a bejgli receptje pedig a honlapomon található.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.