Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ajánló

Egyre több zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok

Frutti és Veggi idén is kitett magáért, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok kampánya a program második évében több mint egymillió ember figyelmét hívta fel az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására. 

A tavaly indult hároméves Európai Friss Kalandok kampány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapotuk javításában és fenntartásában. A WHO felmérése szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk.

A program második évében is megrendezésre került az országos roadshow, amelynek keretében Frutti és Veggi országszerte 15 település családi rendezvényeire látogatott el. Az eseményeken a program keretében készült dal és tánckoreográfia révén is megismerkedhettek a gyermekek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

„Az idei eseménysorozat keretében közel 2600 kilogramm gyümölcsöt és több mint 700 kilogramm zöldséget kóstoltattunk meg a gyermekekkel, valamint több mint egymillió családos ember figyelmét hívtuk fel az egészséges étkezés fontosságára. Jövőre az utolsó évébe érkezik program, amelyet szeretnénk különleges aktivitásokkal emlékezetessé tenni, továbbra is szem előtt tartva a generációkon átívelő példamutatás jelentőségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedésének elősegítését a gyermekek körében.” – foglalta össze a program második éves eredményeit és tapasztalatait Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, a szervezet Zala megyei elnöke.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke elmondta, hogy nagyon pozitív a program fogadtatása, ugyanakkor az európai uniós átlaghoz képest még van hova fejlődnünk a fogyasztás tekintetében. A NAK és a francia szakmaközi szervezet közötti együttműködést pedig példásnak, modellértékűnek nevezte az osztályelnök.

„A program a gazdák egyetértésével és támogatásával zajlik, amely kettő célt valósít meg: gazdaságit és népegészségügyit. A gazdasági cél a minőségi hazai zöldség-gyümölcstermelés fejlesztése, a népegészségügyi pedig, hogy a hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás megközelítse a WHO által ajánlott napi 400 g-os mennyiséget. A program segítségével a jövő generáció fogyasztói tudatosságát szeretnénk felépíteni. A Kárpát-medence különlegesen jó klímája hozzájárul ahhoz, hogy az itt termelt zöldségek és gyümölcsök nemcsak jó ízűek, hanem beltartalmilag is kimagasló értékűek. Ez megmutatkozott az idei szezon zöldség-gyümölcskínálatában. A NAK tevékenységének fő célja, hogy a következő években növelje a magyar zöldség-gyümölcstermelést a hazai piac ellátása és az export tekintetében. Kiemelt zöldség-gyümölcsféléink, amelyeket az év során a program keretében is kóstoltattunk: a paprika, a paradicsom, a gomba, az alma, a meggy, a görög- és sárgadinnye, a sárgarépa, az uborka, a kajszi- és őszibarack - nyilatkozta Mártonffy Béla, aki kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program nagyban hozzájárult mind a termesztéstechnológia, mind a feldolgozottsági szint javításához. A következő időszakban a környezet- és fogyasztóbarát technológia és az öntözés általánossá tétele a fő cél a versenyképes termékelőállítás érdekében.”

Az Európai Friss Kalandok program második évének fő célkitűzése volt, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közötti interakció és tudásátadás fontosságára helyezze a hangsúlyt. Ennek szemléltetése okán Görbicz Anita, Vincze Ottó és Wolf András a Bolyai Gyermekotthon lakóival közösen, a gyermekek bevonásával készítették el – szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásával – a Sárkánytojás nevű zöldséges előételt, sütőtökkrémlevest, gombás tésztát és a Kristályvirág elnevezésű gyümölcsös desszertet.

A főzőworkshopon Vincze Ottó elmondta, hogy azért csatlakoztak idén örömmel a programhoz, mert családként és profi sportolóként is szívükön viselik az egészséges táplálkozást.

„A közvetlen környezetünkben egyértelműen érezhető a program pozitív hatása. Amerre járunk, mindenhol örülnek és gratulálnak ahhoz, hogy ilyen jellegű kezdeményezés indult el hazánkban, mivel ők is azt tapasztalják, hogy nagy szükség van rá. Hiszünk abban, hogy a program hatására sok család és szülő kezdett el változtatni az étkezési szokásain.” – foglalta össze a kampánnyal kapcsolatos tapasztalataikat a korábbi válogatott labdarúgó.

Görbicz Anita – csatlakozva párjához – elmondta: szülőként nagyon fontosnak tartják odafigyelni arra, hogy az adott szezonnak megfelelő, hazai gyümölcsöket és a zöldségeket fogyasszák, ezzel is igyekeznek minél több természetes vitaminforrást vinni kisfiuk életébe.

„Emellett az őszi-téli időszakra tudatosan is szoktunk készülni: különböző zöldségeket és gyümölcsöket szoktunk lefagyasztani, vagy eltesszük őket befőtt formájában, amikből aztán a téli időszakban Boldi számára is vonzó, egészséges és vitamindús finomságokat és fogásokat tudunk készíteni.” – mondta a világ legjobbjának választott válogatott kézilabdázó, majd azt is hozzátette, hogy kisfiuk nagy kedvencei az őszi időszakban az alma és a szőlő, de sütőtökből készült ételek is gyakran kerülnek ilyenkor az asztalra.

„A szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyon fontos számunkra. A fiaim esetében ilyenkor az alma a nagy kedvenc. Viszont általánosságban azt tapasztalom, hogy mind a családok, mind a gyermekek körében a sütőtök is nagyon népszerű, melynek a felhasználása nagyon sokrétű. Akár simán megsütve, akár levesként vagy desszertként is fogyasztható.” - mondta Wolf András séf és egyben kétgyermekes apuka.

A közismert séf néhány tippet is megosztott arról, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a gyermekek számára a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a hideg időjárás beköszöntével, és milyen ételeket tudunk ilyenkor könnyűszerrel elkészíteni.

„Amellett, hogy igyekezzünk bevonni őket a sütés-főzés egyszerűbb mozzanataiba, a közös alkotás folyamatába, egy kis kreativitással és a fogások érdekessé tételével sokféle zöldségből vagy gyümölcsből tudunk izgalmas harapnivalókat az asztalra varázsolni. A legegyszerűbb ilyen fogás lehet az egészben sült alma vagy körte egy kevés mézzel meglocsolva. De a krémleveseket és a tésztaételeket is számos zöldséggel tudjuk ilyenkor színesíteni.” – osztott meg néhány tippet a jelenlévőkkel a séf.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.