A bográcsozás tipikus magyar dolog. Sok családnak van saját bográcsa, és persze hozzá állványa, bár a fiatalabbak körében már korántsem akkora divat, mint volt az húsz-harminc évvel ezelőtt. Sokan persze még ma is örömmel és gyakran főznek bográcsban, akár a kertben, akár a szabadtéri tűzrakóhelyeknél, hiszen a bográcsban készült étel íze semmihez sem fogható! Ha kihasználnád a nyár utolsó napjait és készítenél valami igazán finomat, akkor főzd meg te is a mi babgulyásunkat. Hosszú idő, mire elkészül, de megéri a fáradságot!
A babgulyás egy roppant laktató, tartalmas leves, ami után szinte második fogás sem kell. Friss kenyérrel fogyasztva a legjobb ebéd. A babgulyásba mi most a marhahúson felül füstöltet is tettünk, illetve zellerszárral és egy különleges fűszerrel, az Erdélyben nagyon kedvelt csomborral is ízesítettük. A bográcsos babgulyás pontos receptjét mutatjuk leírva, és természetesen videón is!
A bogrács pontosan úgy működik mint bármelyik fazék vagy lábas, így az az étel, ami ezekben az edényekben a konyhában is elkészíthető, az a bográcsban is megfő. Bográcsban bátran főzhetünk pörköltet, paprikás krumplit, babgulyást és bablevest, lecsót, slambucot és akár csilisbabot is. A tűz felett, a szabadban készült ételeknek különleges, semmihez sem fogható aromája lesz, nem beszélve arról, hogy a bográcsozás igazi közösségi élmény, ami összehozza a családot, a barátokat, kollégákat, hiszen mindenki ki tudja venni belőle a részét.
A bográcsozás során nagyon körültekintőnek kell lenni, ugyanis nemcsak megégethetjük magunkat, de könnyen tüzet is okozhatunk, ha nem figyelünk. A tüzet semmi esetre sem szabad magára hagyni, hiszen elég egy parázs a közelben tárolt tüzifára vagy gyújtósra, és megtörténik a baj. Éppen ezért a bogrács vagy tűzrakóhely mellé készítsünk oda egy-két kanna vizet, illetve locsoljuk fel a közvetlen környezetet még a főzés előtt.
A bogrács alatti tűznek, vagyis a lángoknak nem szabad a bogrács aljához érnie, illetve szélesebb se legyen, mint az üst, ugyanis mindkét esetben könnyen odaég az étel. A legjobb, és legnehezebben beállítható az egyenletesen izzó, közepes méretű láng, azonban erre van szükség ahhoz, hogy a bográcsban készült étel rendben elkészüljön és finom legyen. A tűzrakás pontos, részeltes menetét egy korábbi cikkünkben olvashatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.