A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Alapételek

Szuper omlós cseresznyés lepény - a nagyi titkos hozzávalójával lesz tökéletes!

Cseresznyés lepény
A cseresznyeszezon nem múlhat el egy igazi nagyi-klasszikus, a cseresznyés lepény nélkül. Ezt a szuper omlós és nagyon vékony tésztájú, piteszerű süteményt igazán egyszerű elkészíteni - már, ha van hozzá egy tuti recepted! Szerencsére, nekünk pont van ilyen a tarsolyban, igazán autentikus, hiszen az egyik legfontosabb hozzávalója a fagyos zsír.

A lepény egy olyan süteménytípus, amit leginkább a vidéki nagymamák repertoárjából ismerünk: ez az a tészta, ami megszólalásig hasonlít a pitére, de mégsem ugyanaz, mert vaj vagy margarin helyett, az ott leggyakrabban használt, omlósságot garantáló hozzávalóval, házi zsírral készült. Következzen egy igazi klasszikus: a nagyi cseresznyés lepény receptje!

Cseresznyés lepény (Fotó: Vidék íze magazin)
Cseresznyés lepény (Fotó: Vidék íze magazin)


Hozzávalók a cseresznyés lepényhez:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg fagyos zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál rum
  • tejföl (ha szükséges)

A tetejére:

  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 5 dkg cukor
  • pár evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálban összemorzsoljuk a fagyos zsírt a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, az evőkanálnyi rumot meg a tojássárgáját, és jól kezelhető, nem ragacsos tésztává gyúrjuk.
  3. Két egyforma cipóra osztjuk, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább egy órát (de akár egy éjszakát is) hűtőszekrényben pihentetjük.
  4. Amíg pihen a tészta, kifejtjük a cseresznyét.
  5. Elővesszük az egyik lehűlt cipót, vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kizsírozott kis tepsit. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pár percig elősütjük.
  6. Utána kivesszük, megszórjuk pár evőkanálnyi zsemlemorzsával.
  7. Egyenletesen elosztjuk rajta a cseresznyét, meghintjük némi cukorral.
  8. Kinyújtjuk a másik tésztacipót, ráfektetjük a tetejére, a széleket finoman összenyomkodjuk.
  9. Villával megszurkáljuk.
  10. Lekenjük felvert tojással, villával hullámokat rajzolunk rá, majd a forró sütőbe toljuk, és készre sütjük.
  11. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, és kockákra felvágjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.