Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Alapételek

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

A kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan. Egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva megédesíti a legborongósabb hétköznapokat is.

A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni.

Így készül a márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglóf (Fotó: Vidék íze magazin)
Így készül a márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglóf (Fotó: Vidék íze magazin)

A budai kuglóf receptje

Hozzávalók:

  • 1 ek. rum
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1-2 evőkanál holland kakaópor
  • porcukor a tetejére

Elkészítése:

  1. Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
  2. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
  4. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
  5. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
  6. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Borítókép: Vidék íze magazin


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.