A tortillát imádják kicsik és nagyok egyaránt, így egy szuper lehetőség, hogy tízóraira is ezt csomagoljuk, ha már most unja mindenki a kenyeret és a péksütiket. Íme egy zöldséges recept, de ha a gyerek húsimádó, természetesen mehet bele egy kis sonka, kolbász vagy szalámi is.
A tortillalap egy lapos, kerek kenyérféle, amelyet hagyományosan Mexikóban és Közép-Amerikában használnak. Két fő típusa létezik: a kukoricalisztből (tortilla de maíz) és a búzalisztből (tortilla de harina) készült verzió. Míg a kukoricatortilla az ősi azték konyha alapja volt, a búzatortilla később, a spanyol hódítók révén vált népszerűvé.
Nem kell megijedni, a tortillalap készítése nem bonyolult. Ha van kedved, próbáld ki, de természetesen a boltban készen kapható is tökéletes.
Hozzávalók:
A tortillához:
2 dl víz
1 dl tejföl
1 dl joghurt
1 teáskanál só
6 dkg rizsliszt
6 dkg kukoricaliszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál nyílgyökérliszt
A töltelékhez:
1 doboz krémsajt
néhány salátalevél
2 db sárgarépa
2 db nagyobb piros kaliforniai vagy kápiapaprika
1 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor friss oregánó
1 csokor fodros petrezselyem zöldje
Elkészítése:
Először a tortillalapokat készítjük el. A vizet elkeverjük a tejföllel, a joghurttal és a sóval. Egy másik tálban összekeverjük a liszteket, a sütőport, az útifűmaghéjat és a nyílgyökérlisztet. A vizes-tejfölös-joghurtos keveréket a száraz hozzávalókhoz öntjük, és kézzel gyorsan összegyúrjuk. A puha, jól kezelhető tésztát 10 percig félretesszük.
Közben csíkokra vágjuk a paprikát, és felhevített olívaolajon fedő alatt puhára pároljuk.
A tésztát 8-10 egyforma golyóra osztjuk, és kukoricaliszttel megszórt sütőpapírok között annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire a tésztánk engedi. Forró száraz serpenyőben 1-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük a lapoknak.
Lereszeljük a sárgarépát, a salátát megmossuk, leszárítjuk.
A tekercs elkészítéséhez egy tortillalapot bőségesen megkenünk krémsajttal, salátalevelet fektetünk rá, arra megint egy kis krémsajtot (hogy ne hulljanak ki a zöldségek), majd egy marék reszelt répát és pár darab sült paprikát, 1 ág oregánót, 1-2 szál petrezselyem zöldjét teszünk rá. Körben üresen hagyjuk a szélét, hogy könnyebben össze tudjuk majd csavarni. Először lent felhajtjuk a tortillalapot, majd felcsavarjuk. Átlátszó fóliával szorosan körbecsavarjuk az alsó részt, ez fogja összetartani. Utána tetszőlegesen csomagolhatjuk, dobozba, alufóliába, ahogy a szendvicseket is szoktuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.