Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Alapételek

Egy igazi klasszikus hétvégére: rántott karaj petrezselymes újburgonyával

Vannak olyan ételek, amelyek soha nem kopnak ki a magyar konyhából: a rántott karaj pont ilyen, mint ahogy a petrezselymes újburgonya és az ecetes fejes saláta is. Ha esetleg neked még nincs tuti recepted, segítünk!

Rántott hús a legtöbb családban minden héten – de havonta egyszer biztosan – készül. Az újburgonyára eddig várni kellett, de most végre jöhet köretként, felidézve gyerekkorunk vasárnapi ebédjeit.

Rántott töltött karaj petrezselymes újburgonyával és az elmaradhatatlan ecetes fejes salátával / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Rántott töltött karaj petrezselymes újburgonyával és az elmaradhatatlan ecetes fejes salátával / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A karajhoz:

  • 60 dkg csont nélküli sertéskaraj
  • 4 szelet főtt füstölt tarja
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 csokor snidling vagy medvehagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 1-2 új sárgarépa
  • 1 marék zöldborsó
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • zsiradék a sütéshez
  • bors

Az újburgonyához:

  • 1 kg apró újburgonya
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöldje
  • 3 evőkanál zsiradék
  • őrölt fehér bors

A salátához:

  • 2 fejes saláta
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő méz vagy édesítőszer (ízlés szerint lehet több is)
  • 2 evőkanál alma- vagy borecet
  • 2 nagy csipet só

Elkészítése:

  1. Egy evőkanál zsiradékot teszünk egy serpenyőbe. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt tarját, a kis kockákra metélt sárgarépát meg a maréknyi zöldborsót, az összevágott hagymaféléket, a friss kakukkfüvet, és együtt pároljuk, közben ízesítjük sóval, borssal. Ha a zöldségek már roppanósak, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét. Lereszeljük a kétféle sajtot, hozzáforgatjuk a tarjás-zöldséges alaphoz.
  2. A karajt szeletekre vágjuk. Minden szeletet éles késsel kinyitunk, nagyobb lappá veregetjük. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Mindegyik szelet egyik oldalára teszünk egy-egy nagy adag tölteléket. Ráhajtjuk a hús másik oldalát. Megtűzhetjük fogpiszkálóval vagy hústűvel, de ha elég óvatosak vagyunk, nem szükséges. A szokásos módon (liszt, tojás, morzsa) panírozzuk, majd azonnal ropogósra sütjük bő, közepesen forró zsiradékban. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
  3. A fejes salátát megmossuk, majd negyedekbe vágjuk, ismét alaposan megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük az öntetet a vízből, a cukorból, az ecetből és a sóból. Beletesszük a salátanegyedeket, jól átforgatjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe félórára, közben legalább egyszer átforgatjuk, hogy az ecetes lé minden levelet jól átitasson.
  4. A körethez az alaposan megmosott burgonyát egy serpenyőbe tesszük három evőkanál zsiradékkal, és fedő alatt egy kis sóval puhára pároljuk (ha picit idősebb már a krumpli, és kisebb a víztartalma, egy kevés víz is mehet alá). Ha már puha, hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét, meghintjük némi őrölt fehér borssal.

MINDENT KIRÁNTUNK! 7 ISTENI RÁNTOTT HÚS ÉS ZÖLDSÉG>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.