Vannak olyan ételek, amelyek soha nem kopnak ki a magyar konyhából: a rántott karaj pont ilyen, mint ahogy a petrezselymes újburgonya és az ecetes fejes saláta is. Ha esetleg neked még nincs tuti recepted, segítünk!
Rántott hús a legtöbb családban minden héten – de havonta egyszer biztosan – készül. Az újburgonyára eddig várni kellett, de most végre jöhet köretként, felidézve gyerekkorunk vasárnapi ebédjeit.
Hozzávalók:
A karajhoz:
60 dkg csont nélküli sertéskaraj
4 szelet főtt füstölt tarja
5 dkg füstölt sajt
5 dkg trappista sajt
1 csokor snidling vagy medvehagyma
2 szál újhagyma
1-2 új sárgarépa
1 marék zöldborsó
2 ág kakukkfű
1 kis csokor petrezselyem zöldje
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
zsiradék a sütéshez
só
bors
Az újburgonyához:
1 kg apró újburgonya
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
3 evőkanál zsiradék
só
őrölt fehér bors
A salátához:
2 fejes saláta
2 dl víz
2 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő méz vagy édesítőszer (ízlés szerint lehet több is)
2 evőkanál alma- vagy borecet
2 nagy csipet só
Elkészítése:
Egy evőkanál zsiradékot teszünk egy serpenyőbe. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt tarját, a kis kockákra metélt sárgarépát meg a maréknyi zöldborsót, az összevágott hagymaféléket, a friss kakukkfüvet, és együtt pároljuk, közben ízesítjük sóval, borssal. Ha a zöldségek már roppanósak, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét. Lereszeljük a kétféle sajtot, hozzáforgatjuk a tarjás-zöldséges alaphoz.
A karajt szeletekre vágjuk. Minden szeletet éles késsel kinyitunk, nagyobb lappá veregetjük. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Mindegyik szelet egyik oldalára teszünk egy-egy nagy adag tölteléket. Ráhajtjuk a hús másik oldalát. Megtűzhetjük fogpiszkálóval vagy hústűvel, de ha elég óvatosak vagyunk, nem szükséges. A szokásos módon (liszt, tojás, morzsa) panírozzuk, majd azonnal ropogósra sütjük bő, közepesen forró zsiradékban. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
A fejes salátát megmossuk, majd negyedekbe vágjuk, ismét alaposan megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük az öntetet a vízből, a cukorból, az ecetből és a sóból. Beletesszük a salátanegyedeket, jól átforgatjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe félórára, közben legalább egyszer átforgatjuk, hogy az ecetes lé minden levelet jól átitasson.
A körethez az alaposan megmosott burgonyát egy serpenyőbe tesszük három evőkanál zsiradékkal, és fedő alatt egy kis sóval puhára pároljuk (ha picit idősebb már a krumpli, és kisebb a víztartalma, egy kevés víz is mehet alá). Ha már puha, hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét, meghintjük némi őrölt fehér borssal.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.