Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A friss és száraz fejtett bab is a magyar konyha kedvelt hüvelyese, nem véletlenül. Egész évben kapható és sokféleképpen felhasználható. Az örök klasszikus a bableves, aminek számtalan receptje ismert. Összegyűjtöttük a legfinomabbakat, amiket érdemes megfőzni, ha laktató, tartalmas levesre vágysz.

Magyarországra a bab a 16. században bukkant fel, és az évszázadok alatt lett az egyik legnépszerűbb hüvelyesünk. Rengeteg jótékony hatása van: többek között rostokban és fehérjékben gazdag, így fogyasztása diétákban is ajánlott. Magas antioxidánstartalma segít megelőzni egyes ráktípusok kialakulását, de idegrendszeri betegségek megelőzésében is segít.

A friss bab gyorsan megfő, a szárazat viszont elkészítés előtt be kell áztatni. Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, és főzéskor egyszerre puhulnak meg. Áztatás után a héj kevésbé repedezik, a gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok pedig lebomlanak. A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Figyelem: az áztatóvizet feltétlenül öntsük le!

Íme, 7 fantasztikusan finom levesrecept, próbáld ki akár mindegyiket!

 

1. Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti 

Gáspár Bea csülkös bablevese
Gáspár Bea csülkös bablevese

2. Jókai-bableves 

Jókai bableves
Jókai bableves

3. Magyaros bableves 

Magyaros bableves
Magyaros bableves

4. Fejtett bableves, ahogy a Buday készíti 

Fejtett bableves
Fejtett bableves

5. Zöldséges fejtettbab-leves 

Zöldséges fejtett bableves
Zöldséges fejtett bableves

6. Bableves debreceni módra 

Bableves debreceni módra
Bableves debreceni módra

7. Toszkán bableves  

Toszkán bableves
Toszkán bableves

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.