Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A friss és száraz fejtett bab is a magyar konyha kedvelt hüvelyese, nem véletlenül. Egész évben kapható és sokféleképpen felhasználható. Az örök klasszikus a bableves, aminek számtalan receptje ismert. Összegyűjtöttük a legfinomabbakat, amiket érdemes megfőzni, ha laktató, tartalmas levesre vágysz.

Magyarországra a bab a 16. században bukkant fel, és az évszázadok alatt lett az egyik legnépszerűbb hüvelyesünk. Rengeteg jótékony hatása van: többek között rostokban és fehérjékben gazdag, így fogyasztása diétákban is ajánlott. Magas antioxidánstartalma segít megelőzni egyes ráktípusok kialakulását, de idegrendszeri betegségek megelőzésében is segít.

A friss bab gyorsan megfő, a szárazat viszont elkészítés előtt be kell áztatni. Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, és főzéskor egyszerre puhulnak meg. Áztatás után a héj kevésbé repedezik, a gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok pedig lebomlanak. A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Figyelem: az áztatóvizet feltétlenül öntsük le!

Íme, 7 fantasztikusan finom levesrecept, próbáld ki akár mindegyiket!

 

1. Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti 

Gáspár Bea csülkös bablevese
Gáspár Bea csülkös bablevese

2. Jókai-bableves 

Jókai bableves
Jókai bableves

3. Magyaros bableves 

Magyaros bableves
Magyaros bableves

4. Fejtett bableves, ahogy a Buday készíti 

Fejtett bableves
Fejtett bableves

5. Zöldséges fejtettbab-leves 

Zöldséges fejtett bableves
Zöldséges fejtett bableves

6. Bableves debreceni módra 

Bableves debreceni módra
Bableves debreceni módra

7. Toszkán bableves  

Toszkán bableves
Toszkán bableves

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.