Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Alapételek

Egyszerű, mégis elegáns karácsonyi menü vadhússal

Egyszerű és elegáns karácsonyi menü vadhússal
Régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy lecseréled a hagyományos pulykát? Ne rettenj vissza a megvalósítástól! Egyre több helyen lehet szarvashúst vásárolni, és akkor is belevághatsz az elkészítésébe, ha nem vagy mesterszakács.

A kétféle köretet és szószt tartalmazó főétel kétségkívül időigényes a vadhús többnapos pácolása és hosszas sütése miatt, ám a salátát, valamint a desszertet percek alatt összedobhatod. Ha nem most ismerkedsz a vadhússal, akkor a receptünkben szereplő szarvast bátran helyettesítheted őzzel vagy vaddisznóval. A sütőből kivett húst azonnal csomagold alufóliába, majd pihentesd egy rövid ideig. Így átjárják a nedvek, amitől szaftosabb, továbbá könnyebben szeletelhető lesz. A szószhoz remekül hasznosíthatod a kevésbé szépre sikerült adventi mézeskalácsokat.

Az előételként kínált saláta szemet gyönyörködtető látványt nyújt az ünnepi asztalon. A radicchio és a cikória üde színét kiemeli az egészen vékonyra gyalult hófehér csiperke. Nyugodtan dinszteld meg egy kevés vajon, ha ódzkodsz a nyers gombától! Az öntetnek dióolajjal adhatsz különleges, a téli ízvilággal harmonizáló aromát.

Recept és fotó: Wirths PR / TrendXpress
Recept és fotó: Wirths PR / TrendXpress

A tölteléknek köszönhetően az édesszájúak tetszését is elnyerő desszert már sülés közben isteni illatot áraszt. A lehetőleg porhanyós fajta almákat jóval az étkezés előtt megtöltheted, de csak a főétel feltálalása után tedd be az előmelegített sütőbe, hogy forrón kínálhasd!

Téli vitaminsaláta

Hozzávalók (6 személyre)
2 db cikória
1 kis fej radicchio saláta
10 dkg madársaláta
10 dkg csiperkegomba
2 db sárgarépa
2 ek aprított dióbél
5 ek dióolaj
3-4 ek narancslé
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1. A megtisztított, megmosott és lecsepegtetett cikóriát leveleire szedjük, a radicchiót falatnyi darabokra tépjük vagy vágjuk, a madársalátát leszárazzuk. A letisztogatott gombát vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk, a lekapargatott sárgarépát laskára vágjuk vagy lereszeljük. Mindet összeforgatjuk, és megszórjuk a dióval.

2. Az öntethez a dióolajat kikeverjük a narancslével, majd hozzáadjuk a megtisztított és présen átnyomott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és a salátára locsoljuk.

Szarvascomb mézeskalácsos szósszal

Hozzávalók (6 személyre)

A pácléhez:
2 fej hagyma
2 szál sárgarépa
1/4 db zellergumó
1 db petrezselyemgyökér
3 db babérlevél
5 szem szegfűszeg
8-10 db borókabogyó
bors

1 ek cukorrépaszirup
5 dl vörösbor
2,5 dl vörösborecet

A húshoz:
2 kg szarvascomb
2-3 ek tisztított vaj
1 nagy fej hagyma
2 db babérlevél
1 rúd fahéj
1 ek koriander
5-6 szem szegfűszeg
5-6 db borókabogyó
bors

5 dl páclé + a pótláshoz
10 dkg mézeskalács


A körethez:
60 dkg liszt
6 db tojás
60 dkg kelbimbó

7,5 dl zöldségleves-alaplé
szerecsendió
10 dkg füstölt szalonna vagy bacon

Elkészítés

1. A pácléhez a megtisztított hagymát negyedeljük. A megtisztított, megmosott és apróra darabolt gyökérzöldségeket egy edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borókabogyót. Meghintjük sóval, borssal, felöntjük a cukorrépasziruppal, a vörösborral, a borecettel , valamint 5 dl vízzel, majd felforraljuk és hűlni hagyjuk.

2. A lehártyázott, megmosott és megtörölt húst a pácba helyezzük 1-2 napra. Ha a lé nem fedi el teljesen, akkor közben többször meglocsoljuk. Végül kiemeljük, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A páclét felfogjuk és félretesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőbe rakható nagyobb edényben felhevítjük az olvasztott vajat, és jól körbepirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk az apróra kockázott 1 fej hagymát, valamint a babérlevelet, a fahéjat, a koriandert, a szegfűszeget és a borókabogyót, majd tovább sütjük egy rövid ideig. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük 5 dl páclével, valamint 2,5 dl vízzel, és hozzáadjuk a durvára morzsolt mézeskalácsot. Végül az előmelegített sütőben sütjük kb. 2 órát. Közben többször megfordítjuk, továbbá szükség esetén még egy kis páclét, illetve vizet öntünk alá.

4. A körethez a lisztből, a tojásokból, 1,5 dl vízből és 1 csipet sóból nokedlitésztát keverünk, majd félretesszük. A kelbimbót megtisztítjuk és megmossuk. A sütés vége előtt 45 perccel nagy fazékban felteszünk a tűzre 2-3 l sós vizet. A külön felforralt alaplében haraphatóan puhára főzzük a kelbimbót, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.

5. Lábosban vagy tűzálló tálban kiolvasztjuk a csíkokra metélt vagy felkockázott szalonnát. A zsírján megfuttatjuk a kelbimbót, majd némi sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezve melegen tartjuk. A nokedlitésztát adagonként a lobogó sós vízbe szaggatjuk. A felszínre úszó darabokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és melegen tartjuk.

6. A húst kivesszük a sütőből, és alufóliába csomagoljuk. Közben a szószhoz a szaftot átszűrjük, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a húst felszeleteljük, és a nokedlivel (vagy tésztával), valamint a kelbimbóval körítjük. A szószt külön kínáljuk hozzá.

Gazdagon töltött sült alma

Hozzávalók (6 személyre)
6 db alma
5 dkg búzacsíra (reformboltból)
5 dkg őrölt törökmogyoró
7,5 dkg vörösáfonya-befőtt
3 ek tej
2 ek méz
5 dkg natúr marcipánmassza
1 tk őrölt fahéj
vaj a tepsihez

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a megmosott almák magházát kiszúrjuk, majd az üreget szükség esetén hegyes kiskéssel kitágítjuk, hogy legalább 3 cm legyen az átmérője.

2. A töltelékhez a búzacsírát keverőtálban elvegyítjük a mogyoróval, a befőttel, a tejjel, a mézzel és a finomra reszelt marcipánnal. A masszát a fahéjjal ízesítjük, majd kiskanállal az almák üregébe töltjük.

3. A megtöltött almákat vajjal vékonyan kikent tepsibe ültetjük, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig.

KARÁCSONYI MENÜ: ELEGÁNS VACSORA VADHÚSSAL ÉS CAMEMBERT-REL >>>

KLASSZIKUS KARÁCSONYI MENÜSOR - HA NEM SZERETITEK A HALAS FOGÁSOKAT! >>>

KARÁCSONYI MENÜ: HÚSMENTES ÜNNEPI ÉTELEK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.