Összegyúrunk 50 dkg darált húst 1 fej felaprított vöröshagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1-2 db tojással és 1 db vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével. A masszát sóval és borssal ízesítjük. Az alábbi fűszerek hozzáadása után tetszőleges méretű gombócokat formázunk belőle, majd beleforgatjuk zsemlemorzsába (ez a lépés elhagyható), és forró, bő olajban vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben magas hőmérsékleten aranybarnára sütjük.
A frissen felaprított bazsalikom és oregánó jellegzetes ízt ad a vagdaltnak. Összesen kb. 1 ek fűszert adj a húsmasszához. Gazdagíthatod még 50 g apróra vágott szárított paradicsommal is.
Vegyíts a masszába 1-2 ek magos vagy mag nélküli dijoni mustárt. 1 tk szárított vagy mirelit provence-i fűszerkeverékkel teheted teljessé a franciás ízhatást.
Gyúrj a nyers masszába 4 dkg felaprított olajbogyót, 2 ek felaprított petrezselyemzöldet és plusz 1 gerezd felaprított fokhagymát. A formázás után mindegyik fasírt közepébe nyomj 1-1 darabka feta sajtot.
Olajjal kikent serpenyőben piríts meg 2-3 ek apróra felkockázott sárga kaliforniai paprikát. Ha sok levet eresztett, csöpögtesd le róla, majd langyosra hűtve add a darált húshoz. Ízesítd 1-2 tk édes-nemes vagy csípős paprikával, valamint 1 tk paradicsompürével. Kukoricát is keverhetsz bele. Ehhez a verzióhoz jól illik bármilyen paprikamártás is.
Apríts finomra 5 dkg dióbelet, és keverd a húsmasszához 1 tk csípős paprikával, ½ tk őrölt római köménnyel és ½ tk őrölt fahéjjal együtt. Tálaláskor mártogasd frissen felaprított korianderrel ízesített joghurtba.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.