Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Alapételek

Fermentált uborka – így készül a legfinomabb savanyúság

A fermentált élelmiszerek fogyasztása manapság újra divat lett – szerencsére! Az így tartósított élelmiszerek ugyanis nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Most az egyik kedvenc savanyúságunk, a fermentált uborka receptjét hoztuk.

Hogy pontosan mi történik fermentáláskor? Az erjedési folyamat során, a mikroorganizmusok (például baktériumok, élesztőgombák vagy gombák) szerves vegyületeket (például cukrokat és keményítőt) alakítanak át alkohollá vagy savvá. Ezek természetes tartósítószerként működnek, valamint javítják a fermentált élelmiszerek állagát, és innen ered a jellegzetes sós-savanykás ízvilág is. Azon felül, hogy finomak, rengeteg jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. Íme, a legtutibb recept!

Fermentált uborka / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Fermentált uborka / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

  1. Megmossuk az uborkát, a két végüket bevágjuk hosszában.
  2. Két 7 decis üveget tisztára mosunk. Körben jó szorosan beleállítjuk az uborkákat. Középre teszünk egy-egy kisebb csokor kaprot vagy kaporszárat, 2-3 gerezd fokhagymát, és ide is belefeszítünk egy uborkát, így nem tudnak majd kiemelkedni a vízből.
  3. Forralt, majd visszahűtött vízből kétszázalékos sóoldatot készítünk (egy evőkanál sót adunk egy liter vízhez). Ráöntjük az uborkákra, majdnem teljesen csurig töltjük az üvegeket (maximum fél centi maradjon). Szorosan rácsavarjuk a jól záródó tetőt.
  4. Tálcára állítjuk a konyha egy meleg, de nem erős napsütésnek kitett sarkában, és hagyjuk állni 3-4 napig. Közben, amikor beindul, nyomja kifelé a levét, azért van alatta tálca. Nem nyitogatjuk, nem töltünk utána. Onnan látjuk, hogy kész, ha az uborka színe sárgásra vált. Ha jónak ítéljük, kibontjuk az üveget, megkóstoljuk, és betesszük a hűtőszekrénybe.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.