5 dkg finom szemcsés kristálycukor
5 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
1 db friss tojás
1 rúd vanília
Elkészítés
A cukorral elvegyített keményítőt csomómentesre keverjük 7 ek tejjel, majd hozzáadjuk a szétválasztott tojás sárgáját.
A felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A maradék tejet a vaníliavelővel együtt felforraljuk. Kézi habverővel hozzákeverjük a keményítős-tojássárgájás tejet, majd egyet forralunk rajta. Végül félrehúzva hűlni hagyjuk.
Tej
Forraláskor nem fog odakozmálni, ha hideg vízzel kiöblített edényben teszed fel a tűzre.
Csomók
A cukrot gondosan vegyítsd el a keményítővel, keverd simára néhány evőkanál hideg tejjel, majd keverés közben, apránként add a forró tejhez. Így biztosan nem keletkeznek bosszantó csomók.
Híg állag
Minden kóstolás után mosd le a kanalat, máskülönben a rajta maradt nyáltól folyós lesz a puding. Ennek az az oka, hogy a nyálban található amiláz emésztőenzim, amely a szervezetben a keményítő cukorrá alakításáért felelős, a pudingba kevert keményítőt is lebontja. A túl hígra sikerült pudingot krémessé varázsolhatod, ha 2 dl tejszínből vert habot forgatsz bele.
Bőrösödés
Megakadályozhatod, ha a kiporciózott kész pudingot folpakkal letakarva hagyod hűlni.
Nyáron egy kevéske citrom- vagy narancslével, karácsony táján fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel bolondíthatod meg az alapot.
A sima vaníliapudingból ünnepi desszertet alkothatsz. Önts szűrőbe egy üveg meggybefőttet, és fogd fel a levét. Vegyíts el 2 ek keményítőt 1,5 ek cukorral, és keverd simára 4 ek befőttlével. A többi lét forrald fel, dolgozd bele a keményítős folyadékot, majd egyet forralj rajta, és forgasd bele a meggyet. Felnőttek részére adhatsz hozzá egy kis meggylikőrt vagy -pálinkát is. Végül a pudingra kanalazott kompótot megszórhatod reszelt étcsokoládéval.
A nyers bogyós gyümölcsök közül a kevés savat tartalmazó málna, áfonya és eper illik legjobban a vaníliapudinghoz.
Egyre többen küszködnek táplálkozási gondokkal, de a vaníliapudingról senkinek nem kell lemondania, mert a problémás alapanyagok helyettesítése mit sem ront az ízélményen.
Tojás nélkül
Babavárás idején a biztonság kedvéért ajánlott kiiktatni a pudingból ezt a hozzávalót, mert kockázatot jelenthet a túl rövid idejű hőkezelés miatt. A tojás kiváltható habtejszínnel.
Cukor nélkül
Használj nyugodtan mézet, nyírfacukrot vagy édesítőszereket, egyik sem befolyásolja a puding állagát.
Tej nélkül
Laktózérzékenység esetén a tehéntej kiváltható növényi tejekkel. Az enyhén édeskés mandulatej különösen jól passzol a vaníliapudinghoz.
Pite, lepény
Finomabb és szaftosabb lesz, ha sima vaníliapudinggal megkent tésztalapon oszlatod el a gyümölcsöt.
Vajkrém
Például a Duna-hullám szelethez a lehűlt pudingot keverd krémesre 20 dkg vajjal.
Pudingkrém
A túrós táska töltelékéhez keverj krémesre 40 dkg rögös túrót 5 dl tejjel, majd vaníliapudinggal.
Hűtőben
Mivel a vaníliapuding csupán rövid ideig hőkezelt tojást tartalmaz, legfeljebb 4 napig tarthatod el a normál hűtőtérben. Nem veszi át az idegen szagokat, ha fóliával letakarod vagy fedeles frissen tartó dobozban teszed a frigóba.
Fagyasztóban
A fedeles dobozokban adagonként lefagyasztott pudingot ne tárold 3 hónapnál tovább. Szobahőmérsékleten kell kiolvasztani. Félig fagyosan is fogyasztható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.