A pizza alapja a kovásszal készülő kenyértészta. Érdemes megtanulni az egyik legegyszerűbb alapreceptet, hiszen a frissen gyúrt házi változat sokkal ízletesebb, mint a félkészen vagy mélyhűtött formában vásárolható.
Keverjünk el 250 ml langyos vízben 20 g elmorzsolt élesztőt és 1 tk kristálycukrot. Hagyjuk néhány percig felfutni. Szitáljunk bele 400 g lisztet, adjunk hozzá 1-2 tk sót és 2 ek olívaolajat. Kézzel dolgozzuk össze, majd meleg helyen, lefedve kelesszük kb. 30 percig. A megkelt tésztát nyújtsuk ki, és nyomkodjuk olajjal kikent tepsibe úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Pakoljuk rá a tetszőleges feltétet, és előmelegített sütőben, 220 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.
Tanács: Reformpizzát készítenél? Finomliszt helyett 200 g Graham-liszt, 100 g durumliszt és 100 g zabliszt keverékéből is gyúrhatod a tésztát.
* A kinyújtott, tepsibe helyezett tésztát szurkáld meg villával, mielőtt folytatnád a pizzakészítést.
* A sütőlapot vagy a rácsot érdemes a legalsó sínen betolni sütőbe, és erre ráhelyezni a tepsit.
* A szószt főzd sűrűre!
* Ha pár perc alatt elősütöd a tésztát, akkor biztosan nem fog átázni a mártástól.
* Az olaszok nem bonyolítják túl a feltéteket: a szószra csupán 1-2 hozzávaló kerül, a pizza tetejéről pedig nem hiányozhat a friss mozzarella, aminek felhasználás előtt ki kell nyomkodni a levét.
* Sütés közben 5-10 másodperce érdemes kinyitni a sütő ajtaját, hogy a hozzávalókból kipárolgó gőz távozhasson.
* A pizza szélébe akár sajtrudakat is tekerhetsz, így ott is nagyon finom lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.