Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Alapételek

Így készül a klasszikus vinaigrette öntet - a tökéletes alaprecept!

salátaöntet
Sosem értettem, miért vesz bárki kész salátaöntetet. A bolti változatnak ugyanis csak hátrányai vannak. Az íze tök mű, és annyi tartósítószer van benne, hogy ha meghalunk, kis szerencsével be se kell majd balzsamozni minket, mert minden bizonnyal nem fogunk lebomlani. Tápérték nulla, a hozzávalókról pedig a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy első osztályúak. Ipari olaj, ipari ecet, kristálycukor, színezék és „E” betűk végeláthatatlan sora egyetlen üvegbe zárva. Ugyan ki akarna ilyet locsolni egy egészségesnek szánt salátára?

Eközben ugyanis, a világ legjobb salátaöntetét kerek 3 perc alatt tudod összedobni a saját konyhádban a kedvenc összetevőidből. Miért vennél hát kész vackot? Bár rengeteg salátaöntet létezik, és imádjuk a joghurtos vagy majonéz alapú változtatokat, de az vitathatatlan, hogy minden öntet legnépszerűbbje a klasszikus vinaigrette. Két standard összetevője van, egy olajos és egy savas, ezeket pedig kvázi a végtelenségig tudod variálni.

A vinaigrette öntet alapja: olajos + savas összetevő

Kétségtelen, hogy az extraszűz olívaolaj a legegyszerűbb kiinduló pont, de hangulattól függően dolgozhatunk tökmagolajjal, mandulaolajjal, mákolajjal, szőlőmagolajjal sőt, bizonyos saláták esetén egy jó minőségű, semleges ízű napraforgómagolaj működik a legjobban. Ha pedig kiválasztottuk az olajat, jöhet a savas összetevő! Nos, a zöld palackos „ételecetet” használd takarításhoz, és inkább fedezd fel az ecetek lenyűgözően sokszínű világát! Fehér és vörösboreceten kívül szőlőből csodás, édes balzsam és sherry ecetek közül válogathatsz. Távol-keleti salátákhoz remekül passzol a rizsborecet. A közel-keleten inkább a citrom kerül a salátába, de remekül illik az öntetbe a szőlő vagy a gránátalma melasz is. Izgalmas, ízesített eceteket is vehetsz a jobb gourmet boltokban, de tudsz csinálni magadnak is, némi gyümölcs, például málna és ecet összekeverésével.

Ha már megvan az öntet olaj-sav bázisa, jöhet a többi hozzávaló is! A savas ízt lágyíthatod egy kevés édességgel. Felejtsd el a nagyi kristálycukros öntetét, használj helyette különböző ízű mézeket, melaszt vagy akár juharszirupot! (Ez utóbbi különösen izgalmas ízvilágot produkál!) Ha pedig tennél bele mustárt, ott is érdemes bátornak lenni! Dijoni mustár, magos mustár, mézes mustár, tárkonyos mustár, fűszeres mustár, francia mustár, angol mustár, német mustár, magyar mustár, a választék tényleg a csillagos ég!

A vinagrettenek nagy előnye még, hogy nem romlandó, és nem kell hűteni sem, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget csinálni belőle. Gimis koromban pár remek napot töltöttem Franciaországban cserediákként. Emlékszem, vendéglátóimnál mindig ott állt a klasszikus, dijoni mustáros vinaigrette az asztal közepén, egy nagy shakerben, salátát ugyanis minden étkezésnél fogyasztott a család, így felesleges lett volna elpakolni. Amikor pedig látták, hogy fogytán az öntet, aki épp arra járt, gyorsan feltöltötte a shakert a hozzávalókkal csak úgy „szemmértékre”, összerázta és már ment is tovább. Öntetet készíteni ugyanis tényleg csak ennyiből áll!

Hozzávalók ( 1 adag salátához, mely adag bátran sokszorozható ):

  • 2 ek vörösborecet
  • 4 ek extraszűz olíva olaj
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 kk méz
  • só, bors

Elkészítés:

Tegyél mindent egy jól záródó befőttes üvegbe. Csavard rá a tetejét, rázd alaposan össze és már fogyaszthatod is! Használat előtt mindig rázd össze, hiszen az ecet és az olaj különböző halmazállapotú, így normál állapotban mindig szét fognak válni egymástól.

6 PIKÁNS SALÁTAÖNTET, AMI FELDOBJA A DIÉTÁDAT!>>>

8 FRISS, ROPOGÓS CÉZÁR SALÁTA, NEM CSAK DIÉTÁZÓKNAK>>>

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES GÖRÖG SALÁTA>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.