Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Alapételek

Kapros nyári töltött kelkáposzta – zöldek minden mennyiségben!

Ha szereted a kelkáposztát, ami elég megosztó zöldség, készítsd el ezt a mennyei finom receptet. A kaportól igazi nyári csemege a töltött kelkáposzta – próbáld ki, megéri!

A kapor egynyári növény, a zellerfélék családjába tartozik. Régen minden kiskertben megtalálható volt, ha hagyjuk a szárán megszáradni, elszórja magjait, és jövőre már nem is kell ültetni. Több ezer éve ismerjük és használjuk, nemcsak ízesítésre, hanem orvosi célokra is. Sok jó tulajdonsága közül is kiemelkedik emésztésserkentő, gyulladásgátló és antibakteriális hatása. Sok ásványi anyagot és vitamint (A, B, E) is tartalmaz.

A legtöbb savanyúságot el sem tudjuk nélküle képzelni, de a klasszikusokon kívül jól illik a lecsóhoz, de még a pörkölthöz is. Édes környezetben is nagyon finom, a kapros-túrós lepény, rétes, pite a nyár legjobbjai közé tartozik. Most a Vidék íze magazin jóvoltából egy finom kapros nyári töltött kelkáposzta receptet mutatunk.

Kapros nyári töltött kelkáposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Kapros nyári töltött kelkáposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

  • 1 db kelkáposzta

A pörköltalaphoz:

  • 3 ek.zsír
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • bors

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 35 dkg előgőzölt rizs
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 kk. őrölt babérlevél
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 csokor kapor
  • 1 db tojás
  • bors

A tetejére:

  • 8 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítése:

  1. Levelekre szedjük a kelkáposztát. Bő, sós vizet forralunk, és pár percig puhítjuk benne a káposztaleveleket. Kiszedjük, lecsöpögtetjük, hagyjuk kicsit hűlni és szikkadni.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket és a pörköltalapot. Összekeverjük a darált húst a rizzsel, az egész tojással meg a fűszerekkel (őrölt kömény, babér, pirospaprika, só, bors), beleforgatjuk az összevágott kaprot.
  3. A pörköltalaphoz a három evőkanál zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Beletesszük a nagyon apróra vágott paprikát és paradicsomot, visszatesszük a tűzhelyre, és elkezdjük főzni, közben sózzuk és borsozzuk. Ha már jól összeesett a paprika és a paradicsom is, ráöntjük az alaplevet, és tovább főzzük legalább negyedórát.
  4. A blansírozott kelkáposztalevelekbe beletöltjük a tölteléket (úgy, mintha rendes töltött káposztát készítenénk), belesorakoztatjuk egy tepsibe. Ráöntjük a pörköltalapot. A tejfölt összekeverjük az összevágott kaporral és az áttört fokhagymával, rákenjük a rakottasra.
  5. 160 fokos sütőben körülbelül egy óra alatt összesütjük. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.