Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Alapételek

Marhapörkölt kicsit másképp – sült krumplival is nagyon finom!

Ha magyar konyha, akkor megkerülhetetlen a pörkölt, különösen a marhapörkölt. A fűszeres, paprikás lében illatozó omlós hússal soha nem lőhetünk mellé: tökéletes fogás nagyobb rendezvényeken, családi, baráti összejöveteleken, de egyszerű vasárnapi ebédként is megállja a helyét. Íme egy fantasztikus recept!

Bármilyen hihetetlen, még ennek az egyszerű, magyaros ételnek is vitatott az eredete. Valószínűleg a pásztorok gulyásos hús receptjéből született hosszú évtizedek során, amit már az ezerhétszázas években is említenek – igaz, ekkor még paprika nélkül készítették a pásztorok. A 18. század végétől viszont már a dél-alföldi parasztok között népszerű a paprikás hús, vagy röviden csak paprikás.

Pörkölt bármiféle húsből készíthető, mi most egy nagyon finom marhahúsos receptet hoztunk. Az alapanyagok és az elkészítés módja követi az évszázados szokásokat, azonban a tálalás már nem: tejföllel meglocsolva, sült krumplival még a gyerekek is imádni fogják!

Marhapörkölt sült krumplival (Fotó és recept: Vidék íze magazin)
Marhapörkölt sült krumplival (Fotó és recept: Vidék íze magazin)

Hozzávalók: 
 

  • 60 dkg marhalábszár
  • 2 evőkanál zsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 dl marhaalaplé
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors

Elkészítése:

  • Az apró kockákra vágott szalonnát a zsíron kipirítjuk. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, erős lángon kis kérget sütünk rá.
  • Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre.
  • Ráöntjük az alaplevet, és kis lángon főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral.
  • Egy óra múlva ráöntjük a bort, és tovább főzzük, míg a hús meg nem puhul.
  • Galuskával nagyon finom, de érdemes kipróbálni sült krumplival is. Ekkor egy kevés tejfölt is kanalazzunk a pörkölt tetjére.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

 

 



 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.