Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Alapételek

Marhapörkölt kicsit másképp – sült krumplival is nagyon finom!

Ha magyar konyha, akkor megkerülhetetlen a pörkölt, különösen a marhapörkölt. A fűszeres, paprikás lében illatozó omlós hússal soha nem lőhetünk mellé: tökéletes fogás nagyobb rendezvényeken, családi, baráti összejöveteleken, de egyszerű vasárnapi ebédként is megállja a helyét. Íme egy fantasztikus recept!

Bármilyen hihetetlen, még ennek az egyszerű, magyaros ételnek is vitatott az eredete. Valószínűleg a pásztorok gulyásos hús receptjéből született hosszú évtizedek során, amit már az ezerhétszázas években is említenek – igaz, ekkor még paprika nélkül készítették a pásztorok. A 18. század végétől viszont már a dél-alföldi parasztok között népszerű a paprikás hús, vagy röviden csak paprikás.

Pörkölt bármiféle húsből készíthető, mi most egy nagyon finom marhahúsos receptet hoztunk. Az alapanyagok és az elkészítés módja követi az évszázados szokásokat, azonban a tálalás már nem: tejföllel meglocsolva, sült krumplival még a gyerekek is imádni fogják!

Marhapörkölt sült krumplival (Fotó és recept: Vidék íze magazin)
Marhapörkölt sült krumplival (Fotó és recept: Vidék íze magazin)

Hozzávalók: 
 

  • 60 dkg marhalábszár
  • 2 evőkanál zsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 dl marhaalaplé
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors

Elkészítése:

  • Az apró kockákra vágott szalonnát a zsíron kipirítjuk. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, erős lángon kis kérget sütünk rá.
  • Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre.
  • Ráöntjük az alaplevet, és kis lángon főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral.
  • Egy óra múlva ráöntjük a bort, és tovább főzzük, míg a hús meg nem puhul.
  • Galuskával nagyon finom, de érdemes kipróbálni sült krumplival is. Ekkor egy kevés tejfölt is kanalazzunk a pörkölt tetjére.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

 

 



 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.