Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Borok

Tokaji Aszút az ünnepi asztalra!

Az év vége közeledtével számos alkalmunk nyílik arra, hogy teret engedjünk az aszú boroknak étkezéseink alkalmával. Merjünk nagyot álmodni és ahogy kedvenc gourmet csemegénkké fogadtuk az osztrigát Champagne-nyal öblítve, úgy építsünk aszúra hangolt menüsorokat az év végi családi és baráti összejövetelekre!

Azt már oly sokszor hallottuk, hogy a libamáj hálásan megköszöni az aszú társaságot, hogy lassan magunk is elhisszük, így előétel gyanánt kétkedés nélkül készíthetünk libamájas fogást. Lehet szó hagyományos zsírjában sült verzióról, terrine-ről érintésnyi aszúval vagy pástétomról. Az aszú koncentráltsága, magas savai, fineszes és komplex édessége további árnyaltokkal gazdagodik a libamáj társaságában. Egy viszonylag fiatal, komplex, de élénken gyümölcsös karakterűre hangolt 5 puttonyos aszú, mint a Grand Tokaj 2013-as tétele tökéletes partnere egy libamájas fogásnak.

A kimeríthetetlenül változatos ázsiai konyha hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend a világ gasztroítészei közt és hazánkban is nagy közönségkedvenc. Éppen itt az ideje, hogy elfogadjuk, hogy borászati tradíciónk égköve elképesztően jól működik a gyömbéres, curry-s, chilis, fűszeres ízjegyekkel. Könnyedebbre hangolt frissebb aszúk, vagy akár fiatalabb édes szamorodnik is bátran kombinálhatók ezekkel a fogásokkal.

Amennyiben a sajtokat önálló fogásként csempésznénk egy ünnepi menüsorba, akkor érdemes a főétel után és a desszert előtt szervíroznunk. A kéksajtok népes családjának bármely tagjára essen is a választásunk, egy pohár aszú társaságában garantáltan minden falat maradandó élmény lesz.

Valódi klasszikussá a gasztronómiában – épp úgy, ahogy a kultúra egyéb területein – olyan dolgok válhatnak, melyek évtizedeken, sőt évszázadokon átívelő értéket képviselnek. Ilyen a karácsonyi asztalra kerülő diós bejgli, mely már a 19. században is fontos része volt a magyar gasztrokultúrának. Nem lehet véletlen, hogy az édes, mazsolával dúsított, szaftos, karakteres izű diós sütemény végtelenül jól passzol hazánk borkulturális égkövéhez a Tokaji Aszúhoz. Az aszú borokban gyakran megjelenő pörkölt magvas, diós karakter csodásan cseng össze a süteménnyel. Ha igazán különleges élménnyel szeretnénk megajándékozni magunkat és családunkat, akkor már a sütemény elkészítésekor érdemes egy palack magas minőségű Aszúhoz nyúlni. A diós töltelék komplexitását az egekbe emelheti, ha hozzáadunk egy kisebb mennyiséget ebből a folyékony aranyból. Az aszú gyümölcsössége új életre kelti az ismerős ízeket. A Grand Tokaj 2013 évjáratú 5 puttonyos aszúja a friss, rendkívül összetett és sokrétű gyümölcsös karakterének köszönhetően különösen jó választás lehet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.