Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Kínai szezámmagos csirke
Egészséges

Depressziót okozhat a sült krumpli, állítja egy nemrég megjelent tanulmány

Sült krumpli depresszió /Fotó: Shutterstock
A hamburger szinte elképzelhetetlen sült krumpli nélkül, azonban egy friss kutatás szerint nemcsak a testünknek árt ez az étel, hanem a szellemi jóllétünk is veszélybe kerülhet, ha nem tudunk mértéket tartani.

A legtöbb étel és élelmiszer kis mennyiségben nem okoz problémát, ám a csipszek és a sült krumpli csábításának nehéz ellenállni. Az olajban sült hasábburgonya egy jó adag sóval megszórva, esetleg mártogatóssal kínálva kedvelt csemege és a burger-, valamint tortillamenük elengedhetetlen eleme.

Egy 11 éven át végzett kutatás eredménye azonban rávilágított arra, hogy sokkal ártalmasabb az egészségre, mint eddig tudtuk. Nemcsak magas az olajtartalma, és így igazi kalóriabomba, de növeli a depresszió kialakulásának esélyét is.

Egy friss tanulmány szerint összefüggés lehet a hasábkrumpli fogyasztása és a szorongás, valamint a depresszió között. A kutatók tizenegy éven át gyűjtötték az adatokat, és több mint 140 ezer embert vizsgáltak meg a folyamat során – írja a futurism.com a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat anyagára hivatkozva.

Bármennyire finom, nem csak a testünknek árt a sült krumpli /Fotó: Shutterstock
Bármennyire finom, nem csak a testünknek árt a sült krumpli /Fotó: Shutterstock

A UK Biobanktól származó adatokat hangzhoui kutatók elemezték, a kínai tudósok pedig arra az eredményre jutottak, hogy a sült burgonya fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás és 7 százalékkal a depresszió kialakulásának kockázatát. A szakértői vélemények szerint ez a sütés során keletkező akrilamidnak köszönhető. Az állatkísérletek során ennek a vegyszernek kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás tüneteit mutatták: elrejtőztek a sötét sarokban, visszahúzódtak a tartályok fedezékébe és elzárkóztak a többi haltól.

A CNN-nek nyilatkozó életmódgyógyászati specialista, David Katz szerint látható a kapcsolat a depressziós tünetek és az olajban sült ételek fogyasztása között, viszont nem egyértelmű az ok-okozati felállás, és akár a fordítottja is igaz lehet. A negatív spriálba került emberek ugyanis könnyebben és gyakrabban fordulnak a „kényelmi táplálékokhoz", melyek pillanatnyi megkönnyebbülést, jóérzést jelentenek számukra.

A tanulmány eredményei egyelőre előzetesek, így a szerzők szerint sincs ok a pánikra, illetve nem kell azonnal eldobni a kezünkbe kerülő sült krumplit. Az Origo is arról ír, hogy további vizsgálatokra van még szükség. A depresszió kialakulása és az étrend közti összefüggés kérdésével pedig foglalkoznia kell a tudósoknak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.