Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Epres blondie
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Desszert

5 tipp az ellenállhatatlan mézeskalácsért: a fűszerezéstől a sütésig!

5 tipp az ellenállhatatlan mézeskalácsért
Az adventi időszak elengedhetetlen aprósüteménye a mézeskalács, pár dologra azonban ügyelni kell, hogy biztosan jól sikerüljön.

Az adventi időszak elengedhetetlen aprósüteménye a mézeskalács, amely nem csak ízével, hanem illatával is aktívan hozzájárul az emelkedett karácsonyi hangulatunkhoz. A mézeskalács azonban faramuci sütemény, ügyelni kell egy pár dologra, hogy biztosan jól sikerüljön.

Édesítsünk!

Mézeskalácsra ezer és egy recept létezik, a különféle receptek mögött pedig külön táborok húzódnak meg. Van, aki a cukorral készített mézeskalácsra esküszik, van, aki keveri ezeket a matériákat és olyan is akad, aki ragaszkodik a mézzel készített kalácshoz. Mindenkinek megvan a maga igazsága. A mézzel készített sütemény tésztájával ugyanis nehezebb dolgozni, szobahőmérsékleten nagyon hamar túl puha lesz, amitől nehezen formázhatóvá válik. Ha ódzkodunk a nehézkesen megmunkálható tésztától, akkor érdemes a cukros változatot készíteni, de ha van rá lehetőségünk, hogy a hűtőhideg tésztát szaggassuk, akkor készíthetjük mézzel is.

Készítsünk saját fűszerkeveréket!

A bolti fűszerkeverékek nagy részében ugyanaz a 4-5 fűszer található. Egy kis fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs, koriander. Ha szeretnénk egészen különlegessé, illatossá tenni a mézeskalácsunkat, akkor mi magunk is készíthetünk ilyen fűszerkeverékeket, sőt, akár ajándékba is adhatjuk a saját blendünket. A felsorolt fűszerek mellett még csillagánizs, fekete bors, szegfűbors, ánizs vagy egy kis édeskömény is kerülhet bele.

Szaggassunk!

A mézeskalács tésztája bármilyen omlós és jó lehet, de az igazi élményt mégiscsak akkor nyújt, ha szép formájúra van szaggatva és a dekorációval sem spóroltunk. A forma kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy viszonylag egyöntetű legyen, de legyen túl sok apró sarka, mert sajnos ezek a picinyke részek könnyen megégnek a sütőben, miközben még a nagyobb, egybefüggő tészták nem sültek át. Arra is ügyeljünk, hogy egy-egy tepsin is nagyjából egy méretű mézeskalácsokat süssünk, így elkerülhető, hogy míg az egyik sületlen, addig a másik már ropogóssá sült.

Dekoráljunk!

A mézeskalács formája mellett a dekorációja is igen fontos. Ha szeretünk pepecselni vele, akkor érdemes nagyobb mennyiségű cukormázat bekeverni, kevés ételfestékkel megszínezni őket, majd kivágott végű uzsonnás zacskó, vagy ügyesen felcsavart sütőpapírtölcsér segítségével megmintázni a kisült és teljesen kihűlt süteményeket. Ha bizonytalanok vagyunk a mázzal kapcsolatban, semmi gond, számtalan verzióban meg is vásárolhatjuk őket. A tésztára kerülhetnek meg cukorvirágok, pillangók, hópelyhek, házilag készített fondant vagy marcipán apróságok. Ha jobban szeretjük a kissé rusztikus mézeskalácsokat, akkor nyugodtan tehetünk a süteményekre vékonyra szelt mandulát, nyomhatunk aszalt meggy- vagy mazsolaszemet a készülő hóemberünknek, s a háztartásban fellelhető magokkal és aszalványokkal is kedvünk szerint dekorálhatjuk.

Dobozoljunk!

Örök és kínzó kérdés, hogy mitől lesz puha a mézeskalács. Van, aki a tészta mibenlétére esküszik, van, aki szerint nem mindegy, hogy hogyan hűl ki, s vannak azok, akik a dobozban érlelés technikáját választják. A doboz több szempontból is hasznos. Egyrészt valóban segít a zárt környezet a mézeskalácsnak, hogy visszanyerje a puhaságát, másrészt ügyesen elrejti a kekszeket a kíváncsi tekintetek elől, így van rá esély, hogy szenteste tálra kerülhetnek a nagy munkával készített mézeskalácsok. A dobozba, a kalácsok mellé szokás egy kisebb almát tenni, hogy a gyümölcsben lévő nedvességet beszívhassa a tészta. Nem rossz módszer, de folyamatos ellenőrzést igényel. Ha nagyon félünk attól, hogy kemény és száraz lesz a mézeskalács, akkor egy kis tejfölt csempésszünk a tésztájába.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.