Rakott zöldbab darált hússal
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Desszert

6 mennyei finom omlós csörögefánk

A fánkot nem csak farsangkor szeretjük: a hideg idő beköszöntével egyre többször készítjük. Laktató, finom és nem is drága édesség. Összegyűjtöttük kedvenceinket.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig a fánkot az egész világon ismerik és szeretik – igaz, az elkészítési mód, az összetevők eltérőek. Hazánkban a szalagos fánk a legismertebb, de sok helyen a csörögefánk lett népszerűbb, aminek tésztáját nem kell keleszteni, dagasztani.

Egy kis fánktörténelem

Már az ókori rómaiak és görögök is ettek fánkszerű tésztát: hosszúkás alakúra nyújtották és sütés után mézzel megkenve fogyasztották. A középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek olajban, cukor nélkül. A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor a nyers fánktésztába még főleg sós tölteléket (gomba, hús, stb.) tettek és azt sütötték ki. Később aztán aszalt gyümölcs került a tésztába.

Amerikába a holland telepesek terjesztették el, és csak az 1800-as évek közepén vált lyukassá. Hogy miért? A legenda szerint egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki, hiszen kidobni nem szerették volna. Így indult el hódító útjára a lyukas fánk, ami mára szinte Amerika jelképe lett.

A fánk elterjedése hazánkban

Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy a farsangi időszakban ez az édesség kerül az asztalra. Alapvetően az élesztős, édes kelt tésztás változatot sütötték – a szalagos fánkot – de aztán megjelentek az egyszerűbb, nem élesztős tésztából készült fánkok is, mint például a csörögefánk.

Íme a mi kedvenc csörögefánk receptjeink:

PUHA CSÖRÖGEFÁNK>>>

Puha csörögefánk / Fotó: MME
Puha csörögefánk / Fotó: MME

30 PERCES CSÖRÖGEFÁNK>>>

30 perces csörögefánk / Fotó: MME
30 perces csörögefánk / Fotó: MME

KLASSZIKUS CSÖRÖGEFÁNK>>>

Klasszikus csörögefánk / Fotó: MME
Klasszikus csörögefánk / Fotó: MME

HAGYOMÁNYOS CSÖRÖGEFÁNK>>>

Hagyományos csörögefánk / Fotó: MME
Hagyományos csörögefánk / Fotó: MME

NAGYI CSÖRÖGEFÁNKJA>>>

Nagyi csörögefánkja / Fotó: MME
Nagyi csörögefánkja / Fotó: MME

CSÖRÖGEFÁNK CSILIS CSOKISZÓSSZAL>>>

Csörögefánk csilis csokiszósszal / Fotó: MME
Csörögefánk csilis csokiszósszal / Fotó: MME

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.