A Gundel-palacsinta receptjét az anekdota szerint nem Gundel Károly találta ki, hanem Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola). Egy Gundel-étteremben szervezett összejövetelre készítették el Lola útmutatása szerint a különleges palacsintát, amelynek dióval megtöltött vékony tésztája hajtogatva, csokoládéöntettel meglocsolva került a tányérokra. A desszert sikerét látva Gundel Károly rögtön elkérte Lolától a palacsinta receptjét. Az édesség ezután egy jó ideig Márai-palacsintaként szerepelt az étlapon.
A Márai család emigrációját követően, 1949-ben államosították a Gundel-éttermet, ezért a Márai név az étlapon sem szerepelhetett többé. Emiatt keresztelték át az akkorra már kedvelt édességet Gundel-palacsintává.
A töltelékhez:
10 ek darált dió
5 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek mazsola
1 dl rum (vagy rumaroma ízlés szerint)
1 dl tejszín
A csokoládéöntethez:
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
1 ek porcukor
1 dl tejszín
A tálaláshoz:
dió
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.