Ezek a fogásoknak kifejezetten jól áll a sósság. A ricottával vagy finoman tört túróval készített tésztát nyugodtan fűszerezhetjük egy kevés friss zöld fűszerrel, kerülhet bele kapor, petrezselyem, oregánó vagy épp kakukkfű.
A tésztába tehetünk vékonyra metélt mandulát, tört tökmagot vagy durvára tört diót is. Ezeknél a kiegészítőknél csak arra kell vigyázni, hogy könnyen megéghetnek sütés közben.
A túrófánkot nem csak kanállal szaggathatjuk formás kis gombócokra, hanem úgy is megsüthetjük, mint az amerikai palacsintát. A lapos fánkokat felhasználhatjuk különféle előételekhez, illetve kevert, húsos vagy halas salátát is halmozhatunk rá, de bármilyen más raguval leöntve is kínálhatjuk.
A főtt, áttört krumplival készített kelt tészta ideális körete bármilyen tartalmasabb ragunak, sült húsnak, de még egy könnyebb salátás főétel súlyát is megadhatjuk vele. Jól szívja a szaftot, ropogós külseje, lágy és omlós belsőt takar.
A krumplis fánk könnyedén fűszerezhető, kis fokhagymát, szerecsendiót, cayenne borsot, fehér borsot is tehetünk bele. A krumplifánkot nem csak bő zsiradékban süthetjük ki, hanem akár sütőpapírra halmozva, a sütőben sütve is elkészíthetjük.
A kukoricafánk tökéletes prototípusa az összes zöldséges fánknak. A tócsnihoz hasonlatos, annál egyszerűbb, sütőporos tésztával bíró fánkok főfogás gyanánt is megállják a helyüket, de előételként vagy baráti, családi összejövetelre készített svédasztal részeként is tökéletesen működnek.
A kukoricán kívül számtalan más, blansírozott vagy előfőzött zöldséget felhasználhatunk. A tésztát is kedvünk szerint módosíthatjuk, a búzaliszt helyett feles borsó liszttel vagy csicseriborsóliszttel is dolgozhatunk, illetve a búzaliszt egy részét lecserélhetjük ezekre. A zöldséges fánkok tésztájába még egy kis reszelt sajtot is tehetünk, nem fog neki ártani.
Nem teljesen hagyományos értelemben vett fánk, de ha a rózsafánk jó versenyzője az édesek táborának, akkor a hasonlósan palacsintatésztán alapuló yorkshire puding is tekinthető egyfajta fánknak.
A yorkshire puding elkészítésének egyetlen titka van: a tésztakosárkák sütéséhez használt muffin formát alaposan át kell kenni zsiradékkal, majd a nagyon meleg sütőbe tenni, s egészen addig forrósítani, amíg füstölni nem kezd. Ekkor kell óvatosan kiszedni, a forró fémkapszlikba kanalazni a tésztát és a formát a lehető leggyorsabban visszatenni a sütőbe.
Amíg sül a puding, addig nem szabad nyitogatni a sütőt, s a kész tésztát azonnal tálalni kell, mert - mint egy rendes felfújthoz illik – idővel összelappad.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.