Egy kis ideig még tart a farsang, a fánksütés időszaka. Tippjeinkkel könnyedén elkészíthetitek a tökéletes szalagos finomságot, ami tutira a jelmezes bulik sztárja lesz.
A fánksütéskor a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A tejnek langyosnak kell lennie, mert ha hideg marad, az élesztő nem fut fel, ha viszont túl forró, az élesztőgombák elpusztulnak. A tésztához használt tojás legyen szoba-hőmérsékletű, ehhez felhasználás előtt 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből. Az olajat pedig 170-180 fokosra kell forrósítani. Ha nem várjuk meg, míg kellően felmelegszik, a fánk megszívja magát, és zsírban tocsogó lesz. Míg a túlforrósított olajban a fánk kívül megég, de belül nyers marad.
A fánk akkor jó, ha tésztája puha, levegős és könnyű. Ezt az alapos dagasztással érhetjük el. Ha van dagasztókarral rendelkező konyhai robotgépünk, könnyű dolgunk van, de kézzel is kidagaszthatjuk a tésztát. Ne sajnáljunk időt és erőt szánni erre a lépésre; körülbelül 10 percig dolgozzunk a tésztával határozott mozdulatokkal. Akkor jó az állaga, ha elválik az edény falától, ruganyos és fényes felületű.
Túrófánk – ha egyszerűbb változatot készítenél>>>
Nem lesz jó a fánk, ha a tészta nem kel meg rendesen, ahogyan az is probléma, ha túlságosan megkel. Ahhoz, hogy szépen megkeljen a fánk, fontos megvárni, hogy az élesztő felfusson, és csak azután adjuk a liszthez. A begyúrt tésztát letakarva, meleg helyre tegyük. A megkelt fánkalapot nyújtás és formázás után még egyszer hagyjuk kelni, de már csak rövid ideig, mert ha túlkel, a tészta sütéskor kireped, a fánkok pedig szárazak lesznek.
A fánk oldalán, körben látható világosabb tésztarészt hívjuk szalagnak. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, két trükköt is érdemes bevetnünk. Egyrészt a kiszaggatott fánkok közepébe nyomjunk egy kisebb mélyedést az ujjunkkal, és úgy helyezzük az olajba, hogy ez legyen lefelé. Másrészt pedig azonnal fedjük le az edényt, és így süssük a fánkot 1-1,5 percig. Ezután fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük újabb 1-1,5 percig.
Villámgyors joghurtos fánk>>>
A kifogástalan végeredmény érdekében van néhány apróság, amire még oda kell figyelnünk. Például hogy a kelesztéshez egy kiolajozott tálba tegyük a tésztát, ellenkező esetben hozzáragad az edény falához, és szakadni fog. Arra is ügyeljünk, hogy egyszerre csak annyi fánkot süssünk, amennyi kényelmesen elfér a lábasban, mert ha túl sokat pakolunk bele egyszerre, az lehűti az olajat, sőt, a fánkok összetapadhatnak. Végül pedig az olajból kivett édességet helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.