Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Desszert

Így lesz tökéletes a farsangi fánk – garantált tippek és tuti recept

Február közepéig tart az éves fánksütési időszak, vagyis a farsangi szezon. Ha idén még nem ettetek fánkot, akkor itt a remek alkalom. 

Egy kis ideig még tart a farsang, a fánksütés időszaka. Tippjeinkkel könnyedén elkészíthetitek a tökéletes szalagos finomságot, ami tutira a jelmezes bulik sztárja lesz.

Farsangi szalagos fánk
Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk>>>


1. Figyeljünk a hőmérsékletre

A fánksütéskor a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A tejnek langyosnak kell lennie, mert ha hideg marad, az élesztő nem fut fel, ha viszont túl forró, az élesztőgombák elpusztulnak. A tésztához használt tojás legyen szoba-hőmérsékletű, ehhez felhasználás előtt 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből. Az olajat pedig 170-180 fokosra kell forrósítani. Ha nem várjuk meg, míg kellően felmelegszik, a fánk megszívja magát, és zsírban tocsogó lesz. Míg a túlforrósított olajban a fánk kívül megég, de belül nyers marad.

2. Puha, levegős tészta

A fánk akkor jó, ha tésztája puha, levegős és könnyű. Ezt az alapos dagasztással érhetjük el. Ha van dagasztókarral rendelkező konyhai robotgépünk, könnyű dolgunk van, de kézzel is kidagaszthatjuk a tésztát. Ne sajnáljunk időt és erőt szánni erre a lépésre; körülbelül 10 percig dolgozzunk a tésztával határozott mozdulatokkal. Akkor jó az állaga, ha elválik az edény falától, ruganyos és fényes felületű.

Túrófánk – ha egyszerűbb változatot készítenél>>>

Egyszerű és gyors túrófánk
Egyszerű és gyors túrófánk

3. A kelesztésen múlhat

Nem lesz jó a fánk, ha a tészta nem kel meg rendesen, ahogyan az is probléma, ha túlságosan megkel. Ahhoz, hogy szépen megkeljen a fánk, fontos megvárni, hogy az élesztő felfusson, és csak azután adjuk a liszthez. A begyúrt tésztát letakarva, meleg helyre tegyük. A megkelt fánkalapot nyújtás és formázás után még egyszer hagyjuk kelni, de már csak rövid ideig, mert ha túlkel, a tészta sütéskor kireped, a fánkok pedig szárazak lesznek.

4. Mitől lesz szalagos?

A fánk oldalán, körben látható világosabb tésztarészt hívjuk szalagnak. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, két trükköt is érdemes bevetnünk. Egyrészt a kiszaggatott fánkok közepébe nyomjunk egy kisebb mélyedést az ujjunkkal, és úgy helyezzük az olajba, hogy ez legyen lefelé. Másrészt pedig azonnal fedjük le az edényt, és így süssük a fánkot 1-1,5 percig. Ezután fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük újabb 1-1,5 percig.

Villámgyors joghurtos fánk>>>

Egyszerű joghurtos fánk
Egyszerű joghurtos fánk



5. Apróságok, de számítanak

A kifogástalan végeredmény érdekében van néhány apróság, amire még oda kell figyelnünk. Például hogy a kelesztéshez egy kiolajozott tálba tegyük a tésztát, ellenkező esetben hozzáragad az edény falához, és szakadni fog. Arra is ügyeljünk, hogy egyszerre csak annyi fánkot süssünk, amennyi kényelmesen elfér a lábasban, mert ha túl sokat pakolunk bele egyszerre, az lehűti az olajat, sőt, a fánkok összetapadhatnak. Végül pedig az olajból kivett édességet helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.

A legfinomabb töltött szalagos fánk receptje>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.