Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Desszert

Így készül a klasszikus zserbó lépésről lépésre

Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában.

A zserbó hálás sütemény, hiszen egyszerre sokat meg lehet csinálni belőle, viszonylag sokáig eláll, és nem kell hűteni sem! Azonban ahhoz, hogy közepes helyet valóban maradandót alkossunk, néhány alapanyagot nem lehet megkerülni.

Csak akkor süssünk zserbót, ha van házi baracklekvárunk. Ha nincs saját, kérjünk a nagyitól, a szomszédtól, bárkitől, mert a bolti lekvárral bármit csinálunk, egyszerűen nem lesz olyan. Ne spóroljunk a lekvárral, mert ennek az édességnek ez adja a gerincét. Kevés lekvárral száraz lesz. Egy nagy tepsihez simán elfogy egy liter, vagy akár még több is.

Felejtsük el a margarint. Ez a desszert vajjal a legfinomabb.

Bár egyszerűbb megoldásnak tűnik, de ne olvasszunk a tetejére csokoládét! A zserbó főzött, retro holland kakaóból készült mázzal a legfinomabb!

Hozzávalók egy nagy, egész sütő méretű tepsihez:

A tésztához:

  • 50-55 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 8 dkr cukor
  • 2 db. tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 l sárgabarack lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor

A mázhoz:

  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dkg holland kakaópor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj

A zserbó elkészítése:

  1. Melegítsük langyosra, de 42 foknál nem melegebbre a tejet. Tegyünk bele egy csipet cukrot, morzsoljuk hozzá az élesztőt, takarjuk le és hagyjuk pihenni 15 percig.
  2. Morzsoljuk el a lisztet a vajjal. Öntsük hozzá az élesztős tejet. Keverjük el, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, a sót és a sütőport. Gyúrjuk alaposan össze, majd hagyjuk letakarva 60 percig pihenni, hűvös helyen.
  3. Daráljuk le a diót és keverjük össze a cukorral. Tegyük félre.
  4. Osszuk három egyenlő darabra a tésztát, majd nyújtsuk három egyforma téglalappá. Ha ragadna a munkalap, időnként lisztezzük. Miután egyforma téglalapokat kell csinálni, az a legjobb trükk, ha a már 3/4-ig kinyújtott tésztát egy sütőpapírra tesszük, amit beemelünk a tepsibe és ott nyújtjuk a végleges formára. Az egyes lapokat érdemes a sütőpapíron tartani felhasználásig, így egyszerűbb lesz majd pontosan egymásra tenni őket rétegezéskor a sütőpapír segítségével.
  5. Tegyünk a tepsibe sütőpapíron egyet a kinyújtott tésztalapok közül. Kenjük meg jó alaposan lekvárral, majd szórjuk meg a cukros dióval.
  6. A félretett sütőpapírok egyikéről óvatosan fejtsük le a második réteg tésztát, és tegyük az első réteg lékváros dióra, majd ismételjük meg a lekvár-dió-tészta folyamatot. Erre kerül az utolsó réteg tészta.
  7. Tegyük félre a süteményt 60 percig pihenni, szurkáljuk meg villával, majd süssük 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára. Ha nem süt egyenletesen a sütő, félúton fordítsuk meg a tepsit. Ha a tészta túlságosan barnulna, vegyük lejjebb a hőfokot és az utolsó percekben takarjuk le a alufóliával.
  8. Ha kész a sütemény, várjuk meg míg kihűl, és csak utána álljunk neki a csokoládé bevonatnak.
  9. Tegyük a cukrot a vízzel és a kakaóporral egy vastag fenekű edénybe. Közepes lángon forraljuk fel, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg a cukorkristályok elolvadtak. Ez forrás után kb. 3-5 percet jelent. Ekkor húzzuk le a tűzről és keverjük bele a hideg vajat.
  10. Azonnal, még forrón öntsük a csokoládét a zserbó tetejére, és néhány gyors mozdulattal oszlassuk el egyenletesen, mert szinte rögtön szárad!
  11. Hagyjuk a mázat száradni másnapig. Akkor kész, ha már kicsit matt. Nem olyan szép, mintha olvasztott csokoládét tettünk volna rá, de sokkal finomabb!
  12. Tálaljuk rombusz alakú darabokra vágva a süteményt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.