Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Desszert

Íme a 11 legtutibb francia desszert - ínyencségek a macarontól a madeline-ig

A francia konyha gazdag kínálatából a legkönnyebben értelmezhető és leginkább szerethető az édességek birodalma, amely számtalan emblematikus finomságot adott a világ számára, s ma is igazi sorvezetője a cukrászoknak.

A kevésbé tájékozottak is könnyűszerrel tudnak említeni legalább egy francia süteményt: a macaront. Az apró, színes, mutatós, falatnyi boldogság elkészítéséhez ördögi ügyesség kell, számos írott és íratlan szabály betartását követően kaphatjuk meg a kellően roppanós, minőségi krémmel töltött puszedlit, amely – ha jó példánnyal van dolgunk – igazi kompozíció, minden íz és állag megtalálható benne.

Égetett tésztás finomságok

A macaron mellett az elmúlt két-három évben a éclair fánk is megjelent a leghíresebb francia sütik porondján, az égetett tésztából készített hosszúkás süteményt számtalan módon elkészíthetik, a máz és a töltelék mibenléte csak a cukrász fantáziáján múlik. Az égetett tésztás finomságok közül még említésre méltó a rendkívül látványos croquembouche is, amely aprócska fánkokból épített gigászi süteménytorony, amit legtöbb esetben egy vékony karamellfátyol tart össze. Esküvőkön, rendezvényeken előszeretettel dekorálják vele a desszertes asztalt.

Krémek és krémesek

Az elegáns és mutatós francia desszertek közé tartozik a mille-feuille, amely nem csak a franciáknál ismert, de meghatározó süteménye a francia kínálatnak. A krémesünkre emlékeztető desszertet számos töltelékkel elkészíthetjük, a lényeg, hogy legalább 4-5 ropogós tésztalap pihenjen a krémeink között. A krémes süteményeknél még meg kell említeni a vajkrémben gazdag karácsonyi süteményüket, a Bûche de Noël-t avagy fatörzstortát, illetve a különféle mousse-okat, amelyeknél a krém maga a főszereplő, sok esetben tészta nélkül kerül felszolgálásra.

Vidéki ízek: torták, kekszek, palacsinták

A vidéki francia konyhának is megvannak a maga jellegzetes süteményei, ilyen a Tatin nővérek fordított almatortája, a citromok héját és levét tejszínbe oltó tarte au citron, a mi palacsintánkra emlékeztető crêpe és galette, a falatnyi, piskóta vagy a speciális formában készülő madeleine.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.