Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Vadas marha
Desszert

Íme a 11 legtutibb francia desszert - ínyencségek a macarontól a madeline-ig

A francia konyha gazdag kínálatából a legkönnyebben értelmezhető és leginkább szerethető az édességek birodalma, amely számtalan emblematikus finomságot adott a világ számára, s ma is igazi sorvezetője a cukrászoknak.

A kevésbé tájékozottak is könnyűszerrel tudnak említeni legalább egy francia süteményt: a macaront. Az apró, színes, mutatós, falatnyi boldogság elkészítéséhez ördögi ügyesség kell, számos írott és íratlan szabály betartását követően kaphatjuk meg a kellően roppanós, minőségi krémmel töltött puszedlit, amely – ha jó példánnyal van dolgunk – igazi kompozíció, minden íz és állag megtalálható benne.

Égetett tésztás finomságok

A macaron mellett az elmúlt két-három évben a éclair fánk is megjelent a leghíresebb francia sütik porondján, az égetett tésztából készített hosszúkás süteményt számtalan módon elkészíthetik, a máz és a töltelék mibenléte csak a cukrász fantáziáján múlik. Az égetett tésztás finomságok közül még említésre méltó a rendkívül látványos croquembouche is, amely aprócska fánkokból épített gigászi süteménytorony, amit legtöbb esetben egy vékony karamellfátyol tart össze. Esküvőkön, rendezvényeken előszeretettel dekorálják vele a desszertes asztalt.

Krémek és krémesek

Az elegáns és mutatós francia desszertek közé tartozik a mille-feuille, amely nem csak a franciáknál ismert, de meghatározó süteménye a francia kínálatnak. A krémesünkre emlékeztető desszertet számos töltelékkel elkészíthetjük, a lényeg, hogy legalább 4-5 ropogós tésztalap pihenjen a krémeink között. A krémes süteményeknél még meg kell említeni a vajkrémben gazdag karácsonyi süteményüket, a Bûche de Noël-t avagy fatörzstortát, illetve a különféle mousse-okat, amelyeknél a krém maga a főszereplő, sok esetben tészta nélkül kerül felszolgálásra.

Vidéki ízek: torták, kekszek, palacsinták

A vidéki francia konyhának is megvannak a maga jellegzetes süteményei, ilyen a Tatin nővérek fordított almatortája, a citromok héját és levét tejszínbe oltó tarte au citron, a mi palacsintánkra emlékeztető crêpe és galette, a falatnyi, piskóta vagy a speciális formában készülő madeleine.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.