Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A kürtőskalács megkerülhetetlen eleme az összes majálisnak, elképzelhetetlen nélküle bármilyen kirakodóvásár vagy fesztivál, nem is csoda, hiszen a ropogós héjú, puha belsejű édes kelt tészta részét képezi a magyar gasztronómiának - és szinte lehetetlen neki ellenállni.

A kürtőskalács eredete nehezen meghatározható. Számos legenda kering, kezdve a honfoglaláskor kürtjükre és botjaikra tekert élelmiszereket sütő magyaroktól, a tatárokkal szembeszegülő, maradékból fánkot készítő székely asszonyokon át, egészen addig az elméletig, hogy egy a XVI. században lefordított német szakácskönyvből vették az erdélyiek a kürtőskalács receptjét.

 

Kürtőskalács, dorongfánk vagy más néven kürtősfánk
Kürtőskalács, dorongfánk vagy más néven kürtősfánk

 

Lehetetlen eldönteni, melyik történetnek van igazi alapja, melyik lehet az, amely valójában megmutatja a kürtőskalács eredetét, de bárhogy is legyen, a dorongfánk vagy más néven kürtősfánk, illetve botratekercs szervesen kötődik a magyar gasztronómiához.

A kürtőskalácsot legtöbbször készen vesszük, általában egy-egy fesztivál, strandolás alkalmával, pedig az édes kéményeket otthon is könnyedén megsüthetjük. Külön eszközparkot is beszerezhetünk a saját kürtőskalácsaink készítéséhez, ezt nagyobb - konyhaeszközökre szakosodott - üzletekben vehetjük meg, vagy a vásárokban kalácsot sütőknél is beszerezhetjük a fa hengereket.

 

Kívül ropogós, belül foszlós a jó kürtőskalács
Kívül ropogós, belül foszlós a jó kürtőskalács

 

Ha nem szeretnénk erre pénzt áldozni, vagy úgy érezzük, hogy a befektetésünk kihasználtság híján nem térülne meg, akkor magunk is elkészíthetjük a sütéshez szükséges kürtőket. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak kisebb-nagyobb fém sörös vagy üdítős dobozokra, esetleg papírtörlő gurigára. A dobozokat vagy a gurigát alaposan betekerjük alufóliába úgy, hogy a végén a fóliából egy-egy fogantyú is kiteljen, majd a fóliát olajjal vékonyan megkenjük (kenőtoll vagy szilikon ecset segítségével), és erre tekerjük rá a tésztát. Ha nincs kedvünk ilyesmivel vacakolni, akkor a legegyszerűbb, ha az őzgerincformánkat alufóliával bevonjuk, majd alaposan lekenjük olajjal, és arra fektetve a tésztacsíkokat tökéletes félfánkokat készítünk.

Ha megvan az alap, akkor a következő fontos lépés a tészta feltekerése, ehhez nem árt némi gyakorlat. Ennek híján érdemes nem egyetlen csíkból feltekerni az egész kürtőt, hanem soronként tenni fel a tésztagyűrűket - a végeredményen nem fog látszani. Ha egyben szeretnénk rátekerni a tésztát, akkor érdemes kipróbálni azt a módszert, hogy a kinyújtott tésztát csigavonalban haladva késsel vagy pizzavágó kerékkel egyszerre felmetéljük, majd az így keletkezett hosszú csíkot ügyeskedjük rá a rúdra, kürtőre.

A tésztát ezután már csak meg kell nyújtani, hogy összeérjenek a gyűrűk, s megforgatni cukorban. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha egy nagy tálcába helyezzük a cukrot, és abba forgatjuk bele a tésztát. A tészta felületét olajjal vagy vajjal le is kenhetjük a művelet előtt, de ha nem tesszük, akkor sincs baj, a lágy tésztába gyönyörűen belenyomódnak a cukorszemcsék külön zsiradék hozzáadása nélkül is.

 

Ha cukorba forgatjuk, ropogós lesz a küllseje, de készülhet e nélkül is
Ha cukorba forgatjuk, ropogós lesz a küllseje, de készülhet e nélkül is

 

A kürtőskalácsot nem csak sima cukorba forgathatjuk bele. A cukrot ízesíthetjük különféle fűszerekkel (leggyakrabban fahéjjal szokás), vagy gazdagíthatjuk mákkal, kókusszal, darált vagy tört csonthéjasokkal. Ha igazán gazdag ízt szeretnénk elérni, akkor a kész – még forró és ragadós cukorbevonatú – kalácsot még belefogathatjuk ezekbe az ízekbe. Itt már egészen extrém kiegészítőket is alkalmazhatunk - a kakaópor, a csonthéjasok és az fűszerezett cukrok mellett színes cukordrazséba is hempergethetjük a fánkokat.

A kalácsokat a háztartási sütőbe tepsire helyezve süthetjük. A tepsit érdemes alufóliával vagy sütőpapírral kibélelni mielőtt belefektetjük a hengereket, illetve az is jó megoldás, ha olyan hengereket készítünk, amelyeket könnyedén beleállíthatunk a tepsibe. Ez főleg a légkeveréses sütőknél jelent jó megoldást. Az alsó-felső lángos, esetleg grillráccsal is rendelkező sütőknél a hengerek fektetése és a sütés folyamán történő időnkénti forgatás javasolt. Az első forgatással mindenképp várjunk addig, amíg a tészta felveszi a végső méretét, és elkezd finoman barnulni, így már biztos, hogy a nyitogatás hatására nem fog összeesni, megszalonnásodni. A hengerek tepsibe helyezésénél számoljunk vele, hogy a kelt tészta meg fog növekedni, így kellő távolságot hagyjunk a kalácsok között.

 

Otthon is készülhet kürtőskalács, még eszköz sem kell hozzá, csak néhány üres sörös doboz
Otthon is készülhet kürtőskalács, még eszköz sem kell hozzá, csak néhány üres sörös doboz

 

Ha a háztartásunkban csirkesütésre alkalmas forgó grillel rendelkező sütő található, akkor a fánkot annak nyársára tűzve is megsüthetjük. A csirkenyársat könnyedén alkalmassá tehetjük a kalács sütésére, csupán három konyhai törlőpapír hengerét kell ügyesen rákötözni, majd azt alufóliával bevonni, és máris kész a dorong a sütéshez.

Ha megfelelő méretű grillünk van, akkor akár faszénparázson sütve is elkészíthetjük a kalácsot. Ennél a megoldásnál nagyon legyünk résen, ha a parázs melegebb a kelleténél, pillanatok alatt képes megégni a cukormáz, így a kalácssütés folyamatos felügyeletet igényel.

 

A legfinomabb a parázs fölött sütött kürtőskalács
A legfinomabb a parázs fölött sütött kürtőskalács

 

A kürtőskalács tésztája háztartásonként változik, de ha van egy jól bevált, rugalmas tésztát eredményező kalácsreceptünk, akkor akár annak a tésztáját felhasználva is elkészíthetjük a kürtőskalácsot. Ha kevesebb tojással készítjük a tésztát, akkor rugalmasabb lesz, nem fog annyira repedni, jobban megelőzhető, hogy leessen a fáról, rúdról, amire rátekertük. A tésztát dúsíthatjuk mazsolával vagy más, apróra szelt aszalt gyümölccsel is, illetve a tészta liszttartalmának egy részét helyettesíthetjük darált csonthéjasokkal, de akár keverhetünk bele egy kis darált mákot is.

Kürtőskalács

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
csipetnyi só
8 dkg porcukor
1 tojás
3 dl tej
5 dkg vaj
1 citrom héja

Elkészítés: A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, belereszelem a citrom héját és elkeverem. A tejet meglangyosítom. A vajat megolvasztom. Az élesztőt egy kis tálban összekeverem a porcukorral, amíg meg nem folyósodik, majd a tejhez öntöm, elkeverem. A tejet a liszthez adom, a tésztát kidolgozom, majd ezek után hozzáadom a vajat, és azzal is alaposan átdolgozom. A kész tésztát tálba fektetem, tiszta konyharuhával fedem, és meleg helyen legalább 1 órát hagyom kelni.
Az előkészített 0,5 literes sörös dobozokat alufóliával bevonom, olajjal finoman átkenem. A gáztepsit sütőpapírral kibélelem, egy nagyobb tálcára kristálycukrot borítok, elegyengetem.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítom, majd kinyújtom, és késsel ujjnyi csíkokra vágom. A csíkokat – félcsíknyi szüneteket hagyva – a sörös dobozokra illesztem. A kész hengereket a cukros tálcára fektetem, s mint egy sodrófát, alaposan végiggörgetem. A görgetésnek hála a tésztacsíkok összeolvadnak, a cukor a tésztába tapad. 
Ezután a hengereket a tepsire fektetem, majd betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, és időnkét fogatva rajtuk addig sütöm, amíg a cukorréteg kellő mértékben meg nem színesedik.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.