Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Desszert

Íme az ország cukormentes tortája: megvan az amatőr győztes is!

Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese Fekete-erdei könnyű álom
A Fekete-erdei könnyű álom lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budakeszi Jéga-Szabó Anna alkotott meg.

Ismét megrendezték a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt, melynek győztese a Fekete-erdei könnyű álom lett. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető.

Fekete-erdei könnyű álom
Fekete-erdei könnyű álom

A döntőben a zsűri a 11 torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint megállná a helyét bármely cukrászdában.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyagok a meggy, málna, szeder, a gesztenye és a csokoládé voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alkotóelemhez is, mint a törökmogyoró-liszt, a totu (tojásfehérjéből készített túrópótló), vagy épp a narancsvirágvíz.

A sokféle izgalmas ízkombináció kóstolását követően nehéz választás elé került a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri, mely végül a Fekete-erdei könnyű álom elnevezésű kreáció mellett tette le a voksát. A győztes torta alkotóját elsősorban a népszerű Fekete-erdő torta inspirálta, a meggy, a cukormentes étcsokoládé és fehércsokoládé, a tejszín, a zabpehelyliszt, valamint a mandulaliszt felhasználásával kiváló ízharmóniát sikerült elérnie, és ehhez kedvező tápérték-adatok társulnak: szeleteként 8,6 g szénhidrátot és 209 kcal-t tartalmaz.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták a tetszetős megjelenésükkel és kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A győztes a háziverseny fődíját, egy KENWOOD Chef Titanium konyhai robotgépet vihetett haza.

Egyre többen követnek "mentes" étrendet: ételallergia vagy - intolerancia miatt nem fogyasztanak tejterméket, egészségügyi okból vagy meggyőződésből kerülik a gluténtartalmú gabonák fogyasztását. Az elmúlt években is számos kiváló "mentes" kreációt kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb mentes alkotást. Gazdagné Görbe Tímea az Édeskés ébredés fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely a budapesti Radisson Blu Béke Hotel 15 000 Ft értékű vacsora felajánlása.

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzák az alapítvány blogján.

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Wessling Hungary Kft, valamint a Zsolnay Kávéház, mely ’mentes’ sütemény kínálatával évek óta szívügyének tekinti az egészséges táplálkozást. A program főtámogatója indulása óta a 77 Elektronika Kft. A profi cukrászok versenyének idei győztese a “Pöttyös Panni” lett, melyet a Zazzi Cukrászda cukrásza, Varga Margit alkotott meg.
Már elindult a 2018-as Magyarország Cukormentes Tortája verseny nevezési időszaka is, melyre január 19-ig várják a cukrászok jelentkezését.

ÍME AZ ORSZÁG TORTÁJA! A BALATONI HABOS MOGYORÓ LETT A GYŐZTES 2017-BEN >>>
MEGKÓSTOLTUK AZ ORSZÁG TORTÁJÁT! ÍME 13 VÉLEMÉNY A BALATONI HABOS MOGYORÓRÓL >>>
ŐRSÉG ZÖLD ARANYA - MAGYARORSZÁG TORTÁJA 2016 - ÍME A RECEPT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.