Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Az ősz legmeghatározóbb gyümölcse a szőlő. A kisebb-nagyobb édesebb-savanyúbb választékban könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt, amivel számtalan süteményt készíthetünk. A szőlőt a héja és a magjai miatt ritkábban használják süteményekhez, de ha nem otellóból dolgozunk, hanem valamilyen vékonyabb héjú, magtalan vagy alig magos fajtával, akkor nagyon klassz szőlős finomságokat készíthetünk.

Kezdőknek is: az elronthatatlan és gyors muffin

A szőlős desszertek legegyszerűbb fajtája a muffin vagy a nyári meggyszezonból jól ismert –szintén kevert tésztájú – bedobós sütemény. Ezeket a süteményeket könnyű összeállítani, a sütőpornak hála szinte biztos a siker, így a kezdő háziasszonyoknak is adu ász lehet a szőlővel gazdagított muffin vagy kevert piskóta. A szőlő ízvilágának megfelelően maga a sütemény tésztája is ízesíthető, egy kevés vanília vagy fahéj jól áll a fehér szőlőnek, míg a vörösebb fürtökhöz csokoládés, szegfűszeggel, gyömbérrel ízesített, teltebb hangulatú tésztát készíthetünk.

Szőlős sütemény>>>
Muskotályos-szőlős pite>>>

Klasszikus pite az ősz gyümölcseivel

Pitéket is készíthetünk szőlővel, itt érdemes az ősz más gyümölcseivel kombinálni a szőlőt, a kásásabb, tartalmasabb almával és körtével jó állagú tölteléket ad a szőlő szinte bármilyen pitében.

Tegyünk aszalt gyümölcsöket is a pitébe!
Tegyünk aszalt gyümölcsöket is a pitébe!

Savanyú a szőlő?

Ugyancsak ilyen társításban érdemes rétesbe is tölteni. A friss szőlő keverhető még mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel is. Ez főleg abban az esetben jó választás, ha a beszerzett szőlő mégsem annyira édes, mint reméltük. Az aszalványok megadják a kellő édességet, napérlelte ízük jól kiegészíti a friss szőlőt.

Túrótorta szőlővel
Túrótorta szőlővel


A trendi pohárkrém

A szőlő különféle pohárkrémekhez is kitűnő. A friss, roppanós, de lédús szemekkel bármilyen pohárkrém vagy tányérdesszert könnyedén feldobható. Nagyon mutatós és finom lehet, ha három-négy különféle ízű, színű, formájú szőlőfajtából állítjuk össze a gyümölcsréteget. A gyümölcsök közé kerülhet tejszínhab, borhabkrém vagy ízesített sajtkrém, például mascarpone. A tésztaréteget akár ki is hagyhatjuk, helyette szórhatunk a pohárba egy kevés zúzott amaretti kekszet, tört csonthéjast, de ha szeretnénk - akkor a tiramisu vonalán indulva - babapiskóta is kerülhet a pohárba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.