A legtöbb recept csupán néhány, otthon általában mindig fellelhető alapanyagot ír elő.
Klasszikus alaptészta: Keverj össze 12,5 dkg vajat 12,5 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, 2 db tojással, 2 dl tejjel, 20 dkg liszttel és 1/2 tasak sütőporral
Írós tészta: Mennyien omlós lesz a muffin, ha a tejet helyettesíted ugyanannyi vagy picivel több íróval, a liszthez pedig 1 tk sütőporral együtt 1 tk szódabikarbónát adsz.
Olajos tészta: Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Adj a többi hozzávalóhoz a receptben megadott vajmennyiség 75%-ának megfelelő olajat.
Tojás nélküli tészta: Nem gond, ha nincs otthon tojás: kiválthatod 6 dkg natúr joghurttal, 1/2 db pürésített banánnal vagy 8,5 dkg almapürével (1 db tojásra számítva).
Ne zúdíts össze mindent! Az egyik tálban a nedves hozzávalókat (vajat, tojást) keverd össze a cukorral. A másikban vegyítsd el a száraz alapanyagokat (pl. liszt, sütőpor, kakaópor), majd több részletben add hozzá a nedves masszához.
Bármelyiket használod, gondosan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen megemeljék a tésztát. A kettő között annyi a különbség, hogy a szódabikarbóna csak savas anyaggal, pl. íróval együtt fejti ki a hatását. Író helyett pár csepp citromlével elkevert tej vagy tejföl is megfelel. Ha egyik sincs a háznál, adagolj a receptben megadott szódabikarbónával azonos mennyiségű sütőport.
A lisztes elegyet szitáld vagy apránként szórd a nedves masszára, majd habverővel, fakanállal vagy tésztalapáttal forgasd bele. Csak addig kell keverni, amíg a liszt már nem látszódik a tésztában.
A nyers masszát ne hagyd sokáig állni, mert ha elillan a belejuttatott levegő, akkor összeesik. Fagyaltkanállal a legegyszerűbb és a leggyorsabb egyforma adagokban szétosztani a tésztát.
A szilikon könnyen tisztítható és papírkapszli nélkül is könnyen kiszedhető belőle a süti. A biztonság kedvéért a tepsiben töltsd meg, mert a massza könnyen kifolyik, ha a tele szilikonformákat akarod egyenként a tepsibe vagy a sütőbe ügyeskedni.
A hagyományos fémformák és muffitepsik kellően stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. Ezekbe sem kell papírt tenned, ha tapadásmentes bevonattal rendelkeznek. Szükség esetén sütésálló üveg vagy kerámia kávéscsészéket használhatsz. (Vékony falú porcelánnal ne kísérletezz!) Kend ki vajjal az ibrikeket, esetleg béleld ki muffinpapírral – tökéletesen megfelelnek a célnak.
A legtöbb muffinnak elég 15 perc a sütőben. Próbaképpen szúrj hústűt egynek a közepébe, és ha tisztán húzod ki, akkor készen is van a süti. Amennyiben a tű ragacsos, akkor 5 perc múlva ismételd meg az ellenőrzést.
A legegyszerűbb megoldás, ha a muffint megszórod porcukorral. A csoki- és cukormázakat meghintheted tortadarával, kókuszreszelékkel, színes drazséval vagy aprított dióval, mandulával. Kis tortácskát kreálhatsz, ha a muffin tetejére vajkrémet vagy tejszínhabot nyomsz, és ezt a toppingot fantáziadúsan tovább díszíted pl. öntettel, gyümölccsel.
Sütés előtt a tésztával félig rakott formákba tegyél valami finomságot: csokidarabkát, friss vagy aszalt gyümölcsöt, dzsemet, mogyorókrémet. Kanalazz erre annyi tésztát, hogy a forma kb. 3/4-éig érjen, és mehet a sütőbe. Lédús gyümölcs (pl. szilva, eper) esetén a tésztába kevesebb tej, illetve több liszt kell. A sima muffint sütés után félbevághatod, és megkenheted nem túl folyós pudinggal, krémmel.
Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig. A hűtőben nincs keresnivalója. Amennyiben előre megfontolt szándékkal sokat sütöttél, akkor a többletet máz és töltelék nélkül fagyaszd le, 2 hónapig eláll. A felengedett muffint forrósítsd fel a sütőben vagy a kenyérpirító zsemlefeltétjén, és olyan lesz, mint a friss.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.