Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Desszert

10 tipp, hogy a te muffinod legyen a legkirályabb!

'0 tipp, hogy a tiéd legyen a legkirályabb muffin!
A könnyen függőséget okozó, veszedelmesen finom falatnyi sütik még tökéletesebbre sikerülnek, ha betartod a szabályokat.
A kevesebb több

A legtöbb recept csupán néhány, otthon általában mindig fellelhető alapanyagot ír elő.

Klasszikus alaptészta: Keverj össze 12,5 dkg vajat 12,5 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, 2 db tojással, 2 dl tejjel, 20 dkg liszttel és 1/2 tasak sütőporral

Írós tészta: Mennyien omlós lesz a muffin, ha a tejet helyettesíted ugyanannyi vagy picivel több íróval, a liszthez pedig 1 tk sütőporral együtt 1 tk szódabikarbónát adsz.

Olajos tészta: Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Adj a többi hozzávalóhoz a receptben megadott vajmennyiség 75%-ának megfelelő olajat.

Tojás nélküli tészta: Nem gond, ha nincs otthon tojás: kiválthatod 6 dkg natúr joghurttal, 1/2 db pürésített banánnal vagy 8,5 dkg almapürével (1 db tojásra számítva).

MUFFIN ALAPRECEPTEK >>>
Két keverőtál tál kell

Ne zúdíts össze mindent! Az egyik tálban a nedves hozzávalókat (vajat, tojást) keverd össze a cukorral. A másikban vegyítsd el a száraz alapanyagokat (pl. liszt, sütőpor, kakaópor), majd több részletben add hozzá a nedves masszához.

Sütőpor vagy szódabikarbóna?

Bármelyiket használod, gondosan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen megemeljék a tésztát. A kettő között annyi a különbség, hogy a szódabikarbóna csak savas anyaggal, pl. íróval együtt fejti ki a hatását. Író helyett pár csepp citromlével elkevert tej vagy tejföl is megfelel. Ha egyik sincs a háznál, adagolj a receptben megadott szódabikarbónával azonos mennyiségű sütőport.

Csak könnyedén!


A lisztes elegyet szitáld vagy apránként szórd a nedves masszára, majd habverővel, fakanállal vagy tésztalapáttal forgasd bele. Csak addig kell keverni, amíg a liszt már nem látszódik a tésztában.

Ne totojázz!

A nyers masszát ne hagyd sokáig állni, mert ha elillan a belejuttatott levegő, akkor összeesik. Fagyaltkanállal a legegyszerűbb és a leggyorsabb egyforma adagokban szétosztani a tésztát.

Sütőformák

A szilikon könnyen tisztítható és papírkapszli nélkül is könnyen kiszedhető belőle a süti. A biztonság kedvéért a tepsiben töltsd meg, mert a massza könnyen kifolyik, ha a tele szilikonformákat akarod egyenként a tepsibe vagy a sütőbe ügyeskedni.

A hagyományos fémformák és muffitepsik kellően stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. Ezekbe sem kell papírt tenned, ha tapadásmentes bevonattal rendelkeznek. Szükség esetén sütésálló üveg vagy kerámia kávéscsészéket használhatsz. (Vékony falú porcelánnal ne kísérletezz!) Kend ki vajjal az ibrikeket, esetleg béleld ki muffinpapírral – tökéletesen megfelelnek a célnak.

Végezz tűpróbát!

A legtöbb muffinnak elég 15 perc a sütőben. Próbaképpen szúrj hústűt egynek a közepébe, és ha tisztán húzod ki, akkor készen is van a süti. Amennyiben a tű ragacsos, akkor 5 perc múlva ismételd meg az ellenőrzést.

Dekorálj kreatívan!

A legegyszerűbb megoldás, ha a muffint megszórod porcukorral. A csoki- és cukormázakat meghintheted tortadarával, kókuszreszelékkel, színes drazséval vagy aprított dióval, mandulával. Kis tortácskát kreálhatsz, ha a muffin tetejére vajkrémet vagy tejszínhabot nyomsz, és ezt a toppingot fantáziadúsan tovább díszíted pl. öntettel, gyümölccsel.

Töltve szereted?

Sütés előtt a tésztával félig rakott formákba tegyél valami finomságot: csokidarabkát, friss vagy aszalt gyümölcsöt, dzsemet, mogyorókrémet. Kanalazz erre annyi tésztát, hogy a forma kb. 3/4-éig érjen, és mehet a sütőbe. Lédús gyümölcs (pl. szilva, eper) esetén a tésztába kevesebb tej, illetve több liszt kell. A sima muffint sütés után félbevághatod, és megkenheted nem túl folyós pudinggal, krémmel.

Így tárolhatod

Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig. A hűtőben nincs keresnivalója. Amennyiben előre megfontolt szándékkal sokat sütöttél, akkor a többletet máz és töltelék nélkül fagyaszd le, 2 hónapig eláll. A felengedett muffint forrósítsd fel a sütőben vagy a kenyérpirító zsemlefeltétjén, és olyan lesz, mint a friss.

CUPCAKE VARIÁCIÓK EGYSZERŰEN >>>
MÉG TÖBB MUFFIN RECEPT >>>

MUFFINOK : SÓSAN! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.