Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Desszert

Így lesz tökéletes és pihepuha a répatorta

Répatorta díszítése
A sárgarépa nem csak köretekhez való – isteni tortát is készíthetsz belőle! Nem volt időd megsütni húsvétra? Az ünneptől függetlenül az év bármely szakában bepótolhatod. Adunk pár tippet, hogy igazán finom legyen.

A valóban pihe-puha répatorta titka az egyszerűségében rejlik. Hamar elkészül, ráadásul a saját ízlésed és elképzelésed szerint minden sütés alkalmával másként variálhatod.

A répatorta nélkülözhetetlen hozzávalói

Sárgarépa

Az egész évben kapható gyökérzöldség lereszelve teljesen átsül a tortában, és az íze sem harsog, inkább csak a sütemény állagát lazítja. Reszeld a sárgarépát a lehető legfinomabbra, ha azt akarod, hogy szinte beleolvadjon a tésztába. Lédús sárgarépához nagy lyukú reszelőt használj, így kevesebb a léveszteség, és a nagyobb zöldségdarabok erőteljesebb sárga színt kölcsönöznek a sütinek. Öreg répa esetén érdemes kevés répalevet vagy tejfölt a tésztához adni, hogy szaftosabb legyen.

A sütemény a reszelt répának köszönhetően lesz lágy és krémes (Shutterstock)
A sütemény a reszelt répának köszönhetően lesz lágy és krémes (Shutterstock)

Cukor

A kristálycukrot lecserélheted ugyanannyi vagy egy kicsivel több barna nádcukorra, ha ki akarod emelni a karamellás karaktert. Nem kell belőle kétszer több.

Liszt

A sima búzalisztet helyettesítheted teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, sőt akár paleolit diétába illő mákliszttel is. Gluténérzékenyek számára kiválthatod zab- vagy mandulaliszttel. Nem árt tudni, hogy pl. a mandulalisztes változat a szokásostól eltérő, brownie-szerű állagot eredményez.

Fűszerek és adalékok

Süteményeknél a sárgarépa jól harmonizál a fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, szegfűborssal. Tehetsz helyettük a tésztába fahéjat is tartalmazó mézeskalács-, esetleg kínai ötfűszer-keveréket.

Az egyszerű alaptésztát felturbózhatod mézzel, reszelt citromhéjjal, kandírozott citrusfélékkel, aszalt gyümölcsökkel (pl. mazsolával, tőzegáfonyával), olajos magvakkal (dióval, mogyoróval, mandulával) vagy megbolondíthatod 1-2 ek narancsvirágvízzel. (Keleti élelmiszereket árusító és delikáteszboltokban lehet beszerezni.)

A répatorta tésztája darált dióval, mandulával még könnyebb lesz (Shutterstock)
A répatorta tésztája darált dióval, mandulával még könnyebb lesz (Shutterstock)

A répatorta tésztája

Legegyszerűbben úgy készítheted el, ha a szokásos piskótatésztában a liszt nagyobb részét darált mandulára vagy dióra cseréled, és reszelt sárgarépával dúsítod. Általában külön kell összekeverni a nedves és a száraz hozzávalókat. A reszelt répát csak a kettő összedolgozása után forgasd a masszába.

Liszt- és cukormentes változat

Proteinben és egészséges zsírokban bővelkedő krémes répatortához 2 csésze gluténmentes zablisztet és 1/2 csésze édesítőszert (pl. nyírfacukrot, eritritet) keverj össze 1 ek sütőporral, csipetnyi tengeri sóval, 1 db kisebb reszelt répával, 1 csésze laktózmentes vagy növényi tejjel, 1 db tojással, 1 tk vaníliakivonattal és 6 ek mandulavajjal. A mentes tortabevonásához 4-6 ek kókuszvajból, 2 ek édesítőszerből és némi kókusztejből keverj mázt.

Sütőformák

A kivajazott, kristálycukorral enyhén megszórt hagyományos kuglóf-, koszorú- vagy őzgerincformák kiválóak répatorta sütésére, de előfordulhat, hogy az optimális esetben lágy és könnyű tészta szétesik, amikor megpróbálod kiborítani belőlük. Válassz inkább hajlékony, kikenést nem igénylő szilikonformát.

Őzgerinc formában is megsüthetjük a sütit (Shutterstock)
Őzgerinc formában is megsüthetjük a sütit (Shutterstock)

A szögletes tepsit béleld ki sütőpapírral, így könnyebb kiemelni a sütit. A kerek tortaforma aljára tegyél méretre vágott papírt, és rögzítsd vajpöttyel. Kisebb átmérőjű formában magasabb tortát süthetsz, amelyet keresztben félbevághatsz és krémmel tölthetsz.

Erre ügyelj a sütésnél

Melegítsd elő a sütőt a receptben megadott hőfokra. A légkeverést nem szükséges bekapcsolni. Gőz funkciós szuper sütőben a répatorta külseje fényes, ropogós kérget kap, belül azonban megőrzi lágyságát. Tökéletes átsül, mégsem szárad ki!

A sütési idő nagyban függ a sütődtől. A répatorta akkor jó, ha szárazon jön ki az ellenőrzésül beleszúrt hústű. Ha már csak a közepe táján van egy kisebb nyers zóna, akkor 3-5 perc múlva kiveheted, mert sem nyersen, sem túlsütve nem jó.

Rövid pihentetés után szedd ki a formából, és hagyd teljesen kihűlni. Érdemes előző nap megsütni, hogy szépen lehessen szeletelni.

Mi kerüljön a répatorta tetejére?

A répatortát felszolgálhatod magában, behavazhatod porcukorral, bevonhatod sima cukor- és csokimázzal vagy megkenheted/töltheted különböző krémekkel.

Egyszerű, de tetszetős megoldás, ha 3 ek porcukorba cseppentesz pár csepp citromlevet és 1 tk vizet, majd kikevered és a kihűlt tortára kanalazod. (Melegen leolvad róla.)

Ízlésünk szerint díszíthetjük a répatortát krémmel, marcipán répákkal (Shutterstock)
Ízlésünk szerint díszíthetjük a répatortát krémmel, marcipán répákkal (Shutterstock)

Amerikában a répatortára kötelező a natúr krémsajt alapú, enyhén folyós krém. (Több vajtól szilárdabb lesz.)

Túrókrém, ricotta vagy némi mézzel kikevert mascarpone is mehet rá.

Diétás mázhoz 25 dkg sűrű kókuszkrémet keverj össze 1 adag vaníliaízű proteinnel és 1/2 db biocitrom reszelt héjával.

Dekoráció

A bevont tortát fantáziadúsan díszítheted sárgarépacsíkokkal, narancshéjjal, kókuszforgáccsal, dióval, gyümölccsel, cukorgyöngyökkel vagy marcipánrépákkal.

Fokozd az élvezetet!

A répatorta még inkább megkoronázza az ebédet és megédesíti a délutánt, ha vaníliafagylaltot, esetleg joghurttal, vaníliakivonattal és kevés narancsvirágvízzel kikevert mascarponét tálalsz mellé. Kínálj hozzá kávét, caffé lattét, szójatejes lattét vagy egy finom – mézes – teát.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.