Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Desszert

Ilyen finom epertortát még nem ettél - ezzel van megbolondítva a krém!

Epertorta bodzakrémmel
Minden tortát nagyon szeretünk, de az epreseknek nincs párja, sem az ízüket, sem a látványukat tekintve. A következő darabbal emelünk egyet az amúgy is igen magas lécen: a krémet megbolondítjuk egy másik szezonális ízzel, a bodzával, amitől egészen káprázatos lesz a végeredmény!

Az eper és a bodzavirág csodálatos párost alkot, ha szerencsésen alakul az időjárás, akkor épp egyszerre érnek a szüretelhetőség stádiumába, és viszonylag hosszan kísérjék egymást. Ebben a tortában egyesül a koranyár két szupersztárja, készítsétek el, míg tart a szezon - garantáltan nem bánjátok meg!

Epertorta bodzakrémmel (Fotó: Vidék íze magazin)
Epertorta bodzakrémmel (Fotó: Vidék íze magazin)


Hozzávalók bodzakrémes epertotához:

(egy 24 cm átmérőjű kerek tortához):

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 ek keményítő
  • 2 dkg olvasztott vaj

Az epres krémhez:

  • 12,5 dkg eper
  • 4 dkg cukor
  • 3 lap zselatin
  • 7,5 dkg joghurt
  • 6 dkg mascarpone
  • 1/2 db lime
  • 2 dl tejszín

A bodzás krémhez:

  • 3 lap zselatin
  • 10 dkg joghurt
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 0,6 dl bodzaszörp

A tetejére:

  • 20-25 dkg eper
  • bodzavirág
  • szamócavirág
  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A vajas piskótához az egész tojásokat a cukorral legalább öt percig verjük elektromos habverővel, maximális fokozaton. A lisztet összekeverjük a keményítővel, fakanállal egyenletesen eloszlatjuk a tojáshabban. A vajat langyosra olvasztjuk, és hozzádolgozzuk a tésztához. Egy 24 cm átmérőjű kerek forma aljába sütőpapírt szabunk. Beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Elkészítjük az epres krémet. Az epret a cukorral egy kis lábasban felfőzzük, és pár percig forraljuk. Botmixerrel pürésítjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Pár perc múlva kifacsarjuk, és feloldjuk a meleg, cukros eperkrémben. Hagyjuk kicsit hűlni, közben a mascarponét kikeverjük a joghurttal és a lime kifacsart levével. Összedolgozzuk mindezt a zselatinos eperrel. Végül a tejszínből habot verünk, és azt is óvatosan hozzáforgatjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy elkezdjen dermedni.
  3. A megsült piskótát három egyforma lapra vágjuk. Az alsót tálra tesszük, tortagyűrűt állítunk köré. Rákenjük az epres krémet. Ráfektetjük a középső lapot, és visszarakjuk a hűtőszekrénybe, amíg elkészül a bodzás krém.
  4. Beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat. A bodzaszörpöt felmelegítjük, és feloldjuk benne a kifacsart lapokat. A joghurtot simára keverjük a mascarponéval, majd összedolgozzuk a zselatinos bodzaszörppel. Betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
  5. Közben habot verünk a tejszínből, és ha már kicsit kezd szilárdulni a bodzás krém, beledolgozzuk a habot. Rákenjük a második tésztalap tetejére. Befedjük a harmadik lappal, és legalább két órán át hideg helyen tároljuk.
  6. Végül tálalás előtt a tetejét megkenjük tejszínhabbal, és kirakjuk friss eperrel, szamóca- és bodzavirággal.

Elkészítési idő:

Előkészítés: 1 óra
Sütés: 25 perc
Dermesztés: 4-5 óra
1 adag: 270 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.