Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A nagy nyári melegben semmi sem esik jobban, mint egy hűs sorbet vagy granita. A fagylalt megjelenése óta háttérbe szorultak ugyan, de az utóbbi időben újra divatba jött ez a páros, akik a fagylaltnál is régebb óta szolgálják a melegben szenvedő embereket.

Granita vagy jégkása, citromosan a legjobb hűsítő a forró nyárban
Granita vagy jégkása, citromosan a legjobb hűsítő a forró nyárban

A jéggel elkevert méz és gyümölcsök először Kínában, majd Arábiában hódítottak, később Nagy Sándor is előszeretettel hódolt a fagyos desszertnek, amihez a havat mézzel és borral kevertette össze.

Néró is kedvelte a rózsavízzel, mézzel, fahéjjal és szárított gyümölcsökkel kevert havat, amihez az Appenninekből hozatta az alapanyagot. A Via Appián futó rabszolgák adták át egymásnak a hóval teli edényeket, hogy a keresett alapanyag el ne olvadjon, mielőtt császári hűsítővé válik.

A XIII. században Marco Polo a távol-keleti útja után Velencébe visszatérve többek között a fagyasztott desszert receptjét is magával hozta. A hóból, gyümölcsvelőből és gyümölcsléből összeállított édesség hamar kedveltté vált Itáliában, bár csak a nemesi asztalokra jutott. A sorbetto 1533-ban Medici Katalinnak köszönhetően a francia udvarba is eljutott.

A XVII. század végére már egész Európa ismerte és kedvelte a hűsítő desszertet, amit az utcákon is árultak - és már nem csak a gazdagok kiváltsága volt. A sorbettót gyógyszerként is alkalmazták, lázban szenvedőknek, maláriásoknak adták a hideg desszertet.

Meggyes sorbet - tiszta gyümölcs, de egy kis fűszerrel is megbolondíthatjuk
Meggyes sorbet - tiszta gyümölcs, de egy kis fűszerrel is megbolondíthatjuk

Málnás sorbet - csupa gyümölcs
Málnás sorbet - csupa gyümölcs

A XIX. századra a sorbet egyik gyakori alapanyagává vált az alkohol, ami nem csak élvezeti értéket nyújtott, hanem a sorbet fagyását is befolyásolta. Az alkoholos sorbet nehezebben fagyott ki, így könnyebb volt fenntartani a lágy állagát.

A francia gasztronómiában a sorbet szerepe a két étkezés közötti kis felüdülés, a komplex ízélmények közötti szünet, ám a világ legtöbb táján a sorbet önálló desszertként vagy az étkezés végén kerül terítékre. Az egészséges életmód jóvoltából - alacsonyabb kalóriatartalmának és tejmentességének köszönhetően - a sorbet a diétázók, tejérzékenyek fagylaltjává vált. A kalóriatartalmat még tovább csökkenthetjük, ha a sorbet-hoz nem cukrot, hanem más édesítőket (pl. mézet, szirupokat) használunk, illetve ha friss gyümölccsel - és nem különféle kész gyümölcslevekkel - dolgozunk.

Manapság sorbet vagy granita szinte bármilyen ízben kapható. Sokféle gyümölcsös – de akár zöldséges - sorbet készíthető, amiket akár zöldfűszerekkel – menta, bazsalikom, rozmaring – is megbolondíthatunk. Minden szezonnak megvan a saját sorbet-ja, de kipróbálhatjuk az arab ízvilágra jellemző sorbet-kat is. Lehet citromos, gránátalmás, rózsás, ibolyás vagy akár mentás is.

Narancshéjban tálalt narancs-sorbet - mutatós és finom!
Narancshéjban tálalt narancs-sorbet - mutatós és finom!

Mi a sorbet és a gratina közötti különbség?

A granita – vagy granité - jégkristályait nem törik össze, így kásás jellegű marad. A granita kedvelt ízei a kávés, a citromos és a mentás, de a sorbet-hoz hasonlóan bármivel ízesíthető. A cukorszirupból, gyümölcsléből készített jeges, fagyott állagú granitát fogyasztás előtt érdemes turmixgéppel megtörni, így kapunk tökéletes jégkását.

A jégkása bármilyen gyümölccsel készíthető: itt áfonya a főszereplő
A jégkása bármilyen gyümölccsel készíthető: itt áfonya a főszereplő

Barackos jégkása

Hozzávalók:
70 dkg őszibarack vagy nektarin
15 dkg cukor
3 dl víz

Elkészítés: A barackot megpucolom, kimagozom, majd a barack húsát leturmixolom. A vizet és a cukrot sziruppá forralom, majd amikor már langyosra hűlt, akkor hozzákeverem a barackpürét. Egy műanyag edénybe simítom, majd lefedem, és a mélyhűtőbe teszem. Néhány órát hagyom fagyni, majd a tálban kockákra vágom, és a turmixba téve jégkásává darálom.

Citrom sorbet

Hozzávalók:
1 citrom héja
3,5 dl víz
10 dkg cukor
1,5 dl citromlé

Akár többfélét is készíthetünk, soká eláll, de gyorsan elfogy :)
Akár többfélét is készíthetünk, soká eláll, de gyorsan elfogy :)

Elkészítés:

A cukorból és a vízből szirupot főzök, amibe a lereszelt citrom héját is belefőzöm. Amikor kész a szirup, félrehúzom, és hagyom hűlni. Ezután hozzáadom a citromlevet, és az egészet egy fedeles műanyag edénybe helyezem. Az edényt mélyhűtőbe teszem, és a tartalmát ½ óránként átkeverem.

Sorbet-receptek a Mindmegettén >>>

Fagylalt, sorbet, parfé - receptek >>>

Fagylaltok házilag >>>

Fagylalt-történet receptekkel >>>

Parfé és jégkrém >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.