Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A nagy nyári melegben semmi sem esik jobban, mint egy hűs sorbet vagy granita. A fagylalt megjelenése óta háttérbe szorultak ugyan, de az utóbbi időben újra divatba jött ez a páros, akik a fagylaltnál is régebb óta szolgálják a melegben szenvedő embereket.

 

Granita vagy jégkása, citromosan a legjobb hűsítő a forró nyárban
Granita vagy jégkása, citromosan a legjobb hűsítő a forró nyárban

 

A jéggel elkevert méz és gyümölcsök először Kínában, majd Arábiában hódítottak, később Nagy Sándor is előszeretettel hódolt a fagyos desszertnek, amihez a havat mézzel és borral kevertette össze.

Néró is kedvelte a rózsavízzel, mézzel, fahéjjal és szárított gyümölcsökkel kevert havat, amihez az Appenninekből hozatta az alapanyagot. A Via Appián futó rabszolgák adták át egymásnak a hóval teli edényeket, hogy a keresett alapanyag el ne olvadjon, mielőtt császári hűsítővé válik.

A XIII. században Marco Polo a távol-keleti útja után Velencébe visszatérve többek között a fagyasztott desszert receptjét is magával hozta. A hóból, gyümölcsvelőből és gyümölcsléből összeállított édesség hamar kedveltté vált Itáliában, bár csak a nemesi asztalokra jutott. A sorbetto 1533-ban Medici Katalinnak köszönhetően a francia udvarba is eljutott.

A XVII. század végére már egész Európa ismerte és kedvelte a hűsítő desszertet, amit az utcákon is árultak - és már nem csak a gazdagok kiváltsága volt. A sorbettót gyógyszerként is alkalmazták, lázban szenvedőknek, maláriásoknak adták a hideg desszertet.

 

Meggyes sorbet - tiszta gyümölcs, de egy kis fűszerrel is megbolondíthatjuk
Meggyes sorbet - tiszta gyümölcs, de egy kis fűszerrel is megbolondíthatjuk

 

 

Málnás sorbet - csupa gyümölcs
Málnás sorbet - csupa gyümölcs

 

A XIX. századra a sorbet egyik gyakori alapanyagává vált az alkohol, ami nem csak élvezeti értéket nyújtott, hanem a sorbet fagyását is befolyásolta. Az alkoholos sorbet nehezebben fagyott ki, így könnyebb volt fenntartani a lágy állagát.

A francia gasztronómiában a sorbet szerepe a két étkezés közötti kis felüdülés, a komplex ízélmények közötti szünet, ám a világ legtöbb táján a sorbet önálló desszertként vagy az étkezés végén kerül terítékre. Az egészséges életmód jóvoltából - alacsonyabb kalóriatartalmának és tejmentességének köszönhetően - a sorbet a diétázók, tejérzékenyek fagylaltjává vált. A kalóriatartalmat még tovább csökkenthetjük, ha a sorbet-hoz nem cukrot, hanem más édesítőket (pl. mézet, szirupokat) használunk, illetve ha friss gyümölccsel - és nem különféle kész gyümölcslevekkel - dolgozunk.

Manapság sorbet vagy granita szinte bármilyen ízben kapható. Sokféle gyümölcsös – de akár zöldséges - sorbet készíthető, amiket akár zöldfűszerekkel – menta, bazsalikom, rozmaring – is megbolondíthatunk. Minden szezonnak megvan a saját sorbet-ja, de kipróbálhatjuk az arab ízvilágra jellemző sorbet-kat is. Lehet citromos, gránátalmás, rózsás, ibolyás vagy akár mentás is.

 

Narancshéjban tálalt narancs-sorbet - mutatós és finom!
Narancshéjban tálalt narancs-sorbet - mutatós és finom!

 

Mi a sorbet és a gratina közötti különbség?

A granita – vagy granité - jégkristályait nem törik össze, így kásás jellegű marad. A granita kedvelt ízei a kávés, a citromos és a mentás, de a sorbet-hoz hasonlóan bármivel ízesíthető. A cukorszirupból, gyümölcsléből készített jeges, fagyott állagú granitát fogyasztás előtt érdemes turmixgéppel megtörni, így kapunk tökéletes jégkását.

 

A jégkása bármilyen gyümölccsel készíthető: itt áfonya a főszereplő
A jégkása bármilyen gyümölccsel készíthető: itt áfonya a főszereplő

 

Barackos jégkása

Hozzávalók:
70 dkg őszibarack vagy nektarin
15 dkg cukor
3 dl víz

Elkészítés: A barackot megpucolom, kimagozom, majd a barack húsát leturmixolom. A vizet és a cukrot sziruppá forralom, majd amikor már langyosra hűlt, akkor hozzákeverem a barackpürét. Egy műanyag edénybe simítom, majd lefedem, és a mélyhűtőbe teszem. Néhány órát hagyom fagyni, majd a tálban kockákra vágom, és a turmixba téve jégkásává darálom.

Citrom sorbet

Hozzávalók:
1 citrom héja
3,5 dl víz
10 dkg cukor
1,5 dl citromlé

 

Akár többfélét is készíthetünk, soká eláll, de gyorsan elfogy :)
Akár többfélét is készíthetünk, soká eláll, de gyorsan elfogy :)

 

Elkészítés:

A cukorból és a vízből szirupot főzök, amibe a lereszelt citrom héját is belefőzöm. Amikor kész a szirup, félrehúzom, és hagyom hűlni. Ezután hozzáadom a citromlevet, és az egészet egy fedeles műanyag edénybe helyezem. Az edényt mélyhűtőbe teszem, és a tartalmát ½ óránként átkeverem.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.