A kezdők, az időhiánnyal küzdők és a szilvarajongók legnagyobb kedvence lehet ez a szilvás morzsasüti - leánykori nevén a crumble -, ugyanis villámgyorsan készen van, elronthatatlan, és csakis rengeteg szilvával megpakolva finom!
A pitetésztától a legtöbb kezdő tart: mi van, ha nem áll össze? Ha nyújtás közben elszakad? Ha a sok újragyúrástól túlkeményedik? Szerencsére létezik egy olyan pitetípus, ami semmiféle rutint nem igényel, garantáltan elsőre sikerül, és az íze legalább annyira jó, mint a klasszikus változaté: ez pedig a crumble, vagyis a morzsasüti! Itt nem, hogy nem kell szép, sima, fényes tésztát gyúrni, elég csak profin morzsálni, azt pedig mindenki tud, aki sütött homoktortát óvodás korában. Íme a fahéjas szilvás morzsasüti receptje, amihez - vaníliafagyi helyett is akár - tökéletesen passzol az édes-krémes tejfölös mártás!
Fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel
A gyümölcsös réteghez:
80 dkg szilva
2 ek. kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj
1 db kezeletlen citrom héja
A tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
5 dl tejföl
8-10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztához a lisztet a puha vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, jó kemény lesz a végeredmény (ha nagyon nem akarna összeállni, pici vizet adhatunk hozzá). Betesszük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
Közben egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Beletesszük a kimagozott, cikkekre vágott szilvát, rászórjuk a fahéjat, ráreszeljük a citrom héját, és jó sűrűre főzzük. Beleöntjük egy közepes méretű sütőtálba, hagyjuk kihűlni.
A jól lehűlt tésztát ráreszeljük a szilva tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje halványbarnára pirult.
A tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, a tányérokra szedett morzsát ezzel lehet meglocsolni.
Előkészítés: 30 perc Pihentetés: 1 óra Sütés: 45 perc 1 adag: 310 kcal
3 tipp a tökéletes morzsasütiez:
A tésztához a hozzávalókat ujjheggyel dolgozzuk össze. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk!
Az édes morzsasütit mindig nyers gyümölcsből készítsük. Variálhatjuk kedvünkre, hiszen bármelyik gyümölcsből nagyon finom (de kerüljük a sárga- és görögdinnyét, a szőlőt). Aszalt gyümölcsök is kiválóak, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe.
Akinek ez a sok finomság nem elég, fokozhatja még tovább is az élvezeteket! Az édes crumble-t tálalhatjuk tejszínhabbal, csokiszósszal vagy vaníliakrémmel, a sós crumble-t zöldfűszeres vagy fokhagymás tejföllel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.