Sajnos a legtöbb sütemény elkészítése időigényes, s ha nem szeretnénk egy-egy müzliszelettel vagy keksszel orvosolni a dolgot, akkor érdemes készíteni egy kiadós tejberizst.
Be kell vallani, hogy ennek a finomságnak előállítása se öt perc, sőt a tejbedara fele ennyi idő alatt bőven el is tűnik a megfelelő gyomrokban, ennek ellenére a tejberizs a viszonylag gyors desszertek közé sorolható.
Miből főzzük?
A tejberizs elkészítéséhez alig kell valami. Rizs, tej, cseppnyi édesség és némi fűszer. A rizs mibenléte ennél a fogásnál kevéssé izgalmas, így akár a töredezett B-rizs is tökéletesen megteszi, de A-rizsből vagy akár basmati rizsből is főzhetjük, bár ez utóbbit kár ehhez az ételhez elhasználni.
A tej lehet a munkaszüneti napokra való spejzolásból visszamaradt tartós tej, friss tej, tejszínnel is keverhetjük de a fogás különféle magtejekkel, növényi tejekkel is készíthető. Nagyon kellemes választás lehet, ha a kókusztejben vagy mandulatejben főzzük meg a rizst.
A 6 legjobb tejberizs recept >>>
Mivel ízesítsük?
A tejberizst finoman fűszerezhetjük is, a tejbe tehetünk egy darabka fahéjat, vaníliarudat egy fűszertojásba mellérakhatunk egy kevés szegfűborsot, szegfűszeget, kardamomot vagy reszelhetünk bele egy kevés citrom-, narancs- vagy mandarinhéjat.
A már félig kész tejberizshez adhatunk különféle aszalt gyümölcsöket: mazsolát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, sőt elő is áztathatjuk ezeket a gyümölcsöket egy kis meleg teába, vagy ha felnőttekre szabjuk a tejberizst, akkor egy kis rumba, konyakba is márthatjuk őket.
Mivel a tej önmagában is könnyedén le tud kapni, ezért a tejberizst csak az elkészülte után édesítsük. Édesítéshez használhatunk cukrot, mézet, különféle szirupokat, mesterséges édesítőszereket.
Hogyan tálaljuk?
A tejberizst ehetjük melegen, langyosan vagy hidegen, tálaláskor adhatunk hozzá kakaószórást, hinthetjük fahéjas cukorral, locsolhatjuk csokoládéöntettel, de gyümölcsökből készített mártásokat, lekvárt, kompótot is kínálhatunk mellé. A tejberizsből mutatós pohárdesszerteket készíthetünk az előbb felsorolt alapanyagok segítségével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.