Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A vargabéles igazi klasszikus, ami minden időben megállja a helyét, főleg akkor, amikor röpködnek a mínuszok, s az ember valami igazán tartalmas, melengető finomságra vágyik. A kolozsváriak kedvence süteménye nem véletlenül futott be nagy karriert, hiszen minden adott benne, hogy egy életre a rabjai legyünk. A vargabéles elkészítésének számtalan módja ismert, az összetevőkön és az elkészítés módján kedvünk szerint változtathatunk.
A túró a lelke mindennek

A vargabéles akkor a legfinomabb, ha szaftos és ezt semmi mással nem lehet elérni, csak azzal, ha kellő mennyiségű túrót teszünk bele. A túró mennyiségén kicsit lehet csalni, ilyenkor ricottával, görög joghurttal, mascarponéval vagy épp egy kis tejföllel lehet elkeverni. A német illetőségű bolthálózatokban olykor kapható krémtúró pedig egyenesen tökéletes választás, ha szaftos, tartalmas, jó állagú vargabélest szeretnénk készíteni. Ha nincs krémtúró, de selymes és krémes tölteléket szeretnénk, akkor érdemes a túrót egy sűrű fémszitán átpasszírozni és úgy elkeverni a sajtkrémmel vagy a tejföllel.

Klasszikus vargabélesrecept >>>

Tésztakérdés

Az eredeti recept szerint a vargabéles szalagokra vágott nyújtott, gyúrt tésztából készül. A frissen gyúrt tészta helyett nyugodtan használhatunk széles metéltet, de fodros nagykockát, lebbencstésztát vagy a menzák konyhái által olyannyira kedvelt cérnametéltet is megtehetjük a vargabélesünk alapjának. A lényeg, hogy a tészta és a túró kellemes egységet tudjon alkotni, ne legyen sok az üresjárat, ne legyen hézagos a töltelék, azaz a különféle csöves tésztákat nem érdemes a vargabéleshez elhasználni. Ha van időnk és kedvünk házi tésztát készíteni, akkor egy családi adaghoz érdemes legalább 2-3 tojásból tésztát készíteni, a kinyújtott tésztát pedig pizzavágóval vagy derelyevágóval ujjnyi csíkokra metélni.



Gazdagon az igazi

A vargabéles fűszerezése nem csak a túrókrémbe kevert vaníliával történhet, hanem a krémet számtalan más módon is ízesíthetjük. A leggyakrabban mazsolával szokás gazdagítani, de bármilyen más, nem túl savanyú aszalt gyümölcs is jó helyen van benne. Ha aszalt gyümölccsel készítjük, akkor a felhasználás előtt érdemes a gyümölcsöt legalább egy fél órára langyos vízbe áztatni, majd alaposan kinyomkodva a krémhez adni. A víz helyett természetesen használhatunk vodkát, rumot, konyakot vagy akár gyümölcslikőrt is. Az aszalványok mellett kandírozott narancs- vagy citromhéj is kerülhet bele, illetve darált csonthéjasokkal is tehetünk a krémbe. Ez utóbbi főleg akkor hasznos, ha kicsit túl hígnak ítéljük a túrós masszát, bár általában a sütés végére a tészta szépen magába szívja a felesleges nedvességet.

Tipp

A muffinformában sütött vargabéles nem csak látványos, hanem nagyon jól szállítható is. A tartalmas süteménynek jó keretet kínál a réteslap, ami a muffin esetében nem a sütemény alján és tetején helyezkedik el, hanem egyfajta kelyhet képez, amiben kisül az édes túrókrémmel gazdagon elkevert tészta. Elkészítése még egyszerűbb, mint az eredeti változatnak, s a siker egyértelműen garantált.

OMLÓS KEKSZBŐL CSORGÓ KARAMELL: ŐRÜLETES (BÖGRÉS) DESSZERT SÜTÉS NÉLKÜL >>>
KRÉMTÚRÓ ÉS CSOKIHAB: 15 LÁTVÁNYOS, DE EGYSZERŰ POHÁRKRÉM >>>
GYÚRTÁL MÁR TÉSZTÁT TASAKBAN? ZSENIÁLIS TRÜKK MACERAMENTES FÁNKSÜTÉSHEZ! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.