1. A tükörtojást vaj vagy margarin helyett készítsd szénsavas ásványvízzel: az íze ugyanolyan lesz, viszont sok zsírt spórolhat vele. Ehhez forralj fel 2 ek vizet egy serpenyőben, és ebben süsd meg a tojásokat!
2. A krémleveseket és a szószokat tejszín helyett készítsd cukrozatlan sűrített tejjel. A kaukázusi kefir még egészségesebb megoldás!
3. Teflonbevonatos edényt használva jóval kevesebb zsiradék kell az étel elkészítéséhez.
4. A pirított kenyérkockák készítésénél megspórolhatod az olajat, ha egyszerűen megpirítod vagy -grillezed a szeleteket, aztán kis kockákra vágod.
5. Mielőtt kivajazod a sütőformát vagy a tepsit, kis időre tedd az előmelegített sütőbe. A meleg fémen a vaj és a margarin könnyebben szétoszlik, így kevesebb zsiradék kell a kenéshez.
6. A ropogós sült burgonyát nem csak fritőzben lehet elkészíteni. Íme, a zsírszegényen változat: a nyers burgonyát hámozd meg, szeleteld fel, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtess rá némi olajat, jól keverd össze, sózd, borsozd meg, és 200 fokon süsd kb. 40 percig.
7. A krumplisaláta kalóriaszegényebb lesz, ha az öntetnél a majonézt részben vagy egészben natúr joghurttal helyettesíted.
8. Sűrítsd a zöldséglevest tejszín helyett burgonyapüréporral. Sok kalóriát spórolhatsz vele, de a végeredmény ugyanolyan krémes lesz.
9. A krémleveseket és a szószokat tejföl helyett akár 1 ek zsírszegény túróval vagy cottage cheese-zel is sűrítheted. A túró remek állagot ad az ételnek.
10. A szalonnát, a húst vagy más sülteket a serpenyőből kivéve előbb tedd konyhai papírtörlőre, és kisé megnyomkodva itasd le róluk a felsleges zsiradékot.
11. Ne fogyassz bolti készételeket, mert azokban sok a zsír és a só. Inkább készíts nagyobb adagot otthon egy-egy ételből, és adagonként fagyaszd le a maradékot!
12. A levest, ha elkészült, kicsit hagyd hűlni, utána már könnyen leszedheted a tetejéről a zsírt egy kanállal.
13. Zsírszegény mogyorós vagy diós sütemény: a receptben előírt mennyiségű olajos mag felét helyettesítsd zabpehellyel! Ha előtte zsiradék nélkül meg is pirítod egy serpenyőben, pompás aromát kap majd tőle a sütemény!
14. A rakott és a csőben sült ételek tetejére szórandó reszelt sajt felét cseréld zsemlemorzsára. Az sem árt, ha a sajt eleve zsírszegény fajta.
15. Diétásabb lesz a fasírt, ha a masszájába zsemlemorzsa vagy kinyomkodott zsemle helyett 2 ek túrót teszel. Extra tipp: fritőz helyett, zsiradék nélkül, a sütőben süsse meg a húsgolyókat, 180 fokon kb. 30 perc alatt elkészülnek!
16. A salátaönteteknél az olaj felét váltsd ki zöldségleves-alaplével. Használj minél több friss zöld fűszert a dresszing ízesítéséhez!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.