Amióta az 1970-es években megjelent Dr. Atkins könyve, sokan döntenek úgy, hogy erősen korlátozzák a szénhidrátbevitelt, különösen, ha szeretnének néhány kilótól megszabadulni. Azonban mára bebizonyosodott, hogy a szénhidrátok kiiktatása az étrendből nem biztos módszer a a fogyásra. A szénhidrátok tehát nem ellenségek, amikor fogyni próbálunk, és egyszer-egyszer élvezni lehet a bűnös falatokat is.
A kenyér hiánya a legtöbb fogyókúrázót megrettenti: milyen egy szendvics finom kenyér vagy péksütemény nélkül? Egyszerű a megoldás: válassz teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret! A finomított fehér kenyerekkel szemben a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér egészséges rostokban gazdag, ami elősegítheti a fogyást. Keress olyan kenyeret, amely 100%-ban teljes kiőrlésű, és ideális esetben legalább 3 gramm rostot tartalmaz adagonként.
Egy tányér spagetti vagy rizottó része lehet a diétás étrendednek – mindaddig, amíg nem viszed túlzásba az adagokat. Úgy tűnik, a tésztáról nem szabad lemondani: táplálkozástudományi szakemberek azt találták, hogy a rendszeresen teljes kiőrlésű tésztát fogyasztók általában több élelmi rostot, folsavat, vasat, magnéziumot és E-vitamint fogyasztanak, mint azok, akik kiiktatják étrendjükből a tésztát. A tészta glikémiás indexe és glikémiás terhelése alacsonyabb, mint például a fehér kenyéré vagy a cukros üdítőké, elfogyasztása nem okoz olyan gyors vércukorszint-emelkedést.
Természetesen nem a finomított fehér rizsre gondolunk, hanem a barnára, illetve a vadrizsre. Ezek rosttartalma ugyanis elég magas, amitől hosszabb ideig érezheted jóllakottnak magad, és így összességében a nap folyamán kevesebb kalóriát fogyasztasz.
A bab tele van jótékony hatású rostokkal és fehérjékkel. Alacsony zsírtartalmú, alacsony GI-értékű élelmiszer, rosttartalma segíti a teltségérzet kialakulását. Ugyanígy a fehérjék is segítenek, hogy az éhségérzet később jelentkezzen, ráadásul a bélrendszer egészségére is pozitívan hatnak, ami szintén jó hatással van a testsúlyra.
Sokan úgy gondolják, hogy le kell mondani a gyümölcsről a magas cukortartalom miatt. Noha igaz, hogy a gyümölcs természetes cukrokat tartalmaz, de viszonylag alacsony az energiasűrűsége és magas a rosttartalma, amelyek együttesen korlátozhatják a vércukorszint-emelkedést és az energiabevitelt, elősegítve a testsúlycsökkentést. Sőt úgy tűnik, hogy a gyümölcsök és a zöldségek megnövekedett bevitele az, ami valójában elősegíti a testsúlycsökkenést. Azok a nők, akik naponta csak három adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, átlagosan 4 kilóval többet híztak, mint azok, akik napi öt adaggal ettek. Egy másik tanulmányban pedig úgy találták, hogy minden további adag gyümölcs a menopauzán átesett nők fél kilós súlycsökkenését okozta.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.