Tudod, hogy a legtöbben mikor szokták megszegni a diétát? Délután. Hogy miért? Mert reggel az ember még motivált, és ebédig nem okoz különösebb nehézséget számára a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ám minél jobban csökkenti a kalóriabevitelt, annál inkább hajlamos később elcsábulni, és megadni magát a hirtelen fellépő éhségérzetnek. Ez viszont megelőzhető, mégpedig a megfelelő ebéddel! Ehhez ajánlunk három nagyszerű receptet.
Reggel fogyassz tápláló reggelit (pl. müzli gyümölcsökkel és natúr joghurttal), ebédre válaszd valamelyiket az alábbi levesek közül, vacsorára pedig egyen valami könnyű, de tápanyagokban gazdag fogást (pl. vegyes saláta grillezett csirkemellel). Ezzel a módszerrel akár 1,5-2 kg-ot is fogyhat 1 hét alatt!
Kiadós fogás
Növényi eredetű (például lencse) és állati eredetű fehérjét (például marhahús) is tartalmaz. Hosszú időre kellemesen eltelít, ráadásul a fasírtot akár előző nap is elkészítheted hozzá!
1 adaghoz:
Tisztíts meg, és szelj finomra 1 fej vöröshagymát, valamint 100 g sárgarépát, tedd lábasba, adj hozzá 50 g vörös lencsét és 100 ml zöldségleves-alaplét. Főzd kb. 20 percig.
Apríts fel 20 g pörkölt sózatlan földimogyorót, valamint 1 gerezd fokhagymát és 2 szál petrezselyemzöldet. A 80 g sovány darált marhahúst dolgozd össze a fokhagymával, a földimogyoró 2/3-ával és a petrezselymmel, ízesítsd sóval, borssal, majd vizes kézzel formázz belőle kis húspogácsakat, és süsd meg őket 1 ek felhevített olajon kb. 8 perc alatt.
Forrásban lévő vízben blansírozz 1 db sárgabarackot, majd öntsd le hideg vízzel, hámozd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magját (használhatsz konzervet vagy befőttet is). A gyümölcshúst add a készülő leveshez, majd további 5 percig forrald. Ízesítsd sóval, borssal, köménymaggal, kurkumával, és tálald a fasírtokkal.
Elkészítési idő: 40 perc
530 kcal/adag
Forrón és hidegen is finom
Az uborkában és a spenótban is sok a tápanyag, a kalóriatartalmuk ugyanakkor alacsony. A lazac értékes omega-3-zsírsavakat, a joghurt könnyen emészthető fehérjét tartalmaz.
1 adaghoz: Apríts fel 1 fej vöröshagymát, és dinszteld meg kb. 1 tk olívaolajon. Adj hozzá 300 g spenótlevelet, és hagyd lefedve, hogy összeessen. Darabolj fel 200 g uborkát és 1 csokor kaprot. A spenótot öntsd fel 200 g zöldségleves-alaplével és 200 ml vízzel. Add hozzá az uborkát és a kaprot. Főzd tovább kb. 5 percig. Meleg vízzel moss meg 1 db citromot, töröld meg, felezd el, vágj le belőle egy szeletet, aztán a másik feléből préseld ki a levet. A citromszeletet vágd félbe, szúrd nyársra a ½ szelet füstölt lazaccal, és szórd meg a kaporral. Pürésítsd a levest, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval és a citromlével. Végül keverj bele 2 ek zsírszegény natúr joghurt is, és kínáld a lazacnyárssal.
Elkészítési idő:30 perc
230 kcal/adag
Rostban gazdag
A kukorica szénhidrátot, fehérjét, némi egészséges zsiradékot és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz. Elég magas a rosttartalma is, ami segít abban, hogy a leves elfogyasztása után hosszú ideig jóllakottnak érezze magát.
1 adaghoz: Szelj finomra 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Mindkettőt dinszteld meg kb. 1 tk olívaolajon. Majd szórd meg 1 tk curryporral, és pirítsd tovább kb. 1 percig. Adj hozzá 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát, 300 ml zöldségleves-alaplét, és főzd kb. 15 percig, majd egy 1 ek kukoricát vegyél ki belőle. Moss meg 1/2 csokor petrezselyemzöldet, a leveleket tépked le a szárról, és szórd a levesbe, majd az egészet pürésítsd.. A levest 1-2 ek natúr joghurttal vagy szójakrémmel gazdagíthatod, és ízlés szerint sózd, borsozd. Végül szórd meg az 1 ek kukoricával és curryporral.
Elkészítési idő: 40 perc
440 kcal/adag
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.