A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Diéták

Hogyan tegyük diétássá az ételeinket? A dietetikus válaszol!

diétás ételek
Bizonyára már benned is felmerült a kérdés, hogy a szeretett alapanyagokat és ételeket hogyan is tudnád megtartani az étrendedben. Fülöp Lili dietetikus most erre hozott néhány megoldási javaslatot neked!

Zsírtartalom csökkentése:

Bizony, bizony egy pörkölt vagy rántott hús is elkészíthető egy kicsit (vagy sokkal) zsírszegényebb változatban is! A pörkölt alapanyaga legyen szárnyashús, a hagyma alá kerüljön egy kevés olaj és nem is szükséges más, a lényeg úgyis a fűszerezésen van. A tejfölre a kedvenc trükköm, ha natúr joghurtot keversz hozzá, lényegesen lecsökkentheted a zsírtartalmát (maximum fele-fele arányban, ha a tejfölös ízt meg akarjuk tartani). A rántott hús elkészülhet sütőben is, olajjal átkenve, de már az is nagyon sokat számít, ha nem bő olajban, csak 1-2 evőkanálnyi olajban sütjöd ki a hússzeleteket.

Sajtokból érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat keresni a polcon, ezek jellemzően azok a termékek, amelyek zsírtartalma a szárazanyagban 40-(45%) alatti. Ők a félzsíros és zsírszegény sajtfajták, mint például a light sajtok, a mozzarella, néhány trappista fajta, vagy a cottage cheese is. Minőségi szempontokból találhatsz nagyon jó beltartalmi értékkel rendelkező zsírosabb sajtokat is a polcokon, itt a mértékkel kell vigyázni, kis adagokat fogyassz belőle és ne minden nap ez kerüljön a tányérra.

Felvágottakból maradj a magas hússzázalékkal rendelkező, hozzáadott tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmazó termékeknél, de hidd el, az sem gond, ha megválsz tőlük.

Szénhidráttartalom csökkentése:

A szénhidrát és a zsírtartalom csökkentésének mértéke is attól függ, hogy honnan indultál, van akinél nagyobb és van akinél kisebb mértékű megszorítás szükséges az életmódváltás során, ez teljesen egyéni, amivel kapcsolatban érdemes szakértő tanácsát kérned. Természetesen a kényelmi termékek és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket nem ajánlom, így a nassolnivalókat, édes pékárukat, gyorséttermi ételeket stb. sem. A kiegyensúlyozott táplálkozásba sok minden belefér, ha megtartod a mértéket, de ehhez az kell, hogy többségében a szervezetnek szükséges, tápláló alapanyagokat részesíts előnyben.

A köreteknél figyelj arra, hogy a magasabb rosttartalmú alapanyagokat is beépítsd az ételeidbe, ilyen például a basmati vagy barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta, a bulgur, a köles vagy a hajdina is. Ugyanígy a pékáruknál is érdemes a teljes kiőrlésű változatokat keresned. A szénhidrát csökkentése ne a zöldségek és gyümölcsök korlátozásában mutatkozzon meg, fogyassz legalább 5 adagot belőlük naponta!

A cukrok bevitelét érdemes minimálisra csökkenti, amikhez az első időszakban segítséget nyújthatnak a természetes édesítőszerek, mint például az eritrit vagy a stevia, majd később a gyümölcsök/zöldségek édesítőerejét felhasználva is készülhetsz finomságokat – alma-, banán- vagy éppen sütőtökpürével. Hogy bemutassam, az egészséges is lehet finom, elhoztam a kedvenc diétás túrógombóc receptemet is nektek:

Diétás túrógombóc (12 gombóchoz - 1 adag 4-5 gombóc)

A túrógombóchoz:

  • 30 dkg zsírszegény túró
  • 2 db tojás
  • 3 ek zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
  • 3 dkg zabpehely (+20 g a forgatáshoz)
  • édesítő (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

A joghurtos öntethez:

  • 15 dkg natúr joghurt (1,5%)
  • eritrit és fahéj ízlés szerint
  • 1 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben pihentetjük, majd kis golyókat formálunk. Forrásban lévő vízben kifőzzük, majd a száraz serpenyőben megpirított zabba forgatjuk. A joghurtos öntetettel tálaljuk.

FÜLÖP LILI DIETETIKUS >>>

MÉG TÖBB DIÉTA-CIKK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.