Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Diéták

6 tipp, hogy nyárra lapos legyen a hasad, és bátran hordhass bikinit a strandon

Különösen nyáron válik központi kérdéssé a deréktájon és a has körül raktározott víz és zsír eltüntetése, ami sokaknak komoly nehézségeket okoz. Eláruljuk, mikre érdemes odafigyelni, hogy akár már az idei strandolásokon is jól érezd magad bikiniben.

A kockás has titka nem a megszámlálhatatlan mennyiségű felülés elvégzésében rejlik. Sokkal inkább „készül” a konyhában, vagyis az egészséges táplálkozás fog hozzásegíteni. A kiegyensúlyozott étrend mellett van még néhány tippünk, amivel elérhető az áhított lapos has, például a puffadás leküzdésével.

A lapos has titka a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges emésztőrendszer /Fotó: Shutterstock
A lapos has titka a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges emésztőrendszer /Fotó: Shutterstock

Probiotikumok a bélflóra egészségéért

Antibiotikumkúra vagy hasmenéses megbetegedés után természetes módon nyúlunk a probiotikumokért, pedig nem ez az egyetlen időszak, amikor érdemes szedni őket. A jó bélbaktériumok szaporodását elősegítő készítmény csökkenti a puffadást és egyensúlyban tartja a bélflórát. Bizonyos probiotikus élelmiszerek, például a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása tehát segít a lapos has elérésében.

Rostdús táplálkozás

A rostban gazdag étrend jól eltelít, stabilizálja a vércukorszintet, és nem utolsósorban könnyen emészthető. Érdemes minden étkezésünket ennek megfelelően alakítani, tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Arra azonban figyeljünk, hogy a brokkoli, a karfiol, a borsó és a babfélék is okozhatnak puffadást. A rostbevitel könnyedén növelhető a zabpehely, a chiamag vagy a lenmag rendszeres fogyasztásával is.

Csökkentsük a sóbevitelt

Bár minden étel megkívánja a sózást, nem mindegy, mennyit használunk belőle. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy sok készétel, a konzervek és előregyártott szószok is nagy mennyiségű sót tartalmaznak. A sóban gazdag étrend is okozhat puffadást, és miatta a szövetekben felgyülemlik a víz is. Ezért ilyen szempontból is érdemes megvizsgálni az étrendünket, és csökkenteni a sófogyasztást, ha szükséges.

Minél színesebbek az étkezéseink, annál nagyobb az esélye, hogy elegendő rostot és vitamint viszünk be /Fotó: Shutterstock
Minél színesebbek az étkezéseink, annál nagyobb az esélye, hogy elegendő rostot és vitamint viszünk be /Fotó: Shutterstock

Minimalizáljuk az alkoholfogyasztást

A rendszeresen és nagymértékű italozás garantáltan elhízáshoz vezet. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, ezáltal vízvisszatartásra készteti. Hatására az emésztőrendszerben elhalnak a jó, és elszaporodnak a rossz baktériumok, melyek gázokat termelnek, vagyis puffadást okoznak. Ráadásul az alkohol mellé jólesik valamilyen sós rágcsálnivaló, amivel így már duplázódik a káros hatás.

A cukorról is le kell mondani

Ha nem is teljes egészében, de legnagyobb részt érdemes elkerülni a hozzáadott cukorban gazdag ételek fogyasztását. Az ételek ízesítésére használjunk természetes édesítőszereket, és figyeljük a szervezetünk gyümölcsfogyasztásra adott reakcióját, ugyanis a magas fruktózbevitel sokaknál okoz kellemetlen tüneteket, puffadást, felfúvódást.

A gyógynövények segítenek

Számos olyan gyógynövény van, amelyek segítik az emésztőrendszer egészséges működését. A puffadásra jó például a kamilla és a borsmenta; a csalán, az édeskömény és a hibiszkusz remek vízhajtó; a körömvirág és a gyömbér pedig hatásos ellenszerei a hasmenésnek.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.