Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tudtad, hogy évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg? És ez a mennyiség pedig egyre nő! Bár a szervezetnek egy bizonyos mennyiségű cukorra szüksége van, a túl magas cukorbevitel viszont nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.

Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat, és próbáld meg elkerülni a „cukorcsapdákat”! Somogyi-Kovács Anita dietetikussal megmutajuk hogyan!

Miért szeretjük annyira az édeset?

A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismerünk, hiszen az anyatej édes. Ez az „őstapasztalat” sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez.

Az édes tényleg egészségtelen?

Túlzott mennyiségben igen. Egyszerűen megfogalmazva, amint a bélből szőlőcukor kerül a vérbe (felszívódáskor az "asztali cukor" szőlő- és gyümölcscukorrá bontódik), a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel. Ez a hormon "lebontja", pontosabban a sejtekbe viszi a szőlőcukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy a sejtek már nem megfelelően érzékenyek erre a hormonra (pl. diabétesz esetén), az bizony veszélyes lehet. A vérben felhalmozódó cukor károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

A cukor tényleg hizlal?

Sajnos igen. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, az izmok és más sejtek nem tudják ezt elégetni, ezért az a zsírsejtekbe kerülhet raktározásra. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Az inzulin ugyan elkezdi "lebontani" a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír elégetését a sejtekben.

Számold ki, szükséges-e fogyóznod! >>>

Mekkora lehet a maximális napi adag?

Nem lehet több, mint a bevitt energia 5%-a. 2500 kcal esetében ez napi 31 g cukrot jelent. Soknak tűnik, ugye? Pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig ismerhető fel: 200 g szőlőben például 40 g-nyi található belőle.

A barna cukor jobb?

Nem, ráadásul még csak nem is egészségesebb! A barna cukor a fehér változat előfokozata, színét a cukorrépaléből visszamaradt üledéknek köszönheti.

Milyen alternatívák vannak?

Az egyik lehetőség a mézből vagy növényekből készült növényi szirupok használata, de ezekben is jelentős kalória van, mint a cukorban. A legjobbak az aszpartamot vagy ciklamátot tartalmazó édesítőszerek, amelyek úgy hatnak, hogy közben nem szívódnak fel a szervezetben, így nem veszélyeztetik az alakunkat. Korábban úgy tartották, hogy fokozzák az étvágyat, de ezt már megcáfolták. A cukoralkoholok – xilit, eritrit, szorbit – nagy hátránya, hogy az arra érzékenyeknél egyéni mennyiségben hashajtó hatásúak, ez gyermekeknél pedig különösen veszélyes lehet!

Vigyázz a rejtett cukorral!

A cukrot többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között! Íme, a legfontosabb elnevezések magyarázata!

Szacharóz = étkezési cukor
Fruktóz = gyümölcscukor
Glükóz = szőlőcukor
Maltóz = malátacukor
Maltodextrin = keményítőből kivont cukor
Laktóz = tejcukor
Invertcukor = savval főzött cukor

Befőttek, konzervek

Egy doboz 225 g-osananász konzervcukortartalma kb. 30 db kockacukornak felel meg. Ehelyett inkább egyél friss ananászt vagy cukormentes gyümölcsbefőttet.

Ketchup: csak paradicsom van a vörös szószban? Sajnos nem! Egy 300 ml-es üvegben 68 g cukor van. Helyette inkább vásárolj bioketchupot. Maximum 8%-a cukor, és több benne a vitamin is. Jó alternatíva lehet a sűrített paradicsom is.

Számolj le a kifogásokkal, kezdődjön a diéta! >>>

Jeges tea: literenként 26 kockacukrot tartalmaz, így a legédesebb boltban kapható üdítőitalok közé tartozik. Helyette inkább főzz saját magad teát, lime-mal és naranccsal ízesítve, majd tedd a hűtőbe. Nagyon finom!

Gumicukor: Zsírt ugyan nem tartalmaznak, viszont 1 zacskónyiban 51 db kockacukor van. Helyette célszerűbb a gyógyszertárban kapható, édesítővel vagy gyümölcscukorral édesített cukorka.

Cornflakes: 50 g-nyiban 15 g, míg a csokis változatban 36 g cukor van! Helyett inkább készítsd el a saját müzlidet: keverj össze némi zabpelyhet egy kevés friss idénygyümölcsökkel és joghurttal vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurttal, amihez akár kevés túrót is tehetsz. Friss és finom!

Óvatosan a salátákkal, nem mindegyik diétás! >>>

Gyümölcsjoghurt: finomnak finom, de még ebben is megtalálható a fehér édesség: 150 g-nyiba akár 8 db kockacukor is kerülhet. Inkább válaszd a cukormentes változatot, vagy keverd össze némi natúrjoghurtot és aprított gyümölcsöt.

Lekvár: üvegenként (300 g) kb. 66 db kockacukrot tartalmaz, tehát igazi cukorbomba! Helyett próbáld ki a diétás lekvárt, de azzal is megtakaríthatsz egy kis cukrot, ha te magad teszed el télre a gyümölcsöket.

Müzliszelet: nem sokkal jobbak, mint a csokoládészeletek, hiszen darabonként ezekben is 6-10 g cukor van. Helyette ajánlatos szárított gyümölcsöket vagy cukormentes szeleteket választani.

Kakaó: egy csészényi instant kakaóporból készült változatban 8 db kockacukor van. És sokan még ezt is tovább édesítik! Inkább keverj össze némi igazi, minőségi kakaót és egy kevés cukrot.

Ismered a jojo-efektust? Így szabadulhatsz meg tőle >>>

Vörös káposzta: egy befőttesüvegnyi vörös káposztában akár 75 g cukor is lehet, több, mint egy tábla csokoládéban (kb. 55 g). Készíts frissen köretet vagy savanyúságot a vörös káposztából!

Mogyorókrém: a sok zsír mellett 100 g-ban még 18 db kockacukor is van! Ha valami édeset szeretnél reggelire, a mogyorókrémes kalács helyett egyél 1 szelet mézzel megkent, teljes kiőrlésű kétszersültet. Sokkal egészségesebb!

Gyümölcskocsonya és -zselé: nem éppen könnyű desszertről van szó, mert 100 g zselében 21 g cukor van! Helyette válaszd a pudingot, amiél a legjobb, ha saját magad főzöd, kevesebb cukorral.

Mustár: 1 üveg mustárban 15 g cukor van! A bajor fehérmustárban található a legtöbb belőle. Válaszd inkább a cukormentes változatot, érdemes végigolvasni az apró betűs részt a vásárlói tájékoztatón.

Még több diétás infót találsz itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.