Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Diéták

Így lesznek diétásak a szaftos és finom magyaros fogások!

A jellegzetes magyar ételeket száműzni kell a diétákból, fogyókúrákból – hittük sokáig. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Odafigyeléssel, minimális változtatásokkal élvezhetjük a megszokott ízeket.

Minden nép a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban. Ezért a fogyókúrás étrend betartását nagymértékben elősegíti ha a helyi táplálkozási szokásokat vegyítjük az egészséges, korszerű karcsúsító táplálkozási alapelvekkel – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus.

Örök kedvenc: a pörkölt

A hús nem hizlal, igaz? Persze, hogy nem, a hagyma sem, így máris felkerülhet a pörkölt a listára! A viccet félretéve: az valóban igaz, hogy a húsokat és a zöldségeket a legjobb párosítani, és a legtöbb gond a sok szénhidrátot tartalmazó köretekkel, a galuskával, tésztával, rizzsel van. Márpedig a magyaros ételek egy része köretet igényel. De erre is van megoldás!

Kakaspörkölt cserépedényben
Kakaspörkölt cserépedényben

Egy csirkepörköltet uborkasalátával, köret nélkül is megesznek a rutinos fogyókúrázók, mert az omlós hús és a zöldség együtt finom.

De ma már kapható szénhidrátcsökkentett és paleo tészta is, ezekből nyugodtan ehetünk. A paleo tészták maglisztből készülnek, kalóriatartalmuk miatt mértékkel adagoljuk, de laktatóak, és nagyon alacsony a szénhidráttartalmuk. Ha nem kedveljük meg ezeket a tésztahelyettesítőket, akkor barna rizst is adhatunk a pörköltek mellé, két evőkanálnyi mennyiségben.

Diétás rakott karfiol
Diétás rakott karfiol

A rakott káposzta, karfiol, brokkoli, tök mind nagyszerű étel a diétában. Ha sovány húsból készítjük sok zöldséggel, és a szokásos rizsmennyiséget barnára váltjuk és felezzük, akkor biztosan jó lesz az ételünk tápanyag-összeállítása. A rakott ételeket készíthetjük pörköltes, natúr vagy tejszínes alappal, ez utóbbi azért már több zsiradékot tartalmaz, figyeljünk erre. A tejszínes változatoknál a sajtot már hagyjuk el, mert az már nemigen fér bele.

Disznótoros csak okosan

A jó hír az, hogy ez sem tilos, ha elhagyjuk a kenyeret. Tíz deka sült kolbász vagy májas hurka házi csalamádéval, mustárral, esetleg egy szelet szénhidrátcsökkentett kenyérrel simán mehet ebédre is, vacsorára is.

A mennyiséget kell kordában tartani, mindenképpen kistányérra szervírozzuk, ne nagyra. A füstölt kolbászokkal, májasokkal ugyanez a helyzet. Készítsünk hidegtálat sok zöldséggel, főtt tojással, néhány kolbászkarikával és két kocka szalonnával, és tökéletes szénhidrátban szegény vacsorát vagy reggelit fogyaszthatunk.

Sütnivaló kolbász
Sütnivaló kolbász

Újragondolt főzelékek

A főzelékek esetében a magyaros rántás a kritikus pont, azt kell módosítani vagy inkább teljesen elhagyni, lisztmentes főzelékreceptet kell keresni.

Ha nem megy, a fehér lisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre vagy graham lisztre. A legjobb, ha nem rántunk és nem habarunk, hanem saját anyaggal sűrítünk. Nem lesz olyan, mint gyerekkorunk menzás főzeléke, de az ízekkel javíthatunk az állagban keletkezett veszteségen.

Krumplifőzelék liszt nélkül
Krumplifőzelék liszt nélkül

Olvass még többet ebben a témakörben:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.