Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Diéták

Így lesznek diétásak a szaftos és finom magyaros fogások!

A jellegzetes magyar ételeket száműzni kell a diétákból, fogyókúrákból – hittük sokáig. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Odafigyeléssel, minimális változtatásokkal élvezhetjük a megszokott ízeket.

Minden nép a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban. Ezért a fogyókúrás étrend betartását nagymértékben elősegíti ha a helyi táplálkozási szokásokat vegyítjük az egészséges, korszerű karcsúsító táplálkozási alapelvekkel – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus.

Örök kedvenc: a pörkölt

A hús nem hizlal, igaz? Persze, hogy nem, a hagyma sem, így máris felkerülhet a pörkölt a listára! A viccet félretéve: az valóban igaz, hogy a húsokat és a zöldségeket a legjobb párosítani, és a legtöbb gond a sok szénhidrátot tartalmazó köretekkel, a galuskával, tésztával, rizzsel van. Márpedig a magyaros ételek egy része köretet igényel. De erre is van megoldás!

Kakaspörkölt cserépedényben
Kakaspörkölt cserépedényben

Egy csirkepörköltet uborkasalátával, köret nélkül is megesznek a rutinos fogyókúrázók, mert az omlós hús és a zöldség együtt finom.

De ma már kapható szénhidrátcsökkentett és paleo tészta is, ezekből nyugodtan ehetünk. A paleo tészták maglisztből készülnek, kalóriatartalmuk miatt mértékkel adagoljuk, de laktatóak, és nagyon alacsony a szénhidráttartalmuk. Ha nem kedveljük meg ezeket a tésztahelyettesítőket, akkor barna rizst is adhatunk a pörköltek mellé, két evőkanálnyi mennyiségben.

Diétás rakott karfiol
Diétás rakott karfiol

A rakott káposzta, karfiol, brokkoli, tök mind nagyszerű étel a diétában. Ha sovány húsból készítjük sok zöldséggel, és a szokásos rizsmennyiséget barnára váltjuk és felezzük, akkor biztosan jó lesz az ételünk tápanyag-összeállítása. A rakott ételeket készíthetjük pörköltes, natúr vagy tejszínes alappal, ez utóbbi azért már több zsiradékot tartalmaz, figyeljünk erre. A tejszínes változatoknál a sajtot már hagyjuk el, mert az már nemigen fér bele.

Disznótoros csak okosan

A jó hír az, hogy ez sem tilos, ha elhagyjuk a kenyeret. Tíz deka sült kolbász vagy májas hurka házi csalamádéval, mustárral, esetleg egy szelet szénhidrátcsökkentett kenyérrel simán mehet ebédre is, vacsorára is.

A mennyiséget kell kordában tartani, mindenképpen kistányérra szervírozzuk, ne nagyra. A füstölt kolbászokkal, májasokkal ugyanez a helyzet. Készítsünk hidegtálat sok zöldséggel, főtt tojással, néhány kolbászkarikával és két kocka szalonnával, és tökéletes szénhidrátban szegény vacsorát vagy reggelit fogyaszthatunk.

Sütnivaló kolbász
Sütnivaló kolbász

Újragondolt főzelékek

A főzelékek esetében a magyaros rántás a kritikus pont, azt kell módosítani vagy inkább teljesen elhagyni, lisztmentes főzelékreceptet kell keresni.

Ha nem megy, a fehér lisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre vagy graham lisztre. A legjobb, ha nem rántunk és nem habarunk, hanem saját anyaggal sűrítünk. Nem lesz olyan, mint gyerekkorunk menzás főzeléke, de az ízekkel javíthatunk az állagban keletkezett veszteségen.

Krumplifőzelék liszt nélkül
Krumplifőzelék liszt nélkül

Olvass még többet ebben a témakörben:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.