A kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan. Egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva megédesíti a legborongósabb hétköznapokat is.
A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni.
A budai kuglóf receptje
Hozzávalók:
1 ek. rum
15 dkg mazsola
8 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
4 db tojás
2 dkg élesztő
1 tk. kristálycukor
2 dl tej
30 dkg liszt
1-2 evőkanál holland kakaópor
porcukor a tetejére
Elkészítése:
Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.