Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Alapételek

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

A kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan. Egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva megédesíti a legborongósabb hétköznapokat is.

A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni.

Így készül a márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglóf (Fotó: Vidék íze magazin)
Így készül a márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglóf (Fotó: Vidék íze magazin)

A budai kuglóf receptje

Hozzávalók:

  • 1 ek. rum
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1-2 evőkanál holland kakaópor
  • porcukor a tetejére

Elkészítése:

  1. Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
  2. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
  4. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
  5. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
  6. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Borítókép: Vidék íze magazin


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.