Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Nem véletlenül mondják, hogy a főzés tudomány és művészet egyszerre: a gyönyörű és ízletes ételek megalkotásának hátterében voltaképpen komplex folyamatok húzódnak. Még a keksz készítésének is megvan a maga szépsége és szakértelmet igénylő folyamata.

Talán veled is előfordult már, hogy ugyanazokat a hozzávalókat használva egyszer ropogós, máskor puha lett a keksz, amit sütöttél, mégsem tudtad, mi lehet az oka a különbségnek. Többé ne bízd a véletlenre a végeredményt, sajátítsd el a kekszsütés tudományát.

A keksz készítésének módján múlik, hogy ropogós vagy puha lesz a végeredmény 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így lesz ropogós vagy éppen puha a keksz

Ugyanazokból az alapanyagokból bizony két különböző állagú keksz is kisülhet, mert az arányok és a elkészítési technika drámaian megváltoztathatja a végeredményt. 

Klasszikus csokidarabkás keksz

A legelterjedteb változat a vékony és puha, omlós keksz. Ezt akkor érjük el, ha a hozzávalóknál a zsiradék és a cukor aránya magasabb a liszthez képest. A cukornak és a vajnak köszönhetően szépen elterül a keksz sütés közben, de nem szárad ki. 

Vékony és ropogós

Ha vékony és ropogós kekszet szeretnénk, válasszunk alacsony fehérjetartalmú lisztet. Emellett a vaj kihabosítását fordítva végezzük, vagyis előbb a liszttel keverjük simára, mielőtt hozzáadnánk a cukrot vagy a folyékony hozzávalókat. A zsiradék bevonja a lisztet, így egyfajta védőréteget képez a folyadékkal szemben, amiből kevesebbet tud magába szívni. Ez adja a ropogós textúrát. 

Vastag és puha

Ha szép magasra emelkedett és puha tésztájú kekszeket szeretnénk, akkor a liszt aránya legyen magasabb a cukor és vajéhoz képest. Ezúttal a vajat és a cukrot kell kihabosítani a klasszikus módon, és arra is figyeljünk, hogy magas fehérjetartalmú lisztet válasszunk. Jó lehet például a kenyérliszt, de a teljes kiőrlésű liszt is kitűnő választás, mert több nedvességet szív magába, így puha állagot eredményez. Emellett kevésbé terül szét a tészta, ezért a kekszek szép magasra nőnek. 

Recept
Sós brownie-keksz
25 perc
4 adag
Tovább a recepthez
recept

Találd meg a legjobb receptet

Ha a különböző elkészítési technikákat mind kitapasztaltad, és kiválasztottad a kedvenc állagú kekszedet, már csak egy jó recept kell, amit aztán variálhatsz, ahogy neked tetszik. Természetesen e tekintetben is számíthatsz ránk, videón mutatjuk a házi csokidarabkás keksz receptjét. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.