Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Nem véletlenül mondják, hogy a főzés tudomány és művészet egyszerre: a gyönyörű és ízletes ételek megalkotásának hátterében voltaképpen komplex folyamatok húzódnak. Még a keksz készítésének is megvan a maga szépsége és szakértelmet igénylő folyamata.

Talán veled is előfordult már, hogy ugyanazokat a hozzávalókat használva egyszer ropogós, máskor puha lett a keksz, amit sütöttél, mégsem tudtad, mi lehet az oka a különbségnek. Többé ne bízd a véletlenre a végeredményt, sajátítsd el a kekszsütés tudományát.

A keksz készítésének módján múlik, hogy ropogós vagy puha lesz a végeredmény 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így lesz ropogós vagy éppen puha a keksz

Ugyanazokból az alapanyagokból bizony két különböző állagú keksz is kisülhet, mert az arányok és a elkészítési technika drámaian megváltoztathatja a végeredményt. 

Klasszikus csokidarabkás keksz

A legelterjedteb változat a vékony és puha, omlós keksz. Ezt akkor érjük el, ha a hozzávalóknál a zsiradék és a cukor aránya magasabb a liszthez képest. A cukornak és a vajnak köszönhetően szépen elterül a keksz sütés közben, de nem szárad ki. 

Vékony és ropogós

Ha vékony és ropogós kekszet szeretnénk, válasszunk alacsony fehérjetartalmú lisztet. Emellett a vaj kihabosítását fordítva végezzük, vagyis előbb a liszttel keverjük simára, mielőtt hozzáadnánk a cukrot vagy a folyékony hozzávalókat. A zsiradék bevonja a lisztet, így egyfajta védőréteget képez a folyadékkal szemben, amiből kevesebbet tud magába szívni. Ez adja a ropogós textúrát. 

Vastag és puha

Ha szép magasra emelkedett és puha tésztájú kekszeket szeretnénk, akkor a liszt aránya legyen magasabb a cukor és vajéhoz képest. Ezúttal a vajat és a cukrot kell kihabosítani a klasszikus módon, és arra is figyeljünk, hogy magas fehérjetartalmú lisztet válasszunk. Jó lehet például a kenyérliszt, de a teljes kiőrlésű liszt is kitűnő választás, mert több nedvességet szív magába, így puha állagot eredményez. Emellett kevésbé terül szét a tészta, ezért a kekszek szép magasra nőnek. 

Recept
Sós brownie-keksz
25 perc
4 adag
Tovább a recepthez
recept

Találd meg a legjobb receptet

Ha a különböző elkészítési technikákat mind kitapasztaltad, és kiválasztottad a kedvenc állagú kekszedet, már csak egy jó recept kell, amit aztán variálhatsz, ahogy neked tetszik. Természetesen e tekintetben is számíthatsz ránk, videón mutatjuk a házi csokidarabkás keksz receptjét. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.